Son zamanlarda telefon dolandırıcılığı vakaları artıyor. Dolandırıcıların taktiği değişmiyor; vatandaşların kişisel bilgilerini kullanarak resmî kurumlardan aradıkları öğrenildi. Kendilerini yetkili kişi olarak tanıtan telefon dolandırıcıları vatandaşları korkutarak ağlarına düşürmeye çalışıyor.   

Burdur'un en tehlikeli noktasında asılı kaldılar Burdur'un en tehlikeli noktasında asılı kaldılar

Dolandırıcılar kimi zaman polis, savcı, avukat kimi zamanda bankacı olarak kendilerini tanıtıyor. Vatandaşların kişisel bilgilerini kullanarak kredi kartı, banka kartı, sosyal güvenlik numaralarını ele geçirmeye çalışıyorlar. Dolandırıcıların yalanları bunlarla sınırlı değil. Vatandaşların ellerindeki nakit para ve ziynet eşyaları gibi değerli varlıkları da öğrenmek için kurbanı en zayıf noktasından vurmaya çalışıyor.

AMAÇLARI KORKUTMAK

Telefon dolandırıcıları, ağlarına düşürmek istedikleri kişiyi öncelikle korkutmayı ve panikletmeyi amaçlıyor. Dolandırıcıların temel yalanları şu şekilde:

‘Kimlik bilgileriniz çalındı’, ‘Kimliğiniz soygun mahalinde bulundu. Evinizde ziynet eşyası var mı? Polis arama yapacak’, ‘Adınız bir terör olayına karıştı’

Telefon Dolandırıcılığı Gorsel

SAHTE BELGE DÜZENLİYORLAR

Telefon dolandırıcılarının ağına düşen vatandaşlar, bu kişilere para transferi yapabiliyor veya ziynet eşyalarını teslim ediyorlar. Antalya’da telefon dolandırıcıları tarafından dolandırılmaya çalışılan mağdur yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Telefonla arayan kişi direkt adımı ve T.C kimlik numaramı söyleyerek bilgilerimi teyit etti.  Konuşurken arkadan bir polis merkeziymiş gibi telsiz sesleri geliyordu. Dolandırıcı kimlik bilgilerimin çalındığını, kimliğimin bir soygun mahalinde bulunduğunu ve bir an önce yaşadığım bölgedeki polis merkezine gitmemi söyledi. Ardından evimde ziynet eşyası olup olmadığını sordu. Kendilerine inanmadığımı anladıklarında mesaj yoluyla sahte bir belge gönderdiler. Şahıslara itibar etmeyerek gereken kurumlara şikâyette bulundum.”

Telefon Dolandırıcılığı

Muhabir: AYŞEGÜL ŞAHİN