Sokak hayvanlarının yaşam kalitesi için çalışmalar yürüten belediyelere ait hayvan barınaklarının verdiği hizmetler merak konusu oldu. Sokak hayvanlarının yaşam koşullarını iyileştirmek için belediyeler tarafından birçok çalışmalar yürütülüyor. Peki belediyeler, sokak hayvanları için ne gibi çalışmalar yürütüyor? Sahipli hayvanlara bakım yapılıyor mu? Hayvan barınaklarının kuralları neler?

HAYVAN BARINAĞI NE İŞE YARAR?

Barinak Belediye (Small)

Günümüzde, hayvan barınaklarının ana amacı terkedilmiş, kaybolmuş veya sahipsiz kalmış hayvanlara yuva olarak bakım sağlamaktır. Bu barınaklar, onlara sevgi ve bakım sunarken, aynı zamanda uygun bir şekilde rehabilitasyonlarını ve sağlık kontrollerini yaparak, onların kalıcı bir yuva bulmalarını destekler.

HAYVAN BARINAKLARI ÜCRETLİ Mİ?

Türkiye’nin belediyeye ait barınakları, ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Sokak hayvanları için sunulan aşı, tedavi, bakım ve barınak hizmetlerinin tamamı ücretsizdir.

BELEDİYEYE AİT HAYVAN BARINAKLARININ BÜTÇESİNİ KİM KARŞILIYOR?

Belediye Barinak (Small)

Hayvan bakım merkezlerinin finansmanı, devlet bütçesi ve halkın bağışlarıyla desteklenmektedir. Türkiye'deki bu tesisler, genellikle ilgisizlik ve yetersiz kaynaklar nedeniyle zorlu koşullar altında faaliyet göstermektedirler.

BELEDİYE SAHİPLİ HAYVANLARA BAKIYOR MU?

Sokak hayvanları için sağlanan aşı, tedavi, bakım ve barınak hizmetleri ücretsiz olarak sunulmaktadır. Ancak bu barınaklar belediyelerin kendi bütçesinden yararlanarak bakım yaptıklarından dolayı evcil hayvanların tedavilerine yardımcı olamıyor. Bunun dışında sokak hayvanlarının her türlü bakımını üstleniyor.

ÇİPLİ KEDİ BARINAĞA BIRAKILIR MI?

Belediye Hayvan Barinagi (Small)

Yeni yasa ile mikroçip uygulaması zorunlu hale gelerek, bu adımı atmaya niyetlenen insanlar bir kez daha düşünecekler. Çünkü mikroçip sayesinde hayvanın sahibi kolaylıkla tespit edilecek ve ihlal edenler ciddi cezalara çarptırılacaklar. Sahipsiz olarak sokaklarda bulunan hayvanlar ise barınaklara teslim edilecek veya yeniden bir yuva bulabilmeleri için sahiplendirilecekler.

SOKAK HAYVANLARI NEREYE BIRAKILIR?

2004 yılında yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Yasası ve ilgili yönetmelikler doğrultusunda, belediyeler hayvanların doğal yaşam alanlarına uygun bakım merkezleri kurmakla, sahipsiz sokak hayvanlarını aşılayıp, kısırlaştırarak öncelikle bulundukları yerlere bırakmakla sorumludur.

SAHİPSİZ SOKAK HAYVANLARI KİMİN SORUMLULUĞUNDA?

Kedi Barinak (Small)

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi'nin 2016/15276 Esas, 2017/4672 karar sayılı kararında belirtildiği gibi, sahipsiz sokak hayvanlarının çevre kirliliğine ve insan sağlığına zarar verebileceği bilinciyle, bu hayvanların toplanması, bakımının sağlanması ve rehabilite edilmesi belediyelerin sorumluluğundadır.

HAYVAN BARINAĞI KURALLARI NELERDİR?

Hayvanlar açlık, susuzluk ve diğer temel ihtiyaçlardan mahrum bırakılmamalı; her zaman önlerinde yeterli miktarda taze yiyecek ve su bulunmalıdır. Ayrıca, hayvanların konforlu bir ortamda bulunmaları için uygun barınaklar ve çevresel koşullar sağlanmalıdır. Hayvanlar, acı ve ağrıya neden olabilecek durumlardan, örneğin çarpma, yaralanma ve hastalıklardan korunmalıdır.

BARINAK RUHSATI NASIL ALINIR?

Kemerde Sokak Hayvanlari Kisirlastirildi Resim

Barınak ruhsatı almak için, başvuru ve gerekli belgeler İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şubesi tarafından incelenir. Belgelerin incelenmesi ve yetkililerin yerinde yapacakları inceleme sonucunda teknik ve hijyenik açıdan uygun bulunan yerlere ruhsat verilir. Gerçek veya tüzel kişiler ile kuruluşlar adına düzenlenen ruhsatların bir örneği Ek-3'te yer alan belgeye göre hazırlanır.

SOKAK HAYVAN HİZMETİ İÇİN HANGİ NUMARA ARANIR

153 numarasını arayarak ücretsiz ambulans hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Aynı numarayı çevirerek, evcil hayvanını veterinere götürecek imkânlara sahip olmayanlar veya sokakta yaralı bir hayvan görenler de belediyenin sunduğu ücretsiz hizmetlerden faydalanabilirler.

Muhabir: Şeyda Tütgün