Son yıllarda ilaç piyasasında fiyatlar ve tedarik süreçleriyle ilgili tartışmalar gündem de yerini koruyor. Vatandaşlar ilaçlara ulaşamamaktan yakınırken ilaç fiyatları da tartışma konusu oldu. Konuyla ilgili antalyanıngundemi.com’a konuşan Antalya Eczacılar Odası Başkanı İsmail Erçin, sektörde yaşanan mali sıkıntılara dikkat çekti. 2024 yılında ilaçlara bir kere zam yapıldığını hatırlatan Başkan Erçin, maliyetler karşısında eczacıların zorlandığını söyledi. Başkan Erçin konuşmasında insan sağlının önemine dikkat çekerken ilaçların bir öğün çorbadan daha ucuz olmaması gerektiğini deklare etti.

Ilaç Sektörü (1)

“İLAÇLARA SÜREKLİ ZAM YAPILMIYOR”

“İlaçlara sürekli zam yapılmıyor” diyen Başkan Erçin, 2024 yılı ekim ayında zam yapıldığını, bu zammın Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle gerçekleştiğini dile getirdi. Başkan Erçin konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“2025 yılında ise hiç zam yapılmadı ve euro kuru artışı olmayacağı bu kararnamede belirtildi.”

ECZACILAR MALİ YÜKÜ ALTINDA ZORLANIYOR

Eczanelerin bu mali yükü kaldıramayacağını belirten Başkan Erçin “Artan enflasyon, maliyetlerimizi çok arttırdı. Asgari ücrete yüzde 30 zam geldi, kira artış oranı yüzde 60'larda. Yani bir işletmenin kirası yüzde 60 artacak demektir. 2024'te yüzde 25’lik ilaç fiyat kararnamesi düzenlenmediği için de ne yazık ki bu yüzde 25'lik artış, yüzde 23 olarak bize yansıyor. Bu da ekonomik sorunları beraberinde getiriyor” diye konuştu.

Ilaç Sektörü (2)

İLAÇ TEDARİK KRİZİ YAŞANIYOR

Başkan Erçin, firmalar, "Ben bu ilacı üretmiyorum" diyerek piyasaya ilaç vermediğini dile getirerek, “Bu ilaçları kullanan vatandaşlar var. İthal ilaç satan firmalar, "Türkiye'de bu ilacı satmayacağım, Avrupa'ya daha pahalı satarım" diyor. Üretici firmalar ise, "Neden Türkiye ile uğraşayım? Neden ucuza satayım?" diye düşünüyor. Bu durumda vatandaşın sağlığı etkileniyor. Bu konuda düzenleme yapılması için Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na birçok öneri sunduk” dedi.

Başkan Erçin, konuşmasında, “Sosyal Güvenlik Kurumu, bir ilacın ödenmesini kısıtlıyor. Bir ilaca fazla ödeme yapıldığını tespit ettiğinde koşul getiriyor ve ilacın ödeme şartı zorlaştığı için hastalar bu ilaçlara ulaşamıyor” ifadelerine yer verdi.

Ilaç Sektörü (1)-1

“SAĞLIĞIMIZ BİR ÇORBADAN UCUZ OLMAMALI”

Ülkedeki en ucuz şeyin ilaç olduğu vurgulayan Başkan Erçin, ilaç dışı ürünlere maliyet oranında düzenli zamlar gelirken, şu anda bir çorba parasına iyi bir antibiyotik alınabildiğini hatta antibiyotik ilaçların çorbadan daha ucuz olduğunu ifade etti.

Sağılığın önemine dikkat çeken Başkan Erçin, “İyi bir yerde çorba 150-200 lira ama 90 liraya antibiyotik alıyorsunuz. Antibiyotik, çorbadan daha ucuz olmamalı. O antibiyotik bulunurken birçok araştırma yapılmış, büyük fabrikalar kurulmuş, üretim zinciri ve binlerce çalışan var. Sağlığımız bir çorbadan ucuz olmamalı. Bir ağrı kesici ilacı 110 lira. İçinde 30 tablet var. Günde bir tane kullansanız 30 gün kullanacaksınız demektir. 110 lira yapar. Bu kadar ucuz olmamalı. Devlet açısından ucuz olmalı ama üretici, ecza deposu ve eczaneleri düşünürsek gerçekten çok ucuz kaldı” diyerek sözlerine son verdi.

Muhabir: ABDULREZZAK KILIÇ