Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) Başkanı Akın Akıncı, Antalya’da yaşanan eleman krizini değerlendirdi. Akıncı, firmaların çalıştıracak eleman bulamamasının önündeki en büyük engelin maaştan ziyade eğitim kurumlarının nitelikli ara eleman yetişmemesinden kaynaklı olduğunu vurguladı. Antalya’yı Türkiye’nin turizm ve tarımsal üretimde başkenti olarak nitelendirilen Akıncı, Antalya’nın özellikle örtü altı üretimde eleman eksikliği yaşandığını belirtirken turizmde de diğer iş kollarından niteliksiz kişilerin eleman olarak alındığının altını çizdi. Akıncı, ara eleman yetiştirilme noktasında büyük önem arz eden meslek liselerinin gelişimi içinde Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile birçok protokol imzaladıklarından bahsederek hangi bölümlere ağırlık verdiklerini açıkladı.

TEK SORUN ÜCRET DEĞİL, ARA ELEMAN YOK

Firmaların işçi bulamamasının önündeki en büyük engelin maaştan ziyade ara eleman sıkıntısı olduğunu belirten Akıncı, “Hemen hemen her sektörde eleman eksikliği var. Maalesef firmalar tarafından aranan eleman bulunamıyor. Ben bu durumu ara eleman eksikliğine bağlıyorum. Sektörler arasında ara eleman sıkıntısı özellikle pandemiden sonra ortaya çıktı. Eleman eksikliğini ben tamamen düşük maaş ücretine dayandırmıyorum çünkü öyle bir noktadayız ki insanlar geçinebilmek için maalesef ki öyle ya da böyle iş bulabilmek ve çalışabilmek zorunda” dedi.

ANSİAD toplantılarında da yaşanan eleman eksikliğinin iş verenler tarafından nedenlerinin sıkça konuşulduğunu ve bu duruma çözüm üretebilmek adına proje geliştirme yolunda ilerlediklerini kaydeden Akıncı, “İş insanları ile gerçekleştirdiğimiz hemen hemen her toplantıda sektörel olarak yaşanan işçi krizinin üzerinde duruyoruz. Nedenlerini tartışarak bu duruma çözüm üretecek fikirlerin üzerinde duruyoruz. Bu sorun ciddi bir şekilde büyümeye devam ediyor, ANSİAD olarak gerekirse ticaret odasıyla da iş birliği yapacağız” açıklamalarında bulundu.

TURİZM, BAŞKA KOLLARDAN İŞÇİ ALIYOR

Akıncı, Antalya’da sık sık iş insanlarını bir araya getiren ANSİAD toplantılarında, işverenlerin Antalya genelinde inşaat, turizm, sanayi ve tarım sektörlerinde ara eleman sıkıntısı çektiklerini söyledi. Turizmde ara eleman sıkıntısından çok diğer iş kollarından eleman almasının sorun teşkil ettiğini ifade eden Akıncı sözlerine şu şekilde devam etti; “İnşaat sektöründe ara eleman konusunda çok ciddi bir şekilde açık var. Örtü altı tarımda ara eleman sıkıntısı var. Sanayi bölgesindeki çeşitli ahşap işlerinden tutunda tamirciliğe kadar eleman bulma noktasında sıkıntılar yaşanıyor. Turizm de de eleman eksikliği var ama turizm bunu bir şekilde destekliyor. Hatta turizm diğer iş kollarından da eleman çekiyor. Bu da ayrı bir tartışma ortamı tabi. Turizm gibi hassas ve kırılgan bir sektörün önüne gelen insanları da çalıştırmasını da ayrıca tartışmak gerekir. Sektörle ilgili bir eğitim görmeden, farklılık yaratmadan başka iş kollarından insanların çalışması ne kadar doğru?” diye soru yönelterek niteliksiz turizm işçilerine dikkat çekti.

“MESLEK LİSELERİNİN ÜZERİNDE DURUYORUZ”

Türkiye genelinde kayıtlı 10 milyona yakın işsizliğin olduğunu ifade eden Akıncı, sayının yüksekliğine rağmen iş verenlerin eleman bulamadığını söyledi. Yaşanan bu durumu eğitim sistemine bağlayan Akıncı, meslek liselerine önem verilmesi noktasında Türkiye’de ara eleman eksikliğinin azalacağını aktardı. Türkiye’deki iş kollarına göre eğitim sistemine tekrardan düzenleme getirilmesi gerektiğini vurgulayan Akıncı, mezun verildiği kadar iş istihdamı sağlanmıyor diyerek şu sözleri söyledi; “Kayıtlı 8-10 milyon işsiz insan var. Bu kadar işsizlik varken öbür taraftan da mezun olarak bekleyen ve iş arayan 8-10 milyon insan var. Bu çocuklar üniversite mezunu da olamamışlar ara elemanda olamamışlar niteliksiz bir üniversite mezunu olmuşlar. Eğitimle meslekler arasında bir bağlam kurulmalı. Önümüzdeki dönemlerde devletimizin ara eleman konusunda meslek liseleri üzerinde geniş çaplı çalışmalar yürütmesi gerekiyor. Bu bağlam da meslek liselerinin üzerinde durulmalı ve liselerde nitelikli eğitimler verilmeli. Bununla ilgili seferberlik başlatıldı diye biliyorum ama süreklilik kazanmalı. Liseden mezun olmuş bir ara eleman kendi atölyesini ya da işletmesini açabilecek ve işletebilecek durum da olmalı” açıklamalarında bulundu. ANSİAD olarak meslek liselerinde yaşanan duruma çözüm olarak Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile birçok protokol imzaladıklarını kaydeden Akıncı, yapılan protokollerde ağırlıklı olarak çağa ayak uyduran, gençler tarafından tercih edilen ve gelecek nesillere faydası olabilecek elektrik-elektronik, bilgisayar, robotik kodlama ve konveksiyon bölümlerine ağırlık verdiklerini açıkladı. 

Muhabir: AYŞEM SİCİM