Nüfusun ve bu doğrultuda tüketimin giderek arttığı günümüzde atık yönetimi ve geri dönüşüm en önemli konulardan biridir. Bu kapsamda son yıllarda her ilde atık yönetimime ilişkin projeler yapılıyor. Antalya’da atık yönetimi ve geri dönüşümüne yönelik yapılan faaliyetler hız kazandı. Bu kapsamda hem kamuda farkındalık oluşturma çalışmaları hem de geri dönüşüm merkezleri kurularak atıklar toplanıyor ve çevreye faydalı hale getiriliyor. Devlet destekli yürütülen projeler kapsamında ilde önemli çalışmalar yapıldı ve yeni projeler için çalışmalar planlanıyor.

Sifir Atik Nedir 1

SIFIR ATIK PROJESİ NEDİR?

Sıfır atık projesi genel olarak atık miktarını azaltmaya ve atıkları geri dönüştürülerek çevreye faydalı hale getirilmesini kapsayan bir projedir. İsraftan kaçınmayı ilke edinen proje kapsamında toplanan katı ve sıvı atıklar belirli fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirilerek atığın yeniden kullanılmasını sağlıyor.

Sifir Atik Casem

ANTALYA’DA ATIK GERİ DÖNÜŞÜM MERKEZİ NEREDE?

Antalya’da atık yönetimi projesi çerçevesinde 2018 yılından beri faaliyette olan Kızıllı Mevkiinde Entegre Atık Değerlendirme, Geri Dönüşüm, Bertaraf ve Enerji Üretim Tesisi kurulmuştur.

Kızıllı Geri Dönüşüm

ÜSTÜN, ‘BAKALIM NE  HİZMET YAPILACAK! ÜSTÜN, ‘BAKALIM NE  HİZMET YAPILACAK!

Bu tesiste Antalya’nın merkezi ilçeleri olan Kepez, Muratpaşa, Konyaaltı, Döşemealtı ve Aksu’nun ve diğer çevre illerin Kemer, Korkuteli, Kumluca, Serik, Elmalı ve Finike olmak üzere 11 ilçenin çöpünün geri dönüşümü gerçekleştirilir.

Atik Depolama Antalya

HANGİ ATIKLAR GERİ DÖNÜŞTÜRÜLÜR?

Geri dönüştürülen katı atıklar içinde en fazla alanı mutfak atıkları kaplar. Mutfak atıklarının ardından en fazla geri dönüştürülen atık türleri kağıt, karton, plastik, cam, metal, elektronik, tehlikeli atık, park ve bahçe atıkları gibi ürünlerdir.

Sıfıratikantalya

ANTALYA’DA SANAYİ ATIKLARI GERİ DÖNÜŞÜMÜ NASIL OLUR?

Antalya sanayi alanında geniş çeşitliliğe sahiptir. Antalya’da 1 adet Döşemealtı sınırların Organize Sanayi Bölgesi, 1 adet Serbest Bölge ve 16 adet küçük sanayi sitesi bulunur.

Atık Denetim

Türkiye’de atık yönetimi üreticilere bırakılmıştır. Hem özel hem de tehlikeli atıkları üreten kişi ve kurumlar sorumludur. Bu kapsamda kirleten öder prensibiyle atıkların geri dönüşümünde tüm maliyetler üreticiler tarafından karşılanır.

Hava Kirliligi 2

Üreticilerin bu kurallara uymaması durumda çeşitli cezai işlemler uygulanır.

Bu proje kapsamında Antalya’da sanayi atıklarının geri dönüşümüne yönelik işletme tesisleri kuruldu. 2019 yılından beri bu tesislerde tehlikeli atıklar, yağlar, elektronik eşyalar, lastikler ve tıbbı atık sterilizasyonu yapılır.

ANTALYA’DA TIBBİ ATIKLAR NEREYE GİDER, NASIL GERİ DÖNÜŞTÜRÜLÜR?

Antalya’da tıbbı atıkların toplanması ve taşınması işlemleri 2017 yılında Resmi Gazete ’de yayınlanan Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” çerçevesinde gerçekleştirilir.

66996

Bu çerçevede Antalya’nın 19 ilçesinde toplanan tıbbi atıklar Tıbbı Atık Sterilizasyon Tesisi’nde önce basınçlı buhar yöntemi ile sterilize edilir ardından Kızıllı’daki atık merkezine götürülür. Burada Katı Atık Düzenli Depolama tesisinde depolanır ve bertaraf edilir.

ANTALYA’DA TEHLİKELİ ATIKLARIN GERİ DÖNÜŞÜMÜ NASIL YAPILIR?

Antalya’da raporun verildiği yıl itibariyle 4 adet tehlikeli atık geri dönüşüm tesisi bulunur. Tehlikeli atıkların içinde sanayi atıkları ve elektronik, yağ ve tıbbi atıklar gibi ürün çeşitler bulunur.

Tehlikeli Atiklarin Siniflandirilmasi 810X419

Antalya’da atık yağların kanalizasyon, su ve toprağa karışmasını önlemek amacıyla lisanslı bitkisel atık yağların geri dönüşümü için bu atıklar depolanır ancak Antalya’da atık yağları geri dönüşüm tesisi bulunmamaktadır.

Atikpil Yeni 4Ed3954A

Antalya’da atık pillerin toplanması için doğrudan ve dolaylı çalışmalar yapılmıştır. Bu projelerde sokaklara, okullara broşür ve afişler asılarak farkındalık yaratmak amaçlanmıştır. Yıl boyu toplanan atık piller geri kazanım tesislerine iletilir.

Konyaalti Belediye Baskani Semih Esen Atik Yonetim 1641549617315Antalya’da tehlikesiz atıkların geri dönüşümü için 144 tesis bulunur.

SIFIR ATIK PROJESİ KAPSAMINDA YAPILAN/YAPILACAK MADDELER

Konutlarda geri kazanılabilir ürünlerin toplanması sağlanacak

Cadde, sokak ve kamuya açık alanlarda geri dönüşüm atıklarını toplamak ve biriktirmek için ekipmanlar yerleştirilecek

Geri Donusum Kutulari

Kamuya açık alanlara cam atık kumbaraları yerleştirilecek

İlaç satışı yapan yerlere ilaç geri dönüşüm ekipmanları yapılacak

Tekstil atıkları için bölgelere kumbaralar yerleştirilerek toplanan ürünler geri dönüştürülecek

Dünya Geri Dönüşüm Günü Jpg

Atık toplama noktaları ve getirme merkezleri belirlenecek

Atık elektronik eşyalar, büyük hacimli atıklar ve yağların toplanması veya yerinden alınması için planlama yapılacak

Geri Donusum Onemi Nedir

Sıfır Atık projesi kapsamında kamuda farkındalık ve bilinçlendirme çalışmaları yapılacak

Atık toplama güzergahları, araç sefer sayıları belirlenecek, karşılaşılan sorunlar tespit edilecek

Muhabir: EBRU ÇETİNKAYA