Türkiye’de yıllık artış yüzde 30 olurken yılbaşından itibaren artış da yüzde 14,2 oldu. TEPAV Gıda Fiyat Endeksi Nisan 2025 verileri açıklandı. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından açıklanan Gıda Fiyat Endeksi (TEGE) verilerine göre, 1-30 Nisan 2025 döneminde aylık gıda enflasyon oranı yüzde 2,68 olarak belirdi. Yayınlanan verilere fiyatlara yansımaya devam ediyor.
Antalya’da ise yaz ayları geldi ancak enflasyonla birlikte fiyatlarda artıyor. Ancak pazarda ve markette fiyatlar az da olsa düşse de vatandaşın cebindeki yangın henüz sönmedi. Ekonomist Prof. Dr. Ahmet Yaşar, gıda fiyatlarında Haziran’dan Eylül ortasına kadar sürecek bir düşüş yaşanacağını dile getirdi. Fiyat düşüşün uzun vadede vatandaşın cebine yansıyacağını belirten Prof. Dr. Yaşar, ekonomide istikrarın devam etmesi sonucunda iyileşmeler yaşanacağını vurguladı.
DÜŞÜŞ VAR ETKİ YOK
Gıda ve enflasyon artışına yönelik ekonomik değerlendirmede yapan ekonomist Prof. Dr. Ahmet Yaşar, konuşmasında şu sözlere yer verdi:
“Antalya’da mevsimsel etkiler nedeniyle gıda fiyatlarında Haziran, Temmuz ve ağustos aylarında hatta Eylül 20’sine kadar düşüş yaşanacak; enflasyona olumlu etkisi olacaktır, fakat enflasyon tek haneli rakamlara ulaşmadan tüketicilerin bunu hissetmesi mümkün değildir. 2026 yılının üçüncü çeyreğinden itibaren tüketiciler enflasyondaki artış seviyesinin düştüğünü hissetmeye başlayacaktır. Erken seçim olmadığı sürece ve ekonomi yönetimi bu şekilde devam ettiği sürece enflasyon verilerinde iyileşmeler görülecektir. Enflasyonla mücadele kısa zor ve uzun solukludur, bugünden yarına halledilmesi mümkün değildir.”
“EKONOMİK PROGRAMA GÜVEN TAM”
Uluslararası piyasada Türkiye’nin uyguladığı ekonomik programa güvenin tam olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Yaşar, “Ekonomik program uygulanmaya başladığından itibaren uluslararası borçlanma risk primi (CDS’lerde) 2024 Aralık ayında 294,18’e gerilemişti ancak siyasette yaşanan bu dalgalanmalar risk primini 279 baz puana kadar yükselmesine neden olmuştur. Borçlanma maliyetlerindeki bu oynaklık, enflasyon ve borçlanma maliyetlerindeki artış enflasyon etkisi vardır. Bu tür artışlar tüketici güvenini etkilemede yine bankaları, holdingler etkilediği görülecektir” sözlerine son verdi.