MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, 2025 itibariyle inşaat ruhsat alanı 2 bin metrekareyi geçen binaların neredeyse sıfır enerjili bina olarak tasarlanması zorunluluğuna vurgu yaparak, ‘Bu kapsamdaki binaların kullanacağı enerjinin yüzde 10’luk oranı yenilenebilir enerji ile temin edilmelidir. Sıcak su kolektörü ile hibritlenmiş güneş hücresinin çatıda, deponun ise hane içerisinde olacağı bu sistem neredeyse sıfır enerjili binalara geçiş aşamasında yüzde 10’luk yenilenebilir enerji diliminin temini kapsamında sürece pozitif katkı sağlayacaktır’ dedi.

Prof. Dr. İbrahim Atmaca (2) (1) (Large)

HEM GÖRSEL KİRLİLİK HEM DE SU İSRAFI MEVCUT

Antalya gibi güneş ışınımın bol olduğu ılıman iklimlerde sıcak su temini için yaygın olarak gün ısı olarak isimlendirilen sistemlerin kullanıldığını belirten Başkan Atmaca, ‘Güneş enerjili sıcak su sistemlerinin depoları, görsel kirliliğin yanı sıra su israfına ve hijyen sorunlarına da neden olmaktadır. Bu problemlerin önüne geçebilmek için depoların hane içerisinde kalacağı, çatılarda ise sadece kolektörlerin bulunacağı pompalı gün ısı sistemlerine geçmeyi öneriyoruz. Pompada kullanılacak elektriğin çatıda güneş hücresiyle elde edilesi durumunda hibrit bir kullanım da söz konusu olacaktır’ diye konuştu. Mevcut sistemlerin genellikle kolektörlerin üzerine yerleştirilen depo ile bir bütün olarak, sistemin tamamının çatıda kurulu olduğu pompasız sistemler tercih edildiğini aktaran Atmaca, ‘Bu sistemler temelde 3 probleme neden olabilmektedir. Bunlardan biri sıcak su kullanılacağında çatıdan sıcak su gelinceye kadar ki zaman zarfında, belli bir hacimde suyun israf ediliyor olmasıdır. İkincisi farklı renk, boyut ve yerleşimdeki depoların çatılarda oluşturduğu görüntü kirliliğidir. Üçüncüsü ise uzun süre çatıda bakımsız olarak bekletilen depolardaki hijyen sorunudur. Pompalı kapalı devreli sistemlerin tercih edilmesi ile bu problemler aşılabilir. Sistemdeki pompanın çekeceği elektriğin küçük bir güneş hücresi ile elde edilmesi durumunda, güneşten hem sıcak su hem de elektrik elde edilmiş olacak, yani güneş enerjisinin hibrit olarak kullanıldığı, verimli bir sisteme geçiş yapılacaktır’ dedi.

NİÇİN POMPALI SİSTEM?

Mevcut sistemlerde pompa bulunmadığını aktaran Atmaca, “Depo, kolektörün üzerine monte edilmekte, kolektörde ısınan suyun yükselmesi ile depodaki su ısıtılmaktadır. Ancak su kullanılmaya başlandığında depodan sıcak su gelinceye kadar önemli miktarda su israf ediliyor. Pompalı sistemlerde, deponun evlerin içerisinde aynı bir termosifon gibi uygun bir yere yerleştirilmesi mümkün olacaktır. Çatıda ise sadece kolektörler kalacaktır. Depo ile kolektörler arasındaki su çevrimi ise küçük bir pompa ile sağlanabilir. Böylelikle depoların çatıda oluşturduğu görüntü kirliliğinin önüne geçilebileceği gibi, depo hane içerisinde olacağından, sıcak su kullanılmaya başlandığında, boşa akacak su miktarı da önemli ölçüde azalmış olacaktır’ ifadelerini kullandı.

Atmaca, pompanın çekeceği düşük elektriksel gücün ise sıcak su kolektörünün yanına yerleştirilecek küçük bir güneş hücresi ile temin edilebileceğini vurgulayarak, güneş enerjisi ile hem sıcak suyun hem de elektriğin üretildiği hibrit bir sistem temin edileceğini bu sayede de görsel kirliliğin ve su israfının önlenebileceğinin altını çizdi.

HİJYEN RİSKİ DE ÖNLENECEKTİR

Atmaca, ılıman iklimlerde yaygın olarak açık sistem güneş enerji sistemlerinin kullanıldığını dile getirerek, ‘Suyun kolektörlerin içinden geçip ısındıktan sonra sıcak su tankına dolup kullanılmasını sağlayan açık devre gün ısı sistemlerinin depolarında, zamanla hijyen problemleri de oluştuğunu vurgulayarak, ‘Önerdiğimiz pompalı sistemde, depo evin içerisinde olacağından ve çevrim kapalı devre şeklinde imal edileceğinden dolayı olası hijyen risklerinin de önüne geçilmiş olunacaktır’ diye konuştu.

SIFIR ENERJİLİ BİNA SÜRECİNE POZİTİF KATKI

2025 itibariyle inşaat ruhsat alanı 2 bin metrekareyi geçen binaların neredeyse sıfır enerjili bina olarak tasarlanmasının zorunlu hale geldiğini de hatırlatan Başkan Atmaca, ‘Bu kapsamdaki binaların kullanacağı enerjinin yüzde 10’luk oranı, yenilenebilir enerji ile temin edilmelidir. Sıcak su kolektörü ile hibritlenmiş güneş hücresinin çatıda, deponun ise hane içerisinde olacağı bu sistem neredeyse sıfır enerjili binalara geçiş aşamasında yüzde 10’luk yenilenebilir enerji diliminin temini kapsamında sürece pozitif katkı sağlayacaktır’ dedi.

İmara esas mevzuatlarda bu yönde yapılacak revizyonların çok yönlü fayda sağlayacağını düşündüklerini aktaran Atmaca, ‘Sıcak su kolektörü ile elektrik üretimi için güneş hücresinin birleştirildiği pompalı bir gün ısı sisteminin kullanılmasının hem çatılardaki görsel kirliliğin hem de su israfının önüne geçeceği gibi aynı zamanda sıcak suyun hijyen güvenliği de sağlanmış olacaktır’ diyerek sözlerini noktaladı.

Kaynak: MMO ANTALYA/ BÜLTEN