Tarihte bugün 13 Temmuz 1938 yılında Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) kuruldu. Kuruluşundaki amaç tarımsal ürün piyasalarını düzenlemek ve üretici ile tüketiciyi koruyacak tedbirler almak oldu.  Başta hububat olmak üzere faaliyet alanı daha çok tarımsal ürünler ola Toprak Mahsulleri Ofisi piyasadaki istikrarı sağlama açısından önemli bir yere sahip olarak tarım tarım sektörünün öncü kuruluşları arasında yer alıyor.

1929 dünya ekonomik bunalımı sonrası tarım politikalarının korumanın önemi arttı. Ülkeler çeşitli politikaları devreye sokarak üretimi geliştirerek çeşitlendirme yönünde adımlar atmaya başladı. Tarım ürünlerinde ihtiyacın artması arz talep dengesini karşılamayınca toprak mahsulleri üzerine bir kurum kurulması ihtiyacı duyuldu. Özellikle Anadolu da çoğu insanın geçimini tarımla uğraşarak sağlaması bu alanda yapılacak çalışmaların başlatılmasını da hızlandırdı. Bütün bu etkenler nedeniyle 10 Temmuz 1932 yılında çıkarılan kanun ile Ziraat Bankası, başta orta Anadolu olmak üzere ülkenin her bölgesinde “Buğday Alım Şefliği” merkezleri açtı. Ziraat Bankasının bu faaliyeti sonrası piyasayı daha etkili kontrol etme amacı güdülerek bir kurum kurulması yoluna gidildi.

Çiftçiyi korumak, taban fiyatları belirlemek, stoklamak, stok yönetmek, piyasada üreticiyle tüketici arasında denge kurmak, düzenleme yapmak, destekleme politikasına süreklilik kazandırmak, devlet müdahalesi yöntemiyle tahıl üretimini güvenceye ve haşhaş üretimini uluslararası ilişkilere uygun biçimde yasal sınırlara kavuşturmak amacıyla kurum kurulma zorunluluğu ortaya çıktı. 24.06.1938 tarihli ve 3491 sayılı Kanun’la iktisadi Ticaret Bakanlığına bağlı olarak “Toprak Mahsulleri Ofisi” kuruldu ve sermayesinin tamamı devlet tarafından karşılanan, devletin ekonomik alanda faaliyette bulunduğu kurumlardan biri oldu.

Kurulduğunda sadece 100 bin ton kadar depo devralan TMO, günümüzde bu kapasitesini ise 4 milyon ton gibi yüksek bir orana çıkardı. AYŞEGÜL ŞAHİN https://antalyaningundemi.com/ ÖZEL HABER