Yaz aylarının gelmesiyle ormanlık alanlarda kritik dönem başladı. Her yıl yaz ayarında orman yangınları pek çok bölgede tahribata yol açıyor.  Onlarca önlem ve yasakların alınmasına rağmen her yıl orman yangınları yalanıyor. Antalya’da sık sık yaşanan orman yangınları pek çok yerde tahribata neden oluyor. Ancak her yıl tekrar eden orman yangınlarına müdahale yöntemleri yeniden tartışma konusu olmaya devam ediyor. Orman Mühendisi Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, helikopterle saatlerce süren söndürme çalışmaların kalıcı çözüm üretmediğine dikkat çekerek, yangının asıl kaynağı kuru ve ince yanıcıların temizlenmediğini vurguladı.

Prof. Dr. Neyişçi, yıllardan beridir orman yangınlarının önlenmesi için aynı yasakların konulduğunu ifade ederken yangınlar konusunda a neden hiçbir değişiklik olmadığını ve her yıl tekrar ettiğini söyledi.

Yangın Müdahale (5)

“Anız yangını nasıl ormana sıçrıyor? Oysa anız yangını düşük enerjili bir yangındır” diyen Prof. Dr. Neyişçi, “Burada sorumluluk Orman Genel Müdürlüğü’ne aittir. Sadece anız yakmayı yasaklamakla yetinilmemeli, köylünün dışında Orman Genel Müdürlüğü’nün aldığı önlemler de değerlendirmelidir” dedi.

“ATEŞİN ORMANA ULAŞMASINI ENGELLEMEK İÇİN NE YAPILDI?”

Her yıl ormanda anız yakmanın yasaklandığını aktaran Prof. Dr. Neyişçi, “Peki, Orman Genel Müdürlüğü bu basit ateşin ormana ulaşmasını engellemek için ne yaptı?” yönelterek, konuşmasında şu sözlere yer verdi:

Yangın Müdahale (2)-1

“Bu soruyu Vali’nin Orman Bölge Müdürü’ne yöneltmesi gerekir. Eğer bir ülkede valilik 60 yıldır orman yangınları mevsimi öncesinde ormana girişi yasaklıyor, anız yakmayı engelliyor ve bunu sorgulamıyorsa, şu soruyu sormalıdır: ‘Bunca yıl boyunca bunları söyledik, ama hiçbir şey değişmedi. O zaman ortada bir yanlışlık olmalı’”

YANGIN SONRASI ÖNLEM ALINMALI

Köylü suçlanırken, Orman Genel Müdürlüğü ve orman mühendisleri hiçbir sorumluluk almadığını ileri süren Prof. Dr.  Neyişçi, “Orman, kibrit çöpü gibi bir yapıya sahiptir. Peki, bu yangının ormana sıçramaması için ne gibi önlemler alındı? Köylünün anız yakmaması gerektiği doğru, ama aynı zamanda Orman Genel Müdürlüğü de sorumluluk taşıyor” diye konuştu.

Yangın Müdahale (4)

“Yangın çıktığında helikopterle müdahale ediliyor, fakat bu ayrı bir yanlış” diyen Prof. Dr. Neyişçi, Manavgat yangınının çıkış nedenini alınmayan önlemler nedeniyle yaşandığını savundu. Prof. Dr. Neyişçi, “Orman Genel Müdürlüğü, orman yangınlarını 10-11 dakikada söndüreceğini iddia ediyor. Doğrudur, ancak erken söndürülen her yangın için gerekli işlemler yapılmazsa, sonraki yangınların daha büyük hale gelmesine neden olur. Manavgat yangınının bu denli büyümesinin temel sebebi, önceki yangınlardan sonra hiçbir önlem alınmamasıydı” dedi.

Yangın Müdahale (3)

“ORMANLARIMIZ ADETA DİNAMİT GİBİ”

Yangın mevsiminden önce, orman içerisindeki kolay tutuşan yanıcıların bertaraf edilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Neyişçi, ormanın içinde dinamit olduğuna vurgu yaparak “Ormana giriş yasaklanırken, yanıcı maddeler yerinde bırakılıyor. Bu maddeler birikmeye devam ettiği sürece, helikopterler yangını tamamen söndüremez. Çünkü ormanlarımız adeta dinamit gibi; içinde çok fazla ince ve kuru yanıcı madde var. Yangın söndürme helikopterleri, gün boyunca saatlerce su sıktı, ama sonuç alamadı. Çünkü asıl problem, yanıcı maddelerin zamanında temizlenmemesi” sözlerine son verdi.

Yangın Müdahale (2)

Muhabir: ABDULREZZAK KILIÇ