Devlet Güvencesi altında Yüksek Kaliteli “Loenarditten (Düşük Kalorili Kömürden) üretilen TKİ-HÜMAS, organik maddece fakirleşen çorak tarım topraklarını arttırarak verim kaybını önlüyor. Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü (TKİ), yarım yüzyılı aşkın bir süredir ülkemiz linyit kaynaklarını ülke ekonomisine kazandırarak, enerji ihtiyacının karşılanmasında yaşamsal rol oynayan bir kamu iktisadi teşebbüsüdür. TKİ bünyesinde üretilmekte olan TKİ-HÜMAS, vatan topraklarının daha bereketli hale gelmesi ve milli ekonomimizin güçlenmesi adına, yerli ve milli kaynaklarla “ Tarımın Mesaisi Olmaz” bilinciyle üretilmeye devam edilmektedir.

https://antalyaningundemi.com/wp-content/uploads/2023/11/fuar-gorsel.jpg KÖMÜRDEN GELEN BEREKET VE SAĞLIK 1

TOPRAĞI YENİDEN CANLANDIRIYOR

Hümik asit bir toprak düzenleyicidir, toprağın ana hizmetçisidir. Çevreyi kirletmiyor, ürünlere yan etkisi yok. Çünkü o her şeyden önce organik. Hümik asit organik tarımın ilacı kabul ediliyor. Toprağı yeniden canlandırıyor. TKİ uhdesindeki üretim ve satışı planlanan LEONARDİT menşeli ürünler arasında, Granül Organomineral gübre, Toz potasyum humat, Pelet-Granül leonardit, Pelet Gidya yer alıyor. TKİ HÜMAS topraktaki zararlı tüm organizma, tuz, kireç, karbon vs. Parçalar. Toprağı bir mikser gibi karıştırır. Toprağın yapısını düzeltir. Toprağın havalanma özelliğini arttırır. Köklerin daha iyi havalanmasını sağlar. Toprağın su tutma kapasitesini arttır.(Toprak kendi ağırlığının 20 katı fazla ağırlıktaki suyu tutabilir hale gelir.) Toprağın rengini koyulaştırarak daha fazla güneş ışığının emilmesini sağlar. Bitkinin büyümesini ve gelişmesini hızlandırır. Kök oluşumunu ve gelişimini hızlandırır. Tohumda çimlenmeyi hızlandırır. Bitkinin hayatta kalabilme yeteneğini arttırır. Fidelerin daha hızlı ve kuvvetli büyümesini sağlar. Bitkide hücre enerjisinin fazlalaşmasını sağlar. Bitki metabolizmasını düzenleyerek azot bileşenlerinin birikmesini önler. Yararlı toprak mikroorganizmalarının gelişmeleri ve çoğalmaları üzerinde uyarıcı etki yapar. Bunların topraktaki miktarını ve aktivitelerini arttırır. Bitkinin soğuğa, sıcağa ve fiziksel etkilere karşı dayanıklılığını arttırır. Böcek ve hastalıklara karşı direncini çoğaltır. Meyvelerde (üründe) hücre duvarları kalınlığının artmasını sağlar. Böylece, ürün depolanma süresi ve raf ömrünü uzatır. Elde edilen ürün (meyve, sebze, çiçek, dane, kök) daha kaliteli olur. Bunların, dış görünüşlerinin daha göz alıcı ve besin değerlerinin daha yüksek olmasını sağlar.

HÜMİK ASİTİN UYGULAMALARI

1 dönüm arazi için 5 litre yüzde 27nin sulandırılıp yılda 2 kez kullanıldığında çok yararlı sonuçlar alındığı gözlemlenmiştir. Uygulama miktarı: 3-8 litre /da Uygulama Şekli: Uygulanacak 1 ton suya 1litre HÜMİK ASİT karıştırılarak toprak yüzeyine püskürtülüp, 10-15 cm derinliğe karıştırılır yada sulama suyuna ilave edilerek uygulanır.

Uygulama Zamanı: Ekim dikim esnasında ya da hemen öncesinde 1 ton suya 1 litre ilave edilerek karıştırılır. Sulama suyu ile her sulamada 1 ton suya 0,5-1 litre ilave edilir. Damla sulama ile 2 sulamada 1 kez 1 ton suya 0,5-1 litre ilave edilir.  Modern tarımda organik madde sorununun en ekonomik ve hızlı çözüm yollarından biri toprağa veya bitkiye doğrudan Humik Asit uygulanmasıdır. Humik Asitler toprakta uzun süre kalmakta ve zaman içerisinde yavaş yavaş parçalanmaktadırlar. TKİ HUMAS-12 Yüksek katyon değişim kapasitesine sahiptir. “Yüksek miktarda besin elementi ve su tutma kapasitesine sahiptir.” Yıkanmayla besin elementlerinin kaybolmasını engeller. Toprakların Fiziksel Özellikleri Üzerine Etkileri: Kaymak tabakası oluşumunu önler. Toprağın su tutma kapasitesini artırır. Suyun ve havanın toprak içindeki hareketini düzenler. Bitkilerin su alımını artırır. Ağır bünyeli topraklarda Toprak sıkışmasını azaltır veya önler. Tohumun çimlenmesini artırır. Kök gelişimini artırır. Toprakların Kimyasal Özellikleri Üzerine Etkileri ise söyle: Toprağın KDK ve tamponlama kapasitesini artırır. Tuz zararını azaltır. Besin elementlerin elverişliliği ve alımını artırır. Topraktaki mikroorganizma faaliyetini arttırır. Alkali topraklarda kireci çözerek pH’ı düzenler.

KULLANIM ŞEKİLLERİ

Tahıllarda (Buğday, Arpa, Çavdar, Mısır, Çeltik vb.)  Baklagil Bitkilerinde (Nohut, Bakla, Fasulye, Mercimek vb.) endüstri bitkilerinde (ayçiçeği, şeker pancarı, patates, soya vb.) meyve ağaçlarında (Elma, Armut, Ayva, Kiraz, Vişne vb.)  Sebzeler/sera bitkilerinde (Soğan, Kabak, Karpuz, Salatalık    vb.)  Süs bitkilerinde, çimde, yem bitkilerinde (Yonca, Fiğ, Korunga, Yem Bezelyesi vb.), bağda gibi daha birçok bitkilerde kullanım talimatına uyulması istendi. GÜNAY SARI / ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER