Geçtiğimiz yıllarda zehirli ve istilacı balon balıklarının hızla artması, diğer canlı türlerinin ekosistemini etkiledi. Özellikle içerdiği tetrodotoksin adlı siyanür nedeniyle insan sağlığını tehdit ediyor. Üreme dönemlerinde balıklarla beslenerek, bölgedeki canlı çeşitliliğini azaltıyor.

Köpek Balıkları (4)

5 YILDA 90 BİN BALON BALIĞI AVLANDI

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2020 yılında başlatılan balon balığı avcılığı desteklemesi kapsamında 5 yılda Antalya kıyılarında 90 bin kadar balon balığı avlandı. Böylece ekosisteme 6 milyon 656 bin 25 yeni bireyin girmesi de önlemiş oldu.

Köpek Balıkları (3)

BALON BALIKLARINDAN SONRA DENİZANALARI

Balon balıklarından sonra denizanası istilası da geçen yıl gündem olmuştu. Uzmanlar geçen yıl denizanalarının sayılarının 20 kat fazla olduğunu açıklamıştı. Ölüsüne bile dokunmanın tehlikeli sonuçlar doğurabileceğinin altını çizmişti. İstilanın nedeninin yükselen deniz suyu sıcaklıkları, kıyı tahribatı ve kirlilik yüzünden olduğu açıklanmıştı.

Köpek Balıkları (1)

KÖPEKBALIKLARININ GÖRÜNMESİ YENİ BİR İSTİLANIN HABERCİSİ Mİ?

Geçen yıl yaşanan denizanası istilasından sonra köpekbalıklarının görünmeye başlanması vatandaşları endişelendirdi. Akdeniz açıklarında görülen köpekbalıkları Antalya Körfezi’nde de görünmesi yeniden bir ‘istila mı var?’ sorularını akıllara getirdi.

Köpek Balıkları (2)

İklim değişikliği ve Süveyş Kanalı’ndan geçen balık türleri, burada çoğalarak artış oluşmasına neden oluyor. Kıyılarda görülme sıklığındaki artış algısı, aşırı avlanma, iklim değişikliği ve besin arayışı gibi ekolojik faktörler etkili oluyor.

Muhabir: UĞUR FİDAN