Mersin’in Silifke ilçesi tarihi geçmişi ile hayran bırakmaya devam ediyor. İlçede bulunan Olba Antik Kenti, piskoposluk merkezi olmasının yanı sıra farklı kültürlere de ev sahipliği yaptığının kalıntılarını günümüze ulaştırıyor. Antik kentin sıra dışı da bir hikayesi var. Bu hikayenin başkahramanı ise bir kadın.

KORSAN MÜCADELESİ

İlk kültür araştırmaları 1930’lu yıllarda başlayan Olba Antik Kenti’nde çalışmalar günümüzde de belirli aralıklarla yapılmaya devam ediyor. Adını Olimpos tanrılarının içeceği olan mut bitkisinin Yunancasından alan Olba, Helenistik dönemde Seleukos İmparatorluğu, daha sonrasında ise Roma İmparatorluğu himayesinde çeşitli amaçların merkezi haline geldi. Çevresi surlarla çevrili olan Olba Antik Kenti, geçmişteki diğer deniz kenarı kentler gibi korsan baskınlarına uğradı ancak Roma döneminde korsan sorunu ortadan kaldırıldı. Roma döneminde piskoposluk şehri olarak dinsel bir mimari ile donatılan Olba’nın kilise kalıntıları ise günümüze kadar ulaşabilen miraslar arasında yer alıyor.

Kanlidivanenin Kanli Tahti Resim

OLBALILARIN KENTİ

Vadi üzene kurulan Olba Antik Kenti’nde dikkat çekici bir diğer özellik ise su kemeri üzerinde bulunan yazıt. Bu yazıtta Severus dönemine ait olduğu düşünülen ‘Olbalıların Kenti’ yazıyor. Günümüzde Kanlıdivane ören yeri olarak geçen Olba Krallığı, taht kavgalarına sahne olması ile dikkat çekiyor. F. Hüseyinov’un Kraliçe Aba adlı bale eserine ilham veren hikayeye göre Olba Krallığı döneminde yaşayan Prenses Aba, babasının rahipler soyundan olmasına rağmen korsanların lideri olarak baş kaldırıda bulunuyor ve Romalı komutan Pompei tarafından öldürülüyor.

Dilan Polat Aslen Nereli? Babası Kim? Ailesine Ne Oldu? Dilan Polat Aslen Nereli? Babası Kim? Ailesine Ne Oldu?

Olba Kralı Teukros, Olba başrahibinin kızı olan Aba’ya aşık olur ve evlenir. Kleopatra’nın Olba Krallığı ziyaretinde Aba’nın babası Romalı Komutan Pompei’yi suikaste ikna ederek Kleopatra’yı öldürtmeye çalışır. Aba, babasının planını öğrenerek suikasti engeller. Ancak bu girişim Aba’ya pahalıya patlar. Komutan Pompei, Roma’ya ihanet eden Kraliçe Aba’ya saldırır. Bu saldırıda Kral Teukros, Aba’yı korumak için kendi canını feda eder. Kraliçe Aba, Olba’ya özgürlüğünü verir ama Kral’ını kaybeder, kendisini Olba’ya ve oğluna adar.  Zaman içerisinde Kraliçe Aba'nın hayatı gerginlikler, öfke, intikam ve ölümle bezenmiş bir iktidar savaşına dönüşür ve ölüm Aba’nın yeniden kapısına dayanır. Kendisine karşı düzenlenen saldırıda Aba, hayata gözlerine yumar. Aba’dan sonra krallığın soyu M.S 20’ye kadar devam edebilmiştir. BADE ÖNDER

Kaynak: BADE ÖNDER