Zengin tarım topraklarına sahip olan Antalya’da üretici zor günler geçiriyor. Artan girdi maliyetleri karşısında yükü artan üreticilerin desteğe ihtiyacı olduğunu ifade eden Antalya Ziraat Odası Eski Başkanı Nazif Alp, “Tarımın devlet tarafından desteklenerek, çiftçinin elinden tutulması gerekiyor. Çiftçi ayakta durabilmeli” diyerek üretimin yapılamaması durumunda ithalatında yetersiz kalacağını belirtti.

“TARIM BİR İHTİYAÇTIR”

Girdi maliyetlerinde yaşanan artışın fiyatlara da yansıdığını vurgulayan Eski  Başkan Nazif Alp, “Günümüzde tarım faaliyetlerini sürdürebilmek oldukça zorlaştı. Çünkü şartlar ağırlaştı, tarımda girdi maliyetleri 5’e katladı. Bu nedenle de Antalya’da domatesin fiyatı 20 TL’yi buldu.

Çiftçi işçi yevmiyesi, gübre, ilaç masrafı gibi pek çok yükün altında. Tarımda yaşanan işçi bulma sıkıntısı da gün geçtikçe büyüyor. İşçinin yevmiyesi 666 TL’yi bulmasına rağmen bu ücrete çalışacak işçi bulunamıyor. Tarım bir ihtiyaçtır. Ekilen her mahsul, bizim için oldukça büyük önem taşıyor. Nüfusumuz gün geçtikçe artıyor, üretim olmazsa ithalatta yetersiz kalacak.

Antalya Ziraat Odasi Baskani Nazif Alp Resim

Tarımın devlet tarafından desteklenerek, çiftçinin elinden tutulması gerekiyor. Çiftçi ayakta durabilmeli. Bu noktada da çok para kazanmak değil, ayakta kalabilmek önemlidir. Çiftçinin üzerindeki maliyet yükünün kalkması halinde fiyatlarda da düşüş olur” şeklinde konuştu.

Bim Tavuk Fiyatları 2024: (ŞOK FİYAT) Bütün Tavuk Göğsü, Bolez, Tazem, Fırınlık… Bim Tavuk Fiyatları 2024: (ŞOK FİYAT) Bütün Tavuk Göğsü, Bolez, Tazem, Fırınlık…

SİGORTA DESTEĞİ ÇAĞRISI

Bağ-Kur sisteminde yaşanan sorunları dile getiren Eski Başkan Alp, üreticinin maliyet yüküne bir de sigortanın eklenememesi için çağrıda bulundu. Sigorta ödemelerinde devlet desteği talebinde bulunan Eski Başkan Alp, şu şekilde konuştu;

Ciftci Can Simidi Ariyor Resim

“Tarımda Bağ-Kur sistemi var. Diğer çalışma alanlarında sigorta ödemesini devlet veya işveren sağlarken, tarımda kişiler kendileri yatırıyor. Bağ-Kur sisteminde ödenen tutarın yüzde 50’sini devletimiz karşılayabilirse üretici mutlu olur. Sigortalı bir çalışan 5 bin iş günü gibi bir süreyi doldurduğunda emekli olabiliyorken, Bağ-Kurda ise 9 bin iş gününü doldurmak gerekiyor. Bu sürenin de 6-7 bin iş gününe indirilmesinden yanayım.”

Muhabir: AYŞEGÜL ŞAHİN