Vatandaşlardan gelen yoğun şikayet ve kamuoyundaki “elektrik tasarrufu için Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde klimaların çalıştırılmadığı” iddiaları değerlendiren Erdem, “kamuda ve sarayda şatafat kol gezerken, itibardan tasarruf etmemek için milyonlar havaya saçılırken, vatandaşların sağlık hizmeti almak için başvurduğu hastanelerde tasarrufa gidiliyor. Bu hastanelerin kaynakları vatandaşın vergileriyle oluşturuluyor. Tasarruf edilecekse bin odalı sarayın elektriğinden tasarruf edin, sağlıkta tasarruf olmaz.” dedi.
Özellikle yaz sıcaklarının etkisini artırdığı bugünlerde Antalya gibi sıcaklıkların 40-45 dereceyi bulduğu bir şehirde kapalı bir alanda klimasız durulamayacağını belirten Mustafa Erdem, “özellikle hastane ortamında klimaların kapatılması yaşlılar, kalp hastaları ve kronik hastalar başta olmak üzere birçok hasta ve hasta yakını için büyük risk teşkil etmektedir.” dedi.
AKP iktidarı döneminde elektrik dağıtım ve iletiminin özel sektöre peşkeş çekildiğini söyleyen Erdem, bu yolla vatandaşın cebinden ve kamu kaynaklarından bu şirketlere milyarlarca lira kaynak aktarıldığını belirtti.
Sağlık Bakanı’na seslenen Erdem; “Yüksek gelen elektrik faturalarının sebebi iktidarın yandaşı zengin etmek üzerine kurulu enerji politikasıdır. Yüksek gelen hastane faturalarından şikayetçiyseniz, gidin saraya hesap sorun, vatandaşı cezalandırmayın.” dedi.
Bu uygulamadan derhal vazgeçilmesi gerektiğini belirten Antalya Milletvekili Mustafa Erdem, konuyla ilgili verdiği soru önergesinde Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'na şu soruları yöneltti:
1. Sağlık Bakanlığı tarafından hastanelerde uygulanmak üzere alınan tasarruf tedbirleri var mıdır? Nelerdir?
2. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde uygulamaya konulan söz konusu tasarruf tedbiri bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
3. Bakanlık tarafından bu konuda atılacak adımlar nelerdir?
4. Söz konusu tasarruf tedbiri, başka hangi sağlık hizmeti veren kurumlarda uygulanmaktadır?
5. Antalya gibi sıcak illerimiz başta olmak üzere Türkiye genelinde riskli olan bu uygulamanın sonlandırılmasına ilişkin adım atılacak mıdır?
6. Sağlık hizmeti veren kurum ve kuruluşlarda uygulanabilecek tasarruf tedbirlerinin sağlık açısından oluşturabileceği risklere yönelik olarak bakanlığınız tarafından alınacak önlemler nelerdir?
7. Sağlık hizmeti veren kurum ve kuruluşlarda uygulanan tasarruf tedbirlerinin sağlık açısından oluşturabileceği risklere ilişkin olarak, bakanlığınıza iletilen CİMER başvurularının sayısı nedir?
8. Bu başvurular üzerine bakanlık olarak atılan adımlar nelerdir?