Antalya Serik’te yer alan Çandırwood, bir zamanlar sinema dünyasının merkeziydi. O dönemlerde bölge halkı için büyük bir gelir kapısı olan film stüdyoları büyük bir umutla kuruldu. Ancak büyük umutlarla kurulan film stüdyosunda yalnızca iki film çekildi.

5C97268345D2A03F606A9Ca8

TÜRKİYE’NİN HOLLYWOOD’U ÇANDIRWOOD TARİH OLDU

Çandır, 1995 yılına kadar köy olarak biliniyordu. Ardından Gökçay ve Çandır mahallelerinin birleşmesiyle belediye olmuş. Büyükşehir Yasası’nın ardından belediye nüfusunu kaybederek ilçeye bağlı bir mahalle unvanını almıştır. Günümüzde Serik ilçesine bağlı bir mahalle olan Çandır Serik ilçe merkezine 9, Antalya’ya ise 45 kilometre uzaklıktadır.

Serikant

Antalya’nın Serik ilçesi’ne bağlı Çandır Türkiye’nin Hollywood’u olarak anılırdı. 1998’li yıllarda yayınlanan haberlerde Serik’in Çandır beldesinde yer alan bu film stüdyolarının dünyanın en ünlü film şirketlerinden biri olan Golden Horn ve Tekfen Holding tarafından yapıldığı ifade edilmiştir.  Serik’in Çandır beldesindeki bu film stüdyolarının maliyeti o dönemlere göre oldukça yüksek bir miktar olan 17 milyon dolar civarındaydı.

SERİK’E YENİ BİR SOLUK GETİRDİ

O dönemlerde Serik’in Çandır bölgesinde yapılan bu film stüdyoları dünyanın üçüncü Avrupa’nın ise en büyük stüdyosu olarak nitelendirildi. 120 dönüme yayılan stüdyolar Antalya Serik’e bambaşka bir soluk getirdi.

çandırwood filmi

Serik Çandır’daki Antalya Film Stüdyolarında çekilen ilk film Arabian Nights diğer adı ile Binbir Gece Masalları adlı sinema filmi oldu. Film hem Serik’te hem de Kapodokya, Yemen, Fas gibi bölgelerde çekilmiştir.

Filmde bir prenses, prensin hastalığını iyileştirmek için ona bir dizi hikâye anlatır. Filmin çekimler için Bağdat şehri ve sarayının kopyasını yansıtan bir stüdyo inşa edildi. İzleyicileri fantastik bir yolculuğa çıkaran film 2000 yılında yayınlanmıştır.

Arabian 1200 1200 675 675 Crop 000000

O dönemlerde Çandır’daki bu film stüdyoları Hollywood’a rakip olarak gösterildi. Ünlü film stüdyosu Golden Horn Genel Koordinatörü ABD'li Michael Tabori, Çandır’daki film stüdyolarının dünyada üçüncü, Avrupa'da ise en büyük stüdyo olduğunu belirtmiştir.

Büyük bir umutla yapılan 120 dönümlük film stüdyolarının daha sonra daha da büyütülmesi planlandı. Stüdyoların yapımı sırasında Antalya’da milyar dolarlık malzeme alımı yapılarak ekonomi canlandırıldı. Aynı zamanda bölge halkına önemli bir iş kapısı oldu. Hem stüdyo yapımında hem de çekilecek filmlerde figüran olması için bölgedekiler aktif rol aldı.

Arabian Nighs

Arabian Nights/ Binbir Gece Masalları filminde kullanılmak üzere çok sayıda deve, at, hindi, tavuk, koyun kedi köpek gibi figüranlar da yer aldı. Bölge halkı o dönemlerde sahip oldukları tavuk gibi canlıları kiraya verdi.

Aynı zamanda film stüdyoları için alçı, efekt ve dekor, aksesuar gibi ürünlerde üst seviyede yatırımlar yapıldı. Ancak stüdyoların gelişimi ilerleyen yıllarda hüsran yarattı.

andırwood

FİLM STÜDYOLARINDA SADECE 2 FİLM ÇEKİLDİ

Büyük bir umutla kurulan ve Antalya’ya farklı bir soluk getiren bu stüdyolar bürokrasinin kurbanı oldu. Yurt dışından gelen yapımcılara beklenen vergi indirimlerinin yapılmaması üzerine film stüdyoları yıllar içinde rağbet görmez hale geldi. Bölge halkı tarafından Çandırwood olarak adlandırılan film stüdyolarından yalnızca iki film çekildi. Bunlardan ilki 2000 yılında yayınlanan Arabian Nights diğer adıyla Binbir Gece filmi diğeri ise Cem Yılmaz’ın rol aldığı ünlü film G.O.R.A. oldu.

3386186 Cbcfa46Fcc431165C126Cb2E5B1B7101 640X640

2002 yılında çekimine başlanıp 2004 yılına kadar süren G.O.R.A. filmi Antalya’nın eşsiz coğrafyasında çekildi. Çandırdaki film platosunda çekilen son film olan G.O.R.A.’da Cem Yılmaz’ın hayat verdiği Arif karakterinin uzaylılar tarafından kaçırılması ve başka bir gezegene götürülmesi konu alındı. Bu filmle birlikte Çandır farklı bir atmosfere bürünerek yabancı bir galaksiye dönüştü.

ÇANDIR FİLM STÜDYOLARINA NE OLDU?

2007 yılında Serik’teki Çandırwood olarak adlandırılan film stüdyolarına yönelik yapılan haberlerde, yapımcılara vergi konusunda destek verilmemesi sebebiyle atıl duruma geldiği ifade ediliyor.

755X390 Gora Dizi Konusu Nedir Oyunculari Kimler Gora Ne Zaman Ve Nerede Cekildi 8

1999 yılında hizmete açılan film stüdyoları bürokrasi kurbanı olarak atıl duruma geçti. Yurtdışından gelen yapımcılara vergi, stopaj, harç gibi indirimlerin yapılmaması sebebiyle talep görmez hale geldi.

Antalya Şehir Hastanesi işgal altında… Vatandaşlar ayağa kalktı Antalya Şehir Hastanesi işgal altında… Vatandaşlar ayağa kalktı

Çandır’daki bu stüdyolar bölge halkı için büyük bir gelir umudu olmuştu.  Stüdyolarda film çekildiği dönemlerde bölge halkı hem figüran olarak yer alıyor hem de eşşek, tavuk, kedi, köpek gibi sahip oldukları hayvanlarını film stüdyolarına kiralıyordu. Çandır Film Stüdyolarında yalnızca iki film çekildi ve hayatı sonlandı.

ŞİMDİLERDE TARIMSAL ALAN OLARAK KULLANILIYOR

Antalya Film Stüdyoları nihayetinde platoda yer alan açık alanlarda tohum denemelerinin yapıldığı seralara dönüştü. Uzun yıllar Tarımsal Araştırma Merkezi olarak kullanıldı.

Çandırwoodserikant

2020 yılında Antalya Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporuna göre Serik Çandır Mahallesi’nde film stüdyolarının da dahil olduğu bölgelerde imar değişikliğine gitti. Film stüdyolarının olduğu bölgedeki imar kararı ‘ticaret alanı, sosyal tesis alanı’ olarak belirlendi. Bu karar Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 17.11.2020 tarihli toplantısında onaylandı.

Çandırwood film stüdyoları günümüzde Serik Belediyesi’ne aittir. Bölge halkının aktardığına göre Belediye, bir zamanlar film stüdyosu olan bölgede seralarda çiçek üretimi gibi tarımsal faaliyetler yapmaktadır.

Muhabir: EBRU ÇETİNKAYA