18. Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği (TKDCD) Ulusal Kongresi, dünyaca ünlü kalp cerrahlarını Antalya'da buluşturdu. Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği (TKDCD) tarafından düzenlenen ve Antalya’da gerçekleştirilen 18. Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği (TKDCD) Ulusal Kongresi, dün tamamlandı. Türkiye’nin dört bir yanından 2 binden fazla kalp ve damar cerrahının katıldığı kongrede, bilimsel çalışmalar paylaşıldı. Birbirinden başarılı kalp ve damar cerrahlarının yanı sıra sağlık sektörü paydaşlarının yer aldığı kongrede, uzmanlar tarafından pek çok bilimsel çalışma paylaşıldı. Toplam 3500 hekim, hemşire ve perfüzyonist katılımı ile yapılan kongrede, 105 oturum, 55 kurs, 300’den fazla sözel bildiri, 200’den fazla poster bildiri ile gerçekleştirilen bilimsel programlar yoğun ilgi ile takip edildi. Covid-19 aşılarının kalple ilgili yan etkilerinin görüldüğünü aktaran Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Cevdet Uğur Koçoğulları, aşı yapılıp kalp krizi geçirenlerle koronavirüs olup kalp krizi geçirenler arasında ciddi bir ölüm oranı farkı olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Cevdet Uğur Koçoğulları-1

İŞİN UZMANLARI KRİTİK KONULARA PARMAK BASTI

TKDCD Genel Sekreteri Doç. Dr. Murat Sargın, kalp ve damar hastalıklarında Türkiye çapında 6 milyon risk altında olan hastanın olduğunu ve bu anlamda farkındalık yaratılması gerektiğini dile getirdi. Ayrıca Sargın, kadınlarda kalp krizinin erkeklere kıyasla yüzde 50 oranında daha fazla görüldüğünü de ifade etti. TKDCD Başkanı Prof. Dr. Levent Yıllık, TKDCD olarak dünya standartlarının üstünde ameliyatlar gerçekleştirdiklerini aktarırken, dünya çapında ölümlere neden olarak birinci sırada kalp hastalıklarının yer aldığını sözlerine ekledi. TKDCD Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Kervan, hastaların durumları hakkında karar verme noktasında oluşturulan kalp takımlarının en iyi tedaviyi belirleyip uyguladığının altını çizerek, TKDCD olarak uyguladıkları her tedavinin arkasında olduklarını vurguladı. TKDCD’nin uzman hekimlerinden biri olan İzmir Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Orhan Gökalp da, hipertansiyonun kalp damarlarını bozduğunu ve hastaların erken yaşta kalp hastası olmalarına neden olduğunu aktardı. Gökalp, 20-40 yaş arası kalp hastalarının görülmesinde ciddi artış yaşandığını kaydederken, egzersiz yetersizliği, sağlıksız beslenme ve sigara kullanımı gibi risk faktörlerinin azaltılması gerektiğine parmak bastı.

Tkdcd Başkanı Prof. Dr. Levent Yıllık

“AŞILARIN KALPLE İLGİLİ YAN ETKİLERİ BULUNDU”

TKDCD’nin önemli hekimlerinden biri olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Cevdet Uğur Koçoğulları kardiyolojide dünyanın en iyisi olduğumuzu belirtti. Koçoğulları, Kovid-19 salgınından sonra hastalığı geçirenlerin kalp sorunlarının açığa çıktığını dile getirerek, aşıların değil, kovidin kalp hastalıklarını tetiklediğinin altını önemle çizdi. “Koronavirüs aşısız olsaydı salgın sırasında daha fazla ölümlere neden olacaktı” diyen Koçoğulları, covid-19 aşısının kalp sağlığı üzerinde etkisi bulunup bulunmadığına ilişkin açıklamada bulundu.

Orhan Gökalp

Prof. Dr. Cevdet Uğur Koçoğulları, “Covid-19 yani SARS-CoV-2 virüsünün yaptığı ciddi bir endotel hasarı, pıhtı oluşması bu hastalık bunu yapıyor, böylece multi organ yetmezliği oluyor, aşı yapmıyor değil aşının abartıldığı kadar yapmıyor. Çok düşük oranlarda da aşının yaptığı yan etkiler görüldü. Kalple ilgili yan etkileri bulundu. Fakat bunun istatistiksel olarak çok büyük bir anlamı olduğu ifade edilmedi, dolayısıyla aşıyla ilgili çok ciddi çekinceler olabilir. Ama koronavirüs, aşısız bir salgın sırasında çok ciddi ölümlere sebep olacaktı. Aşı yapılıp kalp krizi geçirenlerle koronavirüs olup kalp krizi geçirenler arasında ciddi bir ölüm oranı farkı var, korona döneminde aktif cerrahiye devam ettik. Çünkü bazı hastanelerin temiz hastane kalması gerekiyordu. Bu arada koronavirüs geçiren COVID-19'lu hastaları ameliyat etik. Bu ameliyatlar sırasında da şunu gördük, COVID-19'da aktif alınan hastaların ameliyatlarının sonuçları oldukça kötü. Çünkü multi organ yetmezliği yapıyor. Bu da ciddi bir ölüm sebebi oluyor.” açıklamalarına yer verdi.

Tkdcd Genel Sekreteri Doç. Dr. Murat Sargın-2

Ümit Kervan

Muhabir: GÖZDE DOLAYMAN