Kursiyer olarak başladığı kursta, usta öğretici oldu Kursiyer olarak başladığı kursta, usta öğretici oldu

Antalya Patara Antik Kenti’nde M.S 54 yılında inşa edilen ve 1481 yılındaki Rodos depreminde yıkılan Patara İmparator Nero Deniz Feneri’nde kazı ve restorasyon çalışmaları hakkında Prof. Dr. Havva İşkan Işık 29 Nisan Pazartesi günü Mersin’de söyleşi gerçekleştirecek. 2 bine yakın taşla yeniden ayağa kaldırılan deniz fenerinin, gemi kaptanlarına yol göstermesi amaçlanıyor.

Patarada Deniz Feneri Restorasyonu (Small)

Mersin’de 29 Nisan Pazartesi günü gerçekleştirilecek olan söyleşiyi Prof. Dr. Havva İşkan Işık yönetecek. MBB Kongre ve Sergi Sarayı 1 Nolu Salon’da yapılacak olan söyleşi saat 17.30’da başlayacak.

Patara Nero Deniz Feneri Restorasyon Soylesisi (Small)

PATARA İMPARATOR NERO DENİZ FENERİ’NE NE OLDU?

Antalya’nın Kaş İlçesi’nde yer alan Patara İmparator Nero Deniz Feneri, 1481 yılında meydana gelen Rodos Depremi ile yıkılmıştı. Bunun üzerine 2020 yılında Prof. Dr. Havva İşkan Işık tarafından kazı ve restorasyon çalışmaları başlatıldı. Kazı başkanı olan Prof. Dr. Işık tarafından çalışmalar büyük bir titizlik ile sürdürülüyor. 26 metrelik kule, depreme ve tsunamiye karşı güçlendirildi. Bölgede gerçekleştirilen kazılarda 2 bin 500 adet taş bulundu. Bulunan bütün taşlar, taş hastanesinde röntgen çektirilerek ve son teknolojiler kullanılarak orijinal yerleri tespit edildi. Yüzde 58 oranında orijinal taşlar kullanılarak sürdürülen restorasyon çalışmaları dünyada bir olarak kabul ediliyor. Kazı ve Restorasyon çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Havva İşkan Işık, çalışmalar hakkında şu sözlere yer verdi:

2 Bin Yillik Deniz Fenerinde Sona Gelindi (Small)

HER GECE BÜYÜK GEMİLER GEÇTİ

“Fenerin bu hale gelmesi, bugüne kadar dünyadaki en zor restorasyon projelerinden birini oluşturur. Fenerin hiçbir taşı bir diğeriyle aynı forma ve görünüme sahip değildi. Her taş bulunduğu yer için özel olarak üretilmiş. Önce taşların bilgisayar ortamında yerini bulmaya çalışıyoruz. Kolay bir iş değil. Uzun süre deniz suyu ve rüzgara maruz kaldığı için taşların onarımı ve sağlamlaştırılması zaman aldı. Bu güzel haber. Fener, çok kısa bir süre sonra tümüyle ayağa kalkmış olacak. Aylar kaldı. En üst bölüm olan kemerde çalışmalar sürüyor. 4-5 aylık süre sonunda kemerin kubbesini de görebiliriz. Belki fenerin ışığını yakabiliriz. Benim gönlümden geçen, fener ne için yapıldıysa; o işleve yeniden sahip olması. Fener çaksın diye hep düşünüyoruz. Çok anlamlı olur. Deniz tarafındaki yönünden her gece büyük gemiler geçiyor. Orada her geçtiklerinde şu anons olsa 'Türkiye sahillerindeyiz. Patara Deniz Feneri'nin önünden geçiyoruz', bu ülkemizin tanıtımı için çok iyi olur."

ÇALIŞMALARIN SONUNA GELİNDİ

2020 yılında başlatılan kazı ve restorasyon çalışmalarının sonuna gelinmesinden dolayı bir söyleşi düzenleyecek olan Prof. Dr. Havva İşkan Işık, Mersin’de MBB Kongre ve Sergi Sarayı 1 Nolu Salon’da 29 Nisan Pazartesi günü saat 17.30’da kazı ve restorasyon süreci hakkında bir söyleşi düzenleyecek.

Muhabir: ŞEYDA TÜTGÜN