Geçtiğimiz günlerde gazetemizde “Çığ gibi büyüyor” başlıklı haberimizde Antalya’da uyuşturucu kullanımının arttığını ve iletişim kanalları ile uyuşturucuya kolayca ulaşılabildiğini belirtmiştik. Baro Başkanı Hüseyin Geçilmez’de konu ile ilgili infaz uygulamasındaki çarpıklıklara dikkat çekmişti. Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’nin (EMCDDA) 2023 Avrupa Uyuşturucu Raporu’na göre, Türkiye’de uyuşturucu kullanımına bağlı ölümler endişe verici bir şekilde arttığına dikkat çekti

Gazetemizde “Çığ gibi büyüyor” başlıklı haberimizde Antalya’da uyuşturucu kullanımının arttığını ve iletişim kanalları ile uyuşturucuya kolayca ulaşılabildiğini konu etmiş, Baro Başkanı Hüseyin Geçilmez’in de konu ile ilgili infaz uygulamasındaki çarpıklıklara dikkat çekmiştik. Avrupa’ya uyuşturucunun geçiş güzergahı olan Türkiye günümüzde artık satış noktası haline geldiği açıklandı. Eroin kaynaklı ölümler yükselirken, artık satış noktaları internet ve sosyal medya kanallarına taşınmış durumda. İsmini vermek istemeyen bir sağlık çalışanı ise uyuşturucu kullanımının arttığını sahada görebildiklerini ileri sürerek, “Ölüm oranlarının artması kullanım oranının artması ile doğru orantılı şekilde ilerliyor” dedi.

ÖLÜMLER ARTTI

Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’nin (EMCDDA) 2023 Avrupa Uyuşturucu Raporu’na göre, Türkiye’de uyuşturucu kullanımına bağlı ölümler endişe verici bir şekilde artmakta olduğuna vurgu yapıldı. Rapora göre doz aşımı sonucu gerçekleşen ölümlerin yüzde 32’si eroin kaynaklı olduğu anlaşılıyor. Ayrıca, amfetamin ve metamfetamin gibi uyarıcı maddeler de ölüm nedenleri arasında ön sıralarda yer alıyor. 2021 yılında yapılan otopsi verilerine göre Almanya’da 348, Türkiye’de 184 ve Finlandiya’da 49 kişi bu maddelerin kullanımı nedeniyle hayatını kaybetti. Hayatta kalanlar ise kalp ve damar hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalıyor.

PİYASAYA SÜRÜLÜYOR

Türkiye ve tüm Avrupa genelinde, bilinen uyuşturucu kullanımlarının yanı sıra farklı türlerdeki uyuşturucu kullanımı da artış gösteriyor. Yakalama oranlarına göre, AB içerisinde en hızlı artışa sahip olan uyuşturucu maddesi kokain. 2011-2021 döneminde ele geçirilen uyuşturucu miktarında en büyük artış yüzde 416 ile kokainde, yüzde 260 ile bitkisel kenevirde, yüzde 135 ile metamfetaminde, yüzde 126 ile eroinde, yüzde 123 ile MDMA’da, yüzde 77 ile kenevir reçinesinde ve yüzde 42 ile amfetaminde olduğu gözlendi. Bu veriler, yakalanan uyuşturucudan daha çok piyasaya sürüldüğünü ön görebiliyor.

METİN AMCA

Son yıllarda ülkemizde uyuşturucu madde kullanımı artış göstermekte ve uluslararası raporlara göre ülkemiz, uyuşturucu ticaretinin geçiş noktası haline geldi. Bu endişe verici durumu daha da kötüleştiren bir nokta ise uyuşturucu satışlarının sosyal medyada yaygınlaşmış olması. WhatsApp, Telegram gibi iletişim uygulamaları üzerinde kurulan gruplar aracılığıyla, zehir tacirleri insanlara kolaylıkla ulaşıyor. Özellikle “Metin Amca” olarak bilinen metamfetamin satışları oldukça yaygınlaşmış durumda. Bu gruplar içerisinde alıcılar ve satıcılar arasında anlaşmalar yapılarak alışverişler gerçekleştiriyor. Bunun yanı sıra diğer uyuşturucu türlerinin de bu gruplarda satıldığı gözlenmekte. Türkiye, uyuşturucu ticaretinin geçiş noktası olması nedeniyle bu maddelere erişim açısından giderek kolaylaştığı görülüyor. Sosyal medya gruplarında uyuşturucu madde yanında silah satışlarının da gerçekleştiği görülüyor.

Telegram üzerinden yapılan uyuşturucu satışlarında, satıcı işi reklam alanına çevirip “#07 Antalya Onlıne ~Metın Amca Saf Katkısız Net Gramaj  ~Orjınal Haze Sıgara ~A4 / Orjın Bonz ~Lyrıca 300/150 Orjınal Kutulu /Regapen Galara Çapraz ~Extacy  ~Peynır ~Lıne / Taş” ilan veriyor. Bir başka satıcı “sadece kilo işi ot kubar satılır” ilanı verirken, farklı bir grup içinde satıcı “sigara ve galara online” açıklamalarında bulunuyor.

ALANLAR YARATILMALI

https://antalyaningundemi.com/wp-content/uploads/2023/07/taha-karaman-1-1.jpg ÖLÜM SAYISI DA ARTIYOR 1

Antalya Tabip Odası Başkanı Psikiyatrist Taha Karaman, turizmin bunda etkili olduğunu ileri sürerek, uyuşturucuya polisiye önlemlerinin dışında gençlerin bunun dışında kendilerini ifade edebilecekleri yerlerde olması gerektiğini vurguladı. Karaman, “Şu anda Antalya için Antalya bir anlamda en çok turist akımının olduğu en çok yabancının geldiği bir bölge yani bu bir anlamda da şu demektir, dışardan giren insanlarla taşınması ya da pazarlanması gibi bir durum söz konusu. Turizm bu konuda gelenlerin aracı. Bir hekim olarak bu konu hakkında polisiye konular. Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı raporda Türkiye’nin transit geçit yolu olarak tanımlanıyor uluslararası alanda bir anlamda transit geçit bir parçası haline gelmiş olduğu söylenebilir. Fakat daha çok yorumlayamıyorum bu daha çok polisiye tedbirler konusu olduğu için çok büyük değerlendirme yapamam burada söz konusu olan şey şu Türkiye hem bir geçiş hem de bir bölümü kalıyor anlamı vardı. Buradaki sorun buna engellemek için kökünü kurutmak gerekiyor tamam doğru ancak bir başka şey gençlerin bu tarz şeylere bulaşmamasını sağlamak gerekiyor, ulaşmalarını engellemek gerekiyor, bunun engellemenin yolu bulaşmamalı bir psikiyatrist olarak söylüyorum gençlere yönelik aktivitelerin artış olması gerekiyor” dedi.

SADECE POLİSLE OLMAZ

‘Gençler kendilerine ifade edeceği yer olmalı ki madde kullanımına yönelmesinler’ diyen Karaman, “Tabi ki bunun farklı yönleri de var ama sosyal yönden baktığımız zaman kamusal açıdan baktığımız zaman gençlerin kendilerini ifade edecekleri alanlar yaratılabilmeli. Nedir bu alanlar spor tesisleri rahatlıkla spor yapabilecekleri alanlar artı eğitime yönelik kurslar diyelim benzeri şeyleri artışlar, resim kurslarından tutunda öğrencilere yönelik birtakım aktiviteler yani bir anlamda gençlerin kendilerini ifade edecekleri alanların yarattığımız anda, tüketimin azalmasına beklenir. Polisiye tedbirler evet gerekiyor ama sadece onlarla yetmiyor. Yapılması gereken şey uyuşturucu trafiğinin durdurulması gerekiyor ama esas mesele gençlerin kendilerini ortaya koyabilecekleri alanları yaratmak zorundayız spordan tutun tiyatroya sanatsal aktivitelere kadar bunlara yöneltmemiz ve teşvik etmemiz gerekiyor. Bu yöntemle insanlar madde dışında kendilerini ifade edebilecekleri alanlar yaratılabilsin” ifadelerine yer verdi.

SAHADAN GÖREBİLİYORUZ

İsmini vermek istemeyen bir sağlık çalışanı ise uyuşturucu kullanımının arttığını sahada görebildiklerini vurgularken “Uyuşturucu satışı yolları ile ilgili bir bilgim yok. Ama uyuşturucu kullanım oranının yükseldiğini ve kullanım yaşının düştüğünü sahada görebiliyoruz. Ölüm oranlarının artması kullanım oranının artması ile doğru orantılı şekilde ilerliyor. Tabi ki burada uyuşturucu çeşitlerinin artması, kimyasal uyuşturucuların yaygınlaşması ve çeşitlenmesi bu artışta mutlaka etkilidir” şeklinde konuştu. YASİN ÇOBAN https://antalyaningundemi.com/ ÖZEL HABER