Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin düzenlediği 9. Kaleiçi Old Town Festivali’nde göç sorunu, sanatın ve sanatçının güçlü ifadesinde gözler önüne serildi. Vatanını, köklerini terk etmek zorunda kalan insanlar, Kısa adı US-DER olan Uluslararası Kültür Sanat Göç ve Uyum Derneği üyesi Heykel Sanatçısı Cem Güney Çevikbaş’ın ‘’Gidenler Mi, Kalanlar mı’’ Kinetik Heykel Sergisi enstalasyonunda hayat buldu. Sergiden sonra yapılan söyleşide Antalyalı sanatseverler bir araya geldi.
“GİDENLER Mİ, KALANLAR MI?”
Antalya’ya Roma İmparatoru Hadrianus’un 130 yılında Antalya’yı ziyaretinde yapılan anıtsal Hadrian Kapısı’nda gerçekleşen Cem Güney Çevikbaş’ın “Gidenler mi, kalanlar mı?” adlı enstalasyonu bir tahta bavul ve metal insan figürleriyle yaşanan pek çok acıyı anımsatırken, gitmek mi zor, kalmak mı sorusunu yine zihinlerimize yerleştirdi. Festivalin Göç Teması üzerinden hazırlanan çarpıcı işler Sanatın gücünü ortaya koyarken, festival kapsamında düzenlenen paneller söyleşiler de bu ifade ve anlamı pekiştirdi. Söylem haline getirdi.
SANAT VE GÖÇÜN UYUMU
Old Town Festivalinin son günün de gerçekleşen Heykel Sunumu ve Göçün Sanat Eserlerine yansıması söyleşisi Moderatörü Yeşim Ertan ise gazeteci ve dernek kurucu üyesi olarak sanatın ve sanatçının globalleşen dünyada artık sınırsız olduğunu söyleyerek söyleşiyi başlattı ve sorular alarak interaktif bir tarz sergiledi. US-DER Başkanı Yazar Tecelli Sercan Sırma ‘göçün son yıllarda artık büyük bir yoğunluğa ulaştığını nedenlerini ve artık bu olgunun tüm dünyanın sorunu olduğunu ifade ederek, “US- DER çatısı altında tüm kültür sanat ve göçün uyum sürecine katkısına destek vereceklerini” belirtti.
SANAT SÖYLEŞİSİ YAPILDI
Sanatçı Cem Güney Çevikbaş ise metal insan figürleri ve bir bavul ile göçün iki yüzünü, gidenlerin ve geride kalanların yaşadığı derin acıyı anlatmaya çalıştığını anlatarak, bu acıyı çok yakından gözlemlediğini, eşi Azra Çevikbaş’ın ailesinin Bosna’dan ayrılmak zorunda bırakılışlarının acısını hala unutamadıklarını belirterek Sözü eşine bıraktı. Söyleşiye ilgi ve katılım yüksek oldu. Göçmen sanatçılar, sanat dernekleri, küratörler kimi zaman duygusal anlar yaşayarak, soru ve yorumlarıyla söyleşiye katıldılar.