Fransa’nın Başkenti Paris’e giden Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek Antalya Atık Yönetimi ve Kanalizasyon Projesi için 59 milyon 850 bin Euro’luk kredi anlaşması ile 300 bin Euro’luk hibe anlaşması yapmıştı. Bu anlaşma ilk başta Antalya’nın içme suyunun yenilenmesi için kullanılacak zannedildi.

Oysaki kredinin amacı bambaşkaydı. Antalya’da toplam 39 adet arıtma tesisi bulunuyor. Bu artma tesislerinde işlem sonrası çamur kalıyor. Bu çamurda belli yerlere taşınarak buralarda doğada yok olması bekleniyor. Şimdiye kadar bu çamurlar Korkuteli’nin İmecik Yaylası’na götürülüyordu.

https://antalyaningundemi.com/wp-content/uploads/2023/11/camur-resim-Small.jpg 59 MİLYON EURO’LUK KREDİNİN SIRRI ÇÖZÜLDÜ… KAZAN KAZAN KREDİSİ… 1

Bu çamur bir yandan doğaya zarar verirken, diğer taraftan da ASAT’ın kasasından her yıl 300 milyon lira bu çamurların taşıması için ödeme yapılıyordu.Belediye bu paranın bir kısmı ile çamuru 850 derecede yakmak için fırın kuracak. Bu dev tesiste yakılan çamur, kül haline gelecek. Bu kül aslında çimentonun en önemli malzemesi olan klinkerin 4 elementinden biri olan Dikalsiyum Silikat. Yani böylece daha 300 milyon taşıma parası verilen bu atık belediye tarafından gelire dönüştürülecek.

Kredinin bir kısmı ile Hurma Arıtma Tesisleri’nin kapasitesi artırılacak. Zaten Antalya’nın en büyük arıtma tesisi de burada. Çamuru yakan tesis de burada kurulacak. Son olarak da gittikçe nüfusu artan yeni yerleşim merkezi olarak dikkat çeken Aksu Mahallesi Altıntaş’ın kanalizasyonu Lara’da bulunan Arıtma Tesisi’ne gidiyor. Kredi ile burada da kapasite iki katına çıkarılacak. Böylece Lara Arıtma Tesisi’nin yaşayacağı sıkıntının da önüne geçilecek. SERCAN AYTIŞ antalyaningundemi.com