Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar, geçtiğimiz günlerde dolar kurunun yıl sonuna kadar 39-40 TL’yi göreceğini açıklamıştı. Enflasyonun düşmesi beklenirken git gide artması kur fiyatlarının sabitlenmesine engel oluyor. Düşmesi beklenen kur fiyatları artış göstermeye başladı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Yakup Koray Duman, dolar kurunun yıl sonuna kadar 40 TL’yi bulacağının doğru olduğunu açıkladı. Dolar kurunun yıl sonuna kadar 40 liraları bulmasının mümkün olduğunu ve yapılan açıklamanın uydurma olmadığını aktaran Prof. Dr. Yakup Koray Duman, “Türkiye ekonomisine baktığımız zaman yıllık olarak bu 8 aylık dönemde zaten dolar kurunun ortalama olarak 23-24 lira olduğunu görüyoruz. Orta vadeli bir program yapıldı. Bu programda doların 2024 hedefi 36,78 olarak devletin resmi kaynaklarında açıklandı. Buna göre dolarda 2024 ortalamasına bakıldığı zaman bu yılki tahminle kıyasla yüzde 50’lik bir artış görülüyor. Yıllık ortalama fiyat artışı ve enflasyon hızına bakıldığı zaman dolar kurunun 40 lirayı bulacağını söyleyebiliriz” ifadelerine yer verdi.
“ENFLASYON DÜŞMEZSE KUR DAHA DA YÜKSELİR”
Yıl sonunda kuru 40 lira olarak tahmin etmenin yanlış olmadığını belirten Prof. Dr. Yakup Koray Duman, “Dolar kurunu tamamıyla enflasyondaki artış hızıyla bağlıyoruz. Enflasyon Türkiye ekonomisinde düşüyor mu şu anda? Düşmüyor. Düşme trendine girmiş mi? Hayır girmedi. Dolayısıyla enflasyondaki artış hızı devam ettiği sürece doların bu seviyelerde kalması mümkün değil. Dolayısıyla 2024’deki enflasyonun yükseleceği tahmin ediliyorsa, dolarında 2024’ün sonunda 40 lirayı göreceğini tahmin etmek zor olmasa gerek. Kur yükselişe devam edecek. Eğer enflasyon daha da yükselirse kur 40 seviyelerinin de üzerine yükselebilir” dedi.
“ALIM GÜCÜ DAHA DA DÜŞECEK”
Kurdaki artışla beraber insanların satın alma güçlerinin daha da düşeceğini söyleyen Prof. Dr. Yakup Koray Duman, “İnsanlar mal ve hizmet tüketimini sınırlandırmak zorunda kalacak. Daha az mal ve hizmet talebi ortaya çıkacak. Dolayısıyla bu süreç içerisinde maaşlara ve ücretlere yapılan zamların aslında hiçbir anlamı kalmayacak. İşçiler ezilmeye devam edecek. 2024 yılında çalışanları çok güzel günler beklemiyor. Alım güçleri daha da düşecek. Türkiye ekonomisinin düze çıkması 2026-2027 yıllarını bulabilir belki daha da uzayabilir bu süreç” açıklamalarında bulundu. İktisat politikalarına dikkat çeken Prof. Dr. Yakup Koray Duman, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:
“İzlenen iktisat politikası seçeneği tamamıyla yanlış. Dolayısıyla bu politika seçeneği ile bu hızla aşağı düşürülmesi mümkün gözükmüyor. Türkiye’nin acilen bir yönetim ekonomisi modeline geçmesi gerekiyor. Üreten bir ekonomi modeli benimsenmeli. Tüketen değil üreten, satan ve ülkeye döviz geliri getiren bir üretim yöntemi acilen belirlenmeli.”