Size tarihin en önemli olaylarından birini yaşandı. İnsanlar uzaya gitmeden önce, uzaya yapılacak yolculuğun tehlikeleri konusundaki teorilerden biri, uzun süre yerçekimsiz ortamda kalmanın ölüm ile sonuçlanacağıydı. Bu nedenle, bilinmeyene yapılacak ilk yolculuk konusunda temkinli davranarak, akıllardaki tüm sorulara cevap bulmadan insanlı bir görev gerçekleştirmeme kararı alındı. Bu sorular cevaplanırken de, Amerikalı ve Rus bilim insanları çeşitli hayvanlar üzerinde deneyler yaptılar. Ve uzaya insan gönderilmesinin öncüsü maymunlar oldu.

Uzaya gönderilme denemesi yapılan ilk maymun, Albert ismi verilen bir Hint şebeğiydi. 11 Haziran 1948 tarihinde V-2 roketi ile fırlatıldıktan sonra yüzeyden 63 kilometre yükseldi. Fakat, ilk deneme olması sebebiyle gerekli önlemler alınmadığı için, boğularak öldü.

Albert’in ardından ikinci deneme Albert II isimli maymun ile 14 Haziran 1949 tarihinde gerçekleştirildi. V-2 roketiyle yüzeyden 134 kilometre yüksekliğe çıkıldı. Bu sefer uçuş sırasında bir problem çıkmamasına rağmen, inişte paraşüt arızası yüzünden bağlı olan kapsül düştü ve Albert II çarpışmadan kurtulamadı. Albert II, uzayın başlangıcı olarak kabul edilen 100 kilometre sınırını geçip, uzaya çıkan ilk maymundur.

Albert II uzaya ulaştıktan sonra, Albert III, IV ve V adında üç farklı maymunla uçuşlar tekrar denendi. Fakat, çarpışma sonucu veya uçuş sırasında hiçbirisi hayatta kalamadı.

Bir fırlatma sonrasında hayatta kalmayı başaran ilk maymun Albert VI (Yorick) oldu. 20 Eylül 1951 tarihinde beraberindeki 11 fare ile fırlatılan Albert VI, yüzeyden 72 kilometre yüksekliğe ulaştı. Uzaya ulaşılamasa da iniş, başarıyla tamamlandı. Bir uçuşun ardından hayatta kalmayı başaran ilk maymun olsa da, Albert VI inişten 2 saat sonra öldü. Ölüm nedeninin aşırı sıcaklığa bağlı stres olduğu düşünülüyor. YUNUSA DEMİR / https://antalyaningundemi.com/ HABER