‘Aşk’ ya­zıl­maz ya­şa­nır denir. Bu’ Kahve’ aşkı olun­ca ya­zı­lır. Ka­le­mi­mi­zin dön­dü­ğün­ce siz Gün­dem okur­la­rı için kah­ve­yi A dan Z’ye araş­tır­dık. Kahve se­vi­len, arzu edi­len ve saygı du­yu­lan­la içi­lir. Kahve ki­şi­yi duy­gu­sal­laş­tı­rır. Kahve = duygu da di­ye­bi­li­riz. Kahve in­sa­noğ­lu­nun ha­ya­tı­na gir­di­ği gün­den beri tat­tır, tuz­dur, ar­zu­dur, is­tek­tir, ik­ram­lık­tır, his­tir, say­gı­dır, mut­lu­luk­tur, sev­gi­dir, hu­zur­dur ke­yif­tir, soh­bet­tir. Hele kahve aşkı, daha da bir baş­ka­dır se­ven­le­ri­ne. Kahve ba­ha­ne soh­bet şa­ha­ne. Kah­ve­nin ba­ha­ne ol­ma­dı­ğı gün gibi aşi­kar. Son yıl­lar­da An­tal­ya’da değil ül­ke­mi­zin diğer il­le­rin­de de yer­den man­tar biter gibi kah­ve­ha­ne­ler açıl­ma­ya baş­lan­dı. Öyle köy ve ka­sa­ba­lar­da­ki er­kek­le­rin git­ti­ği tahta masa ve san­dal­ye­den olu­şan gibi değil. Yeni açı­lan­lar MO­DERN olup kızlı er­kek­li genç­le­rin gelip sa­at­ler­ce vakit ge­çir­di­ği me­kan­lar. Uz­man­lar­la kah­ve­yi ve kah­ve­ha­ne­le­ri ko­nuş­tuk. Önce kahve hak­kın­da genel bilgi ve­re­lim.
KAHVE MO­DA­SI
Es­ki­nin simit sa­ray­la­rı ye­ri­ne açı­lan kah­ve­ha­ne­ler gü­nü­müz­de ‘MODA’ ha­li­ne geldi. Di­ye­tis­yen Emel Asrın Eroğ­lu, sağ­lık­lı bir ye­tiş­ki­nin günde en az bir, en fazla dört fin­can kahve tü­ke­te­bi­le­ce­ği­ni söy­le­di. Beyni uya­ran kahve top­lu­mu­muz­da bir kül­tür­dür. Mi­sa­fi­re ik­ram­lık­lar ara­sın­da ilk sı­ra­da yer alan kahve fazla içil­di­ğin­de “Uy­ku­yu ka­çı­rır” sözü uz­man­la­rı ikiye böldü. Sabah ve ak­şam­la­rı fin­can­la içil­me­si­nin daha fay­da­lı ol­du­ğu be­lir­til­di.
YETİŞMESİ
Sıcak ik­lim­ler­de ye­ti­şen bir ağaç ve meyve çe­kir­de­ği­dir. Çe­kir­dek kav­ru­lup dö­vül­dük­ten sonra kay­na­tı­lıp içi­lir. Kahve ağa­cı­nın ye­tiş­ti­ril­me­si zor bir sü­reç­tir. Ye­tiş­tir­me­ye uygun bir tohum alı­nır, top­ra­ğa eki­lir 4 – 5 hafta sonra küçük bir filiz olu­şur. Bu filiz bir başka yere ak­ta­rı­lır. Kah­ve­nin Tür­ki­ye de ya­yıl­ma­sı XVI. Yüz­yıl­da Ka­nu­ni Sü­ley­man za­ma­nın­da­dır. ‘’ Kah­ve­nin an­la­mı keyif ve­ren­dir. Kah­ve­yi gün­lük ola­rak ol­maz­sa ol­maz­la­rın ara­sı­na katan genç­ler fin­can ye­ri­ne ku­pay­la da tü­ket­me­ye baş­la­dı. Gün bo­yun­ca için­de­ki ka­fe­in mad­de­si ne­de­niy­le beyni uya­ran kah­ve­nin içene keyif ver­di­ği­ni söy­le­yen Dr. Ahmet Ayaz Şim­şek, pi­şir­me­ye dik­kat çekti. İyi bir kahve soğuk suda bol kö­pük­lü, ar­zu­ya göre az şe­ker­li ( orta) veya şe­ker­siz (sade) kısık ateş de pi­şi­ril­me­li­dir. Cez­ve­de kahve oranı bir fin­can suya bir tatlı ka­şı­ğı, kupa da bu rakam üçe çı­kı­yor.
SUNUM ÖNEMLİ
Kah­ve­yi kahve yapan su­num­dur, gör­sel gü­zel­lik­tir. Gü­nü­müz­de kahve bir bar­dak su, lokum, çi­ko­la­ta ile ikram edi­lir. Çe­şit­li renk ve boy­lar­da kahve fin­can­la­rı özel tep­si­siy­le ve o mis gibi ko­ku­suy­la iştah ka­bar­tan kahve or­ta­mın­da soh­bet­ler­de ko­yu­la­şır, de­rin­le­re iner, bir türlü bit­mek bil­mez.
TELVE MA­SA­JI
Kahve içi­lip fin­can di­bin­de kalan( po­sa­sı ) tel­ve­si­ni ke­sin­lik­le dök­me­yin. Kah­ve­nin çe­kir­de­ğin­den tu­tun­da po­sa­sı­na kadar her şe­yin­den ya­rar­la­nı­lı­yor. Gü­zel­lik uz­man­la­rı kah­ve­nin ye­tiş­kin­ler için çok de­ğer­li ol­du­ğu­nu söy­le­di. Masaj uz­ma­nı Har­cer İlya­sov ço­cuk­lu­ğum­da bü­yü­kan­nem­den öğ­ren­dim. Yu­mu­şak pü­tür­süz el ve yüze sahip ol­ma­yı. Özel­lik­le ev­le­necek olan kız­la­ra ha­mam­dan önce telve ma­sa­jı ya­pı­lır. Eller, ayak­lar yüz ve boyun böl­ge­si telve ma­sa­jı ile ha­fif­çe ovu­lur, ılık suyla du­ru­la­nır. Yu­mu­şak pü­tür­süz bir cilt ol­du­ğu gibi kan do­la­şı­mı hız­la­nır sa­kin­lik verir. Telve masaj ya­ğı­nın ha­zır­lan­ma­sı çok basit. İçilen bir fin­can kah­ve­nin di­bin­de kalan po­sa­sı­na iki damla zey­tin­ya­ğı ilave edin, o kadar.
DOĞAL KAHVE PEELİNGİ
Pe­eling, cildi ölü de­ri­den arın­dır­mak için kul­la­nı­lan yön­tem­dir. İçinde mikro ta­ne­cik­ler ba­rın­dı­ran cilt te­miz­le­me ürünü. Cil­din sağ­lık­lı ya­pı­sı­nı sür­dü­re­bil­me­si için te­miz­li­ğe ih­ti­ya­cı var­dır. Pe­eling sa­ye­sin­de cil­di­niz daha pü­rüz­süz ve canlı gö­rü­nür. Cilde nefes al­dı­ran, cildi gü­zel­leş­ti­ren en esas­lı ba­kım­lar­dan bi­ri­dir. Onsuz cilt ba­kı­mı olmaz. Ölü de­ri­den arın­dı­rıl­mış cilde mak­yaj daha kolay uy­gu­la­nır ve ter­te­miz bir cilt­te mak­yaj daha iyi durur. Çünkü iyi te­miz­len­me­miş cilde uy­gu­la­nan mak­yaj kısa sü­re­de bo­zu­lur ve da­ğı­lır. Özel­lik­le kahve pe­elin­gi duş son­ra­sı uy­gu­la­nır. Gece yat­ma­dan önce de bu ka­rı­şı­mı uy­gu­lar­sa­nız mak­yaj ka­lın­tı­sı olmaz ve rahat uyu­ma­nı­za da neden olur. Pe­elin­gi ılık bir duş son­ra­sı uy­gu­lar­sa­nız, duş sı­ra­sın­da cilt gö­ze­nek­le­ri açıl­dı­ğı için ol­duk­ça yük­sek verim alır­sı­nız Mak­ya­jı­nız daha güzel olur. PEELİNG, göz çev­re­si ve dudak ke­nar­la­rı hariç tüm cilde da­ire­sel ha­re­ket­ler­le masaj ya­pa­rak uy­gu­la­nır. 3 da­ki­ka bek­le­til­dik­ten sonra ılık suyla du­ru­la­nır.
MAL­ZE­ME
1: 1 tatlı ka­şı­ğı kahve
2: 1 tatlı ka­şı­ğı toz şeker
3: 1 çay ka­şı­ğı zey­tin yağ
HA­ZIR­LA­NI­ŞI
Kahve, toz şeker ve zey­tin yağ cam kase için­de ka­rış­tı­rın. Ha­zır­la­dı­ğı­nız pe­elin­gi da­ire­sel ha­re­ket­ler­le masaj ya­pa­rak göz çev­re­si ve dudak ke­nar­la­rı hariç tüm yüz böl­ge­si­ne sürün 3 da­ki­ka bek­let­tik­ten sonra cil­di­ni­zi ılık suyla du­ru­la­yın. Bu doğal pe­elin­gi hafta iki gün ya­pa­bi­lir­si­niz…
FAY­DA­LA­RI
Kah­ve­de en az bi­li­nen özel­lik­ler­den biri ya­tış­tı­rı­cı di­ğe­ri ise uya­rı­cı et­ki­si­dir. Li­na­lol de­nin­ce akla ge­nel­lik­le kekik ve fes­le­ğen gelse de bu bi­le­şen kahve çe­kir­de­ğin­de de bu­lu­nur ve özel­lik­le aro­na­te­ra­pi kul­la­nıl­dı­ğın­da vü­cut­ta­ki stres hor­mon­la­rı­nı azal­tır. Fazla mik­tar­da stres hor­mo­nu uzun vade de teh­li­ke­li ola­bi­lir. Kahve en yoğun en­di­şe­yi bile at­lat­ma­nı­za yar­dım­cı olur. Günde bir fin­can kahve kalp sağ­lı­ğı­na fay­da­lı­dır. Ka­fe­ik asit ve rutin kahve çe­kir­de­ğin­de bu­lu­nan ve kalp sağ­lı­ğı­na iyi gelen önem­li or­ga­nik bi­le­şen­ler­dir. Rutin, kalp­te­ki, kol ve ba­cak­lar­da­ki kıl­cal da­mar­la­rı güç­len­di­rir­ken ka­fe­ik asit de kar­di­yo vas­ku­ler sis­tem­den ‘kötü’ ko­les­te­ro­lü atar. İyi bir an­ti­ok­si­dan­dır. Kahve çe­kir­de­ği ka­te­şin li­na­lol ve par­he­no­lid gibi or­ga­nik bi­le­şen­ler­den olu­şan ya­rar­lı bir ka­rı­şı­ma sa­hip­tir. Sin­di­ri­mi ko­lay­laş­tı­rır. Kahve çe­kir­dek­le­ri­nin sin­di­rim sis­te­mi üze­rin­de çok önem­li et­ki­le­ri var­dır. Hem bir idrar sök­tü­rü­cü gö­re­vi gö­re­rek vü­cut­ta­ki tok­sin se­vi­ye­si­ni azal­tır, hem de tok­sin içe­ren bir şey tü­ke­til­di­ği zaman kusma ref­lek­si­ni önler. Ay­rı­ca or­ga­nik bi­le­şen­ler bo­zu­lan mi­de­yi iyi­leş­tir­me­de, hu­zur­suz ba­ğır­sak send­ro­mu­nu yu­mu­şat­ma­da ol­duk­ça et­ki­li­dir. Kahve çe­kir­de­ğin­de bu­lu­nan essiz en­zim­ler et­ki­li bir sin­di­rim hız­lan­dı­rı­cı­dır ve be­sin­le­rin emi­li­mi­ni ko­lay­laş­tı­rır…
ZA­RAR­LA­RI
Kahve fazla tü­ke­til­di­ğin­de kalp rit­min­de dü­zen­siz­lik olu­şur. Tan­si­yo­nu yük­sel­ti­ci et­ki­si var­dır. Ülser ve gast­rit has­ta­la­rı­nın da kah­ve­yi fazla tü­ket­me­le­ri öne­ril­mez. Çünkü mi­de­ye asit ünde 3 – 4 fin­can­dan fazla içmek sa­kın­ca­lı­dır.
KAHVE ÇEŞİTLERİ
Türk kah­ve­siy­le baş­la­yıp hazır kahve iç­me­miz­le devam eden bu kahve aş­kı­mız kah­ve­ci me­kan­la­rı­nın kahve us­ta­la­rı­nın art­ma­sıy­la yeni bir boyut ka­zan­dı. Ülke ola­rak genç ne­sil­le bir­lik­te kahve, artık eli­miz aya­ğı­mız oldu. Ev or­ta­mın­da yor­gun­luk ve soh­bet, ik­ram­lık, Sınav za­man­la­rı­mı­zın vaz­ge­çil­me­zi, iş or­ta­mı­mız­da biz­den biri. Ger­çek­ten gün­lük ha­ya­tı­mı­zın bir par­ça­sı olan kah­ve­nin tüm çe­şit­le­ri­ne hakim miyiz? Acaba bil­di­ği­miz çe­şit­le­ri; .
Latte’den Cap­puc­ci­no’ya Kahve Çe­şit­le­ri ve Ya­pı­lış­la­rı
1. Tüm ta­rif­le­rin baş­ro­lün­de esp­res­so. …
2. Le­ke­li kahve Latte Macc­hi­ato. …
3. Şurup far­kıy­la Ka­ra­mel Macc­hi­ato. …
4. Sütün en hafif ha­liy­le Flat White. …
5. En se­vi­len iki sütlü kah­ve­den biri Cap­puc­ci­no. …
6. Do­ub­le Esp­res­so Dop­pio. …
7. Viski ve kah­ve­nin valsi Irish Cof­fee. …
8. Esp­res­so ve filt­re kahve arası bir tat Americano.​Filtre Kahve
Bir çeşit dem­le­me yön­te­mi ile ha­zır­la­nan kah­ve­dir. Dam­la­lar ha­lin­de orta çe­kil­miş kahve çe­kir­dek­le­rin­den geçen su, kah­ve­nin ren­gi­ni, aro­ma­sı­nı ve ta­dı­nı ala­rak filt­re kah­ve­yi oluş­tu­rur. Filt­re kah­ve­nin taze tü­ke­til­me­si önem­li­dir. Dem­len­dik­ten sonra yarım saat içe­ri­sin­de tü­ket­mek en et­ki­li aro­ma­yı almak de­mek­tir.