Düğün sezonunun açılması ile beklenen talebin azlığı işletme sahiplerinin kabusu oldu. Birçok işletme sahibi yaza merhaba dediğimiz mayıs ayında istenilen doluluk oranına ulaşamadı. Yaşanılan bu durumun temel nedenlerinden biri ekonomi olsa da ruhsatsız küçük işletmelerin kına, düğün, kız isteme gibi organizasyonları normalin yarı fiyatına gerçekleştirmesi düğün piyasasını etkilediği belirtildi.

Gorsel1

“İNSANLARIN DÜĞÜN YAPMAYA GÜCÜ YOK”

Antalya’da düğün salonu işletmeciliği yapan Garip Doğan, düğün salonlarına yaptırılan rezervasyonların yüzde 30’un üzerine çıkmadığını ve sektörün kötü durumda olduğu şu sözlerle ifade etti:

“Şu an sektör çok kötü. Yüzde 20 yüzde 30 arasında doluluk oranı var. Bütün düğün salonlarında aynı durum söz konusu. Sokak düğünleri yasaklandığı halde ne kır düğünleri ne de kapalı düğünlerde hiç talep yok. Tamamen ekonomik krizden kaynaklanıyor. Bence insanların düğün yapmaya gücü yok. Gücü olanlarda o yüzde 30’luk kesimin içerisinde yer alıyor.

Düğün (2)-1

“MEKANIN KAPASİTESİNE GÖRE FİYAT BELİRLENİYOR”

Normal bir düğün salonu tutmak isterlerse 70 ile 80 binden aşağı olmaması gerekiyor. Normal bir düğünün en üst rakamı, ful paket almak ister iseler 120 bin tl ödeyecekler. Bunun içerisinde kuaförden, araba süslemesi ve kamerasına kadar dahil oluyor.

Antalya’nın yüzde 90’ında özellikle Lara, Konyaaltı ve Kepez bölgesinde kapalı düğün salonlarında insanların kişi sayısına göre fiyat belirleme şansı yok. Antalya’da böyle bir durum var maalesef. Yemeksiz düğünlerde kişi başı veremiyorsun. Kişi ben 300 kişilik istiyorum diyor ama 500 kişi geliyor. Bu yüzden kişi sayısı verilemiyor. Salonun kapasitesi 500 kişilik diyelim ister 100 kişi gelsin ister 500 kişi gelsin tek fiyat veriyorsun. Mekânın kapasitesine göre fiyat belirleniyor.

Düğün (1)-1

“RUHSATI OLMAYAN MEKANLARDA DÜĞÜN YAPILIYOR”

Fiyatta düşüşe gidilemez. Şu an en büyük sıkıntı isteme evleri ve küçük mekanların açılması oldu. Bunlar ruhsatsız işyerleri ve düğün salonlarına büyük bir darbe vurmaya başladı. Kına, kız isteme vs gibi durumlar için bu mekanlara gidilmeye başlandı. Hizmetin kalitesi kötü olsa da insanlar bu tarz yerlere 30 ya da 40 bin ödüyor. Bu tarz mekanların sayısı çoğaldı. Düğün yapanlar için 30 ya da 40 bin cazip bir rakam olduğu için bu tarza gidiliyor. Ve bu mekanların hiçbir ruhsatı yok. İnsanlar artık ruhsatı olmayan mekanlarda düğünler yapmaya başladı”

Muhabir: DEMET GÖKÇE