Antalya Genç İş İnsanları Derneği (ANTGİAD), Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve İŞKUR Antalya Bölge Müdürlüğü iş birliğiyle Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı (NİYEP) kapsamında protokol imzalandı. Protokol gereği muhasebe ve satış alanlarında eğitim programına alınacak 20 kadın personel istihdama kazandırılacak. Gerçekleşen toplantıya İŞKUR adına İl Müdür Yardımcısı Zekeriya İşler, Şube Müdürü Neva Akcayır ve Basın ve Halkla İlişkiler Şefi Oray Kuş, ATSO adına Yönetim Kurulu Üyesi Behçet Ülker ve TOBB KGK Başkan Yardımcısı, TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu Bşk. Serap Kocaoğlu katıldı. ANTGİAD adına ise Başkan Ercan Yavaş’ın yanısıra derneğin kadın üyelerinden Neslihan Yalçın, Esra Binbaşıoğlu, Merve Koçdemir, Sibel Polat, Yıldız Karabıyık, Merve Ulusoy ve Aslıhan Dazkır da toplantıda hazır bulundu. İŞKUR İl Müdür Yardımcısı Zekeriya İşler, ANTGİAD ve ATSO ile yaptıkları protokolün içeriği hakkında bilgi vererek istihdama verdikleri önemi anlattı.
20 KADINA İŞ GARANTİLİ KURS
İki ay sürecek teorik ve pratik eğitimlerin ardından katılımcılar, doğrudan iş hayatına adım atacak. Kursa katılan 20 kadının kurs boyunca Genel Sağlık Sigortası Primi, iş kazası ve Meslek Hastalığı sigorta primleri İŞKUR tarafından karşılanacak. İŞKUR ve ATSO ile gerçekleştirdikleri protokolün kadınlara sundukları pozitif ayrımcılığı gösterdiğini belirten ANTGİAD Başkanı Ercan Yavaş, bu pozitif ayrımcılığın tüm kentlere ve tüm sektörlere örnek olmasını diledi. Sürdürülebilir kalkınmanın ve güçlü bir ekonominin ancak kadınların iş gücüne eşit katılımıyla mümkün olduğuna inandıklarını belirten Yavaş, “NİYEP ile kadınlarımızın meslek sahibi olmalarına, ekonomik bağımsızlıklarını kazanmalarına ve iş dünyasında daha aktif rol almalarına katkı sağlamaktan büyük gurur duyuyoruz. 20 kadının istihdamını garanti eden ANTGİAD’lı iş insanlarımıza da teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
EV GENCİ NÜFUSU PATLADI
Avrupa’da yapılan Türkiye araştırmasına göre; istihdamda ve eğitimde olmayan ev genci olarak bilinen nüfusun 2,5 Milyona ulaştığını belirten ANTGİAD Başkanı Ercan Yavaş, “Yani okumayan, çalışmayan veya herhangi bir kursa gitmeyen 18-24 yaş arası 2,5 milyon gencimiz evde oturuyor. Neden çalışıp okumadıkları sorulduğuna ise çalışırsa giderlerini karşılayamayacağı inandıklarını görüyoruz. Bu konunun üzerine çok ciddi bir şekilde eğilmeliyiz. Bu kuşağı, benzer projelerle işgücüne dahil etmeliyiz. Antalya’nın ve Türkiye’nin gündeminde bu konuyu daha fazla tutmalıyız” ifadelerini kullandı.
İSTİHDAMDA ERKEKLERİN YARISI
ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Behçet Ülker de toplumsal cinsiyet eşitsizliği, eğitimdeki fırsat adaletsizliği, kültürel, siyasal ve yapısal engeller gibi birçok faktörden dolayı kadınların tarihin çoğu döneminde erkeklerle eşit haklara sahip olmadığını belirtti. TÜİK verilerine göre Aralık 2024’te kadınların iş gücüne katılım oranının yüzde 36,6 iken erkeklerde bu oranın yüzde 71.9 olduğunu belirten Ülker, “Aynı dönemde kadınların işsizlik oranı yüzde 11.4 iken erkeklerde bu oran yüzde 6.9 oldu.
Bu veriler kadınların iş gücüne katılım oranının erkeklere göre belirgin şekilde düşük olduğunu ve kadın işsizlik oranının erkeklerden daha yüksek olduğunu gösteriyor. Bu tablo kadın istihdamını artırmaya yönelik politikaların önemini gösteriyor. Bu nedenle protokol gereği 20 kadının istihdam edilecek olmasını önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.