Türkiye’de uyuşturucu satışı gittikçe artıyor. Bir zamanların uyuşturucu trafiği olarak gösterilen Türkiye, artık Pazar haline gelmiş durumda. Son günlerde WhatsApp, Telegram gibi uygulamalar üzerinden uyuşturucu pazarlanıyor. Çağın vebası haline gelen metamfetaminin uygulamalardaki adı ise ‘Metin amca’

Son yıllarda Türkiye’de uyuşturucu madde kullanımı giderek artıyor ve Türkiye, uluslararası raporlara göre uyuşturucu ticaretinin geçiş noktası konumunda. Bu durum, sosyal medyadaki gruplarda uyuşturucu satışının yapıldığına dair görüntülerle de teyit ediliyor. WhatsApp, Telegram gibi uygulamalar üzerinden kurulan gruplarda uyuşturucu tacirleri müşterilere ulaşıyor ve özellikle metamfetamin satışları oldukça fazla. Bunun yanı sıra diğer uyuşturucu ürünleri, silah ve sahte para da bu gruplarda alıcı buluyor. Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’nin (EMCDDA) 2023 Avrupa Uyuşturucu Raporu’na göre, Türkiye en çok eroinin yakalandığı ülke konumunda. AB ülkelerinde 2021 yılında 9,5 ton eroin ele geçirilirken, Türkiye’de ise 22,5 ton eroin ele geçirildi. Ancak bu büyük orandaki yakalamalara rağmen, eroinin saflığında ya da fiyatında önemli bir değişiklik gözlemlenmedi ve eroin arzı halen yüksek seviyede yer alıyor. Avrupa’da en çok kullanılan afyon (opioid) hammaddeli yasadışı uyuşturucu olan eroin, genel uyuşturucu kullanımına bağlı sağlık sorunlarının ve ölümlerin baş sorumlusu konumunda. Ölümlerin üçte ikiye yakını bu maddeden kaynaklanıyor.

Telegram gibi haberleşme uygulamalarının sohbet gruplarında satışının yapıldığı halk dilinde ‘Metin Amca’ diye tarif edilen metamfetamin satış grupları dikkat çekiyor.

İŞİ REKLAMA DÖKTÜLER

Bir uyuşturucu satıcısı sattığı kokainin görselini Telegram gruplarına koyarak “Antalya içi A kalite” ifadelerini kullanırken; alıcılardan biri ise “Antalya amca var mı” diye soruyor. Satıcılar Antalya’nın ilçeleri üzerinden satış yapıyorlar. Satıcılardan biri ise “Antalya Otogara maks 700’den 5 tane amca için gelecek var mı acil” diyerek ilan veriyor.

Yine Telegram gruplarında satıcılardan bir tanesi elinde kokain kaldığını ifade ederken “gramı 100 dolar ben metin işine girmem” dedi.

ADLİYELERDEN ANLAŞILIYOR

Antalya Baro Başkanı Avukat Hüseyin Geçilmez, uyuşturucunun yaygınlaşması adliyeden belli olduğunu ifade ederken durumun nedenlerini şu şekilde açıkladı: “Uyuşturucu vakalarının arttığını örneklerini saymak gerekirse ağır ceza mahkemelerinde ya da diğer mahkemelerde bu suçlara ilişkin yoğunluğun artığını görüyoruz. Özellikle yaz aylarında Antalya’daki insan sirkülasyonunun ya da yerli ve yabancı turist sayısının artmasıyla bu işleri yapan uyuşturucu ticareti yapan insanların Antalya’ya olan ilgisi artıyor. Doğal olarak ve buradaki uyuşturucu satışı ve ticaretinin aynı paralelde çoğalıyor. Şimdi bunun önlenmesi için emniyet ve istihbarat güçlerine kalıyor. Antalya için yaz aylarında özellikle ekstra bir çaba gerektiğini düşünüyorum. Bir de sosyal medya içerisinde bu satışların ya da işte satış girişimlerinin artığını görüyoruz. Sadece internet alanına özgü bir biriminde oluşturulması gerekiyor anladığımız kadarıyla çünkü bu ortamda satış yapılması çok daha yoğunlaştı. İnternetin ve sosyal medyanın hayatımıza ne kadar tesir ettiğini ne kadar kullanıldığını biliyorsunuz. Bu vesileyle uyuşturucu ticareti yapan insanlarda bu yoğun kullanımın farkındalar o yüzden internet ortamının özellikle sosyal medya platformlarına yönelik çok ciddi bir çalışma yapılması gerekiyor. Benim önerim sadece bu alanlara daha yoğun bir şekilde yönelilmesi ve bu alanların kontrol edilmesi gerekiyor.”

İNFAZ YASASI

İnfaz yasasındaki çarpıklıklara da dikkat çeken Geçilmez, “Tabi cezalar ve caydırıcılığı da önemli. Ülkemizde uzun süredir özellikle pandemiden sonra zaten örtülü bir af çıkarılıyor. İnfaz sistemi çok değişti birçok suçun cezası dışarda çekiliyor hatta birçok suçun infazı yok yani gir çık yapılıyor bir gün kalınıp çıkılıyor. Bunlarda aslında etkili, bu örtülü af sistemi de suçlara uygulanan cezaların caydırıcılığını ortadan kaldırıyor. Zaten sürekli bir genel af söylentisi de var bu genel af söylentileri de var. Zaten bu söylentilerde bir süre sonra gerçekleşebiliyor. Genel af söylentilerinden daha çok örtülü af veya infaz sisteminde değişmesi bence etkili. Cezaevlerinde yer yok bir taraftan da o kadar çok suç işleniyor ki yer yok birçok suçun cezası infaz edilmemesine rağmen cezaevlerinde yer yok. Kapasitelerinin çok çok üzerinde bir doluluk oranı var. İnfaz sistemi de suç işlemesinde caydırıcılık unsurunun ortadan bir nebze kaldırdı. Bunlarda hem yetkililer hem hukukçular tarafından değerlendirilmesi gerekiyor. Özellikle yaz aylarında başta Antalya olmak üzere turizmin çok yoğun yaşandığı bölgelerde istihbarat ve emniyet güçleri tarafından ekstra çalışma yapılması gerekiyor ki suçlar işlenmeden yakalansın veya dağıtım ağları çökertilebilsin” dedi.

YASİN ÇOBAN ÖZEL HABER