Yeme bozukluğu olarak bilinen Anoreksiya nevroza, kilo alma korkusu ve fiziksel görüntüden memnun olmamayla birlikte ortaya çıkıyor. Kilolarını ve görüntülerini kontrol etmeye büyük önem veren Anoreksiya nevroza hastaları, aşırı çabalar göstererek kilolarını kontrol altında tutmaya çalışıyor. Hastalığın yüksek kaygıyla beraber hem fiziksel hem de psikolojik olarak kendini gösterdiğini belirten uzmanlar, hastaların hayatlarını tehlikeye sokacak derecede sağlıksız diyetler uyguladıklarını ve yemek yemediklerini dile getiriyor. Hastaların kilo almayı takıntı haline getirdiklerini aktaran uzmanlar, hastalığın ilk evresinde besinlerin azaltıldığını ileri evrelerde ise yok denecek kadar az besin tüketildiğini vurguluyor.

ANOREKSİYA NEVROZA NEDEN OLUR?

Hastalığın duygusal çöküş, travma veya genetik problemler ile birlikte ortaya çıktığının altını çizen uzmanlar, bu nedenlerin yanı sıra sosyokültürel faktörlerinde hastalığın oluşmasının altında yattığını ifade ediyor. Güzellik algısının ön planda olduğu Anoreksiya nevroza hastalığına depresyonun da eşlik ettiğini vurgulayan uzmanlar, hastalığın nedenlerini şu şekilde sıralıyor: Genetik faktörler, geçmişte yaşanan travmalar, çevre ve kültürün etkisi, akran baskısı, duygusal zayıflık.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Anoreksiya nevroza hastalığının fiziksel ve zihinsel belirtileri olduğunu dile getiren uzmanlar, en büyük belirtinin aşırı kilo kayıpları olduğunu vurguluyor. Kilo alma takıntısıyla ortaya çıkan hastalığın belirtilerini uzmanlar şu şekilde sıralıyor:

Zihinsel belirtiler: Kilo alma korkusu, kalorilere ve diyetlere takıntıların oluşması, zayıf olunsa bile kilolu olduğunu düşünme, depresif olma, intihar düşünceleri.

Sağlık turizminden destek çağrısı… Sağlık turizmi Türkiye’nin o açığını kapatacak en önemli alan Sağlık turizminden destek çağrısı… Sağlık turizmi Türkiye’nin o açığını kapatacak en önemli alan

Fiziksel belirtileri: Hayati tehlikeye neden olan kilo kayıpları, baş dönmesi ve bayılmalar, yorgunluk hissi, yavaş kalp atışı, düşük kan basıncı, odaklanamama, düzensiz adet dönemi, nefes darlığı, karın ağrısı. 

Muhabir: Şeyda Tütgün