Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Muhittin Böcek, Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, İdari Koordinatörü Cansel Tuncer, Jüri Başkanı Demet Akbağ ve Antalya Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Özgür ile düzenlediğin basın toplantısında, festivalin 7 Ekim’de kortejle başlayacağını söyledi. Basın toplantısında ödül sahipleri ve jüri hakkında bilgi veren Başkan Böcek, “Festivalimizin 60. yılında ulusal uzun metraj film yarışması jürimize bugün varlığıyla bizleri onurlandıran Usta oyuncu Demet Akbağ başkanlık edecektir. Jürimizde kurucu, kurgucu Ali Özer, müzisyen ve oyuncu Ayşegül Aydinç, oyuncu Mehmet Günsur, yönetmen ve oyuncu Onur saylak, yönetmen Özcan Alper ve yazar Sema Kaygusuz yer alıyor. Onur ve başarı ödüllerimizi alacak birbirinden kıymetli isimler ise; Erdal Özyağcılar, Işıl Yücesoy, Müjdat Gezen, Selçuk Yöntem ve Şerif Sezer. Varlıklarıyla bizleri onurlandırıp 60. yılın onur ödüllerini alırken ülkemizin başarılı iki yıldızı Farah Zeynep Abdullah ve Aras Bulut İynemli ise yaşam boyu başarı ödülümüzün sahipleri olacaktır” dedi.
“ALTIN PORTAKAL’IN IŞIĞINI SÖNDÜRMEDİK”
Bu yıl hem Altın Portakal’ın 60. yılını hem de Cumhuriyetin 100. yılının bir arada kutlanacağını söyleyen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, belediye başkanlığı süresince birçok zorluklar karşılaşmalarına rağmen bugünlere geldiklerini ve Altın Portakal’ın ışığını hiç söndürmediklerini söyledi. Başkan Böcek, “Ülkemiz, şehrimiz ve tüm sineması için çok onurlu zamanlara birlikte tanıklık ediyoruz. Ülkemizin ilk ve en uzun soluklu festivali Antalya’mızın gururu olan Altın Portakal’ımız bizden önce farklıca yara almış ve tahrip edilmiştir. Bu nedenle göreve gelir gelmez festivalimize hak ettiği değeri yeniden vermenin sorumluluğuyla hareket ettik ve 56. yılında Altın Portakalımızı özüne döndürdük. Türk sineması ve birleşenleriyle daha anlamlı olan festivalimizin sönen ışığı yeniden parladı. ‘Antalya’mız, Kültür ve sanatın da başkenti olacak’ diye çıktığımız yolda festival sayımızı da 2’den 7’ye çıkarmanın ve şehrimize tam anlamıyla bir festivaller şehri yapmanın mutluluğu ile Altın Portakallarımızı nice 60’mış yıllar diliyorum. Şimdiden yarışmaya hak kazanan tüm filmlerimizi tebrik ediyorum. 4 yıl boyunca festivalimizin sahip olduğu değerleri koruması ve güçlendirilmesi için durmaksızın çalıştık ve bugün ona kattığımız yeniliklerle birlikte 60.yılın mutluluğunu paylaşıyoruz. Bu süreçte elbette pek çok zorluklar da karşılaştık. Dünyayı etkisi altına alan pandemi salgını, şehrimizin ciğerlerini yakan Manavgat yangını, ekonomik kriz gibi pek çok olumsuzluk rağmen Altın Portakalımızın ışığını hiç söndürmedik” dedi.
KADIN EMEĞİ, SİNEMA OKULU… NİCE İLKLER
Altın Portakal’da birçok ilki hayata geçirdiklerini ifade eden Böcek, ayrıca sinema öğrencileri içinde festivalin adıyla bir okul kurduklarını şu sözlerle ifade etti; “Altın Portakalımız her geçen yıl yenilenmeli ve uluslararası arenada güçlendirmeliydi. Bu düşünceler ışığında sanatçılarımız, sektör temsilcilerimiz, sinema emekçilerimizle birlikte ortak akılla aldığımız kararlar doğrultusunda Altın Portakalımızda ilkleri hayata geçirdik. Sinema sektöründeki kadın emeğine dikkat çekmek amacıyla sinemamızın ilk yıldız kadın oyuncusu olan ve kamera arkasında pek çok ilkeye imza atmış Cahide Sonku anısına kadın sinemacılarımızı ödüllendirmeye başladık. Geleceği sinemacılarına destek olmak ve onlara ilham vermek amacıyla Altın Portakal Sinem Okulu’nu hayata geçirdik. Festivalimizde her yıl ülkemizin farklı şehirlerindeki üniversitelerde eğitim gören yüzlerce öğrenciyi ağırladık. ‘Gençler üretecek Antalya gençlerle birlikte yükselecek’ sloganıyla hayata geçirdiğimiz sinema okulumuz ile hayallerine giden yolda gençlerimize destek olmanın mutluluğunu, gururunu yaşıyoruz. Altın Portakalımıza kazandırdığımız bir diğer yenilik ise edebi uyarılmasıdır. Uyarlaması uzun metraj senaryo yarışması oldu. Böylece edebiyatımızın nitelikli eserlerinin sinemaya uyarlanmasının teşvik ediyoruz. Ayrıca yapımcı ve sanatçıların yeni eserler üretmesine maddi ve manevi katkıda bulunuyoruz”
ALTIN PORTAKAL JÜRİ VE ÖDÜL BİLGİLERİ
Antalya Altın Portakal Film Festivaline ilişkin bilgiler paylaşan Başkan Böcek, “‘Sinema sonu olmayan bir yolculuktur’ düşüncesinden yola çıkarak görsel tasarımcı Galip Aksular tarafından hazırlanan 60. yıl afişimizi sizlerle paylaşmanın mutluluğunu yaşıyor ve festivalimizin sonsuza kadar var olmasını diliyorum. Festivalimizin 60. yılında ulusal uzun metraj film yarışması jürimize bugün varlığıyla bizleri onurlandıran Usta oyuncu Demet Akbağ başkanlık edecektir. Jürimizde kurucu, kurgucu Ali Özer, müzisyen ve oyuncu Ayşegül Aydinç, oyuncu Mehmet Günsur, yönetmen ve oyuncu Onur saylak, yönetmen Özcan Alper ve yazar Sema Kaygusuz yer alıyor. Onur ve başarı ödüllerimizi alacak birbirinden kıymetli isimler ise; Erdal Özyağcılar, Işıl Yücesoy, Müjdat Gezen, Selçuk Yöntem ve Şerif Sezer. Varlıklarıyla bizleri onurlandırıp 60. yılın onur ödüllerini alırken ülkemizin başarılı iki yıldızı Farah Zeynep Abdullah ve Aras Bulut İynemli ise yaşam boyu başarı ödülümüzün sahipleri olacaktır” diyerek ödül sahipleri ve jüriler hakkında isim bilgisi verdi.
“JÜRİ BAŞKANI OLDUĞUM İÇİN GURUR DUYUYORUM”
Festival ile birlikte Antalya’da olmanın heyecanını paylaşan Demet Akbağ, “Antalya Altın Portakal Ödül töreni, biz oyuncular ve sektör için her zaman heyecan vericidir. Bizim sektörümüz insanları kaynaştırır, birlikte bir şey izlemenin seyirciyle birlikte olmanın bu sanatın o birleştirici ve yakını en güzel görebileceğiniz etkinliklerden biridir ve bizim gururumuzdur. Ne kadar şanslı ki Antalya bu Türkiye’nin en önemli ödül töreni ve ödülü bu şehre mahsus sadece. Antalya’nın her türlü görseliyle, heykelciğiyle bir sembolü haline gelmiş. Ayrıca ben 60. yılda jüri başkan olduğum için gurur duyuyorum ve çok teşekkür ediyorum beni davet ettiğiniz için. Benim içinde daha önce ödülünü aldığım ödülün töreninin bir parçası ve başkanı olmanın sorunluluğu büyük.
GÖSTERİM 3 İLÇEDE DAHA YAPILACAK
Festivalin İdari Koordinatörü Cansel Tuncer, “Altın Portakal Film Festivali’nin 60’ıncı yılında merkezde yapacağımız yoğun programların yanı sıra Antalya’mızın Alanya, Manavgat ve Kumluca ilçelerine de konuk olacağız. Festivalimizi Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına özel olarak Tolga Örnek’in 1998 yapımı Atatürk belgeseliyle açacağız. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’na başvuran 43 filmden 10’u, Ulusal Belgesel Film Yarışması’na başvuran 56 filmden 8’i, Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması’na başvuran 164 filmden 14 film yer alacak. Festival kapsamında sinema sektörünü bu yıl toplam 1 milyon 945 bin lira ödül ile destekleyeceğiz” açıklamalarında bulundu.
“KORTEJE KATILMAKTAN İMTİNA EDİYORLAR”
Her yıl geleneksel olarak düzenlenen korteje katılmayan sanatçılara karşı serzenişte bulunan Antalya Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Özgür, “Bu festivali izleyerek oyuncu olmaya karar verdim. Bugün Antalya Şehir Tiyatroları’nın Genel Sanat yönetmeni olmanın şerefine eriştim. Altın Portakal sinema geleneğinin en önemli noktası bana göre korteji. Birçok dostumun, arkadaşımın bu korteje katılmaktan imtina ettiğini görüyorum. Bu sinema geleneğini ayakta tutmak zorundayız. Tüm dostlarımı 60’ıncısı düzenlenecek Altın Portakal kortejine davet ediyorum” ifadelerini kullandı.
“KENT İÇİN BİR MARKA”
Antalya Film Forum’un öneminden bahseden festival yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, “Festival aslında sadece film gösterilen bir etkinlik değil. Festival insanların bir araya geldiği, bir şeyler paylaştığı yer. Kent için de bir marka. Dünyada birçok küçük kent sadece festivalleriyle anılıyor. Cannes Film Festivali çok önemlidir ancak festival bittikten sonra Cannes çok sıradan bir kasaba. Altın Portakal, Antalya’nın önemli bir markası, bu kentin dünyada tanınması açısından çok önemli. Geçen yıl 78 binin üzerinde izleyiciye ulaştık, bu yıl daha da üzerine çıkmayı hedefliyoruz” dedi.