Antalya’da belediyeler büyük bir açmazın içerisine düştü. Antalya Merkezdeki Muratpaşa, Kepez, Konyaaltı ve Döşemealtı belediyeleri kamulaştırmasız el atma borçları ile adeta kıvranıyor. Konuyu ilk kez Başkan Uysal bir grupta paylaşarak gündeme getirmişti. Belediyenin kendi borcu olmamasına rağmen eskiden kalma yanlış bir sistem yüzünden mağdur olduğuna dikkat çeken Uysal paylaşımında, “Şu an ilçemizin büyük bölümünde uygulanmakta olan, yaklaşık 40 yıl önce Antalya Belediyesi döneminde yapılan imar planı, o gün için yüzde 35 olan düzenleme ortaklık payı limitine uymaksızın yapılmıştır. Yani vatandaşın imar sınırına giren her 1 dönüm yerinden en fazla 350 metrekare kamusal alan ayırabiliyorken, 450-500 metrekare yer okul park ibadethane vs hizmetler için ayrılmıştır. Vatandaş yasal limiti aşan kısmının bedelini belediyemizden talep etmektedir” dedi.

BELEDİYELERİ HACİZDEN KORUYORDU

Yedi yıl öncesine kadar bazı yasalarla belediyelerin hacizlerden korunduğuna dikkat çeken Başkan Uysal, “Yaklaşık yedi yıl önce anayasa mahkemesince verilen iptal kararlarından sonra belediyemiz bu tazminat taleplerine karşı korumasız kalmıştır. O günden bugüne yıllık bütçemizin yaklaşık yüzde onunu bu alana ayırarak hizmetlerimizi aksatmadan, kamuoyuna yansıtmadan, alacaklılarımızla anlaşarak bu süreci yönettik. Ancak mahkemeler sonuçlanmaya ve kamulaştırmasız el atma niteliğindeki idari işlemden kaynaklanan tazminatlar aritmetik şekilde büyümeye devam etmektedir” diye konuştu.

Mersin’e sıcak hava dalgası geliyor… 28 Temmuz Pazar Günü Mersin Hava Durumu Mersin’e sıcak hava dalgası geliyor… 28 Temmuz Pazar Günü Mersin Hava Durumu

10 YILLIK CARİ BİLANÇO

Antalya Belediyeler (3)

Bu konuda bir de örnek veren Başkan Uysal, “Belediyenin bir yıllık bütçesi ile Muratpaşa rayiçlerine göre yaklaşık 25 dönüm yer satın alabiliyoruz, ancak kamulaştırma yükümlüsü olduğumuz yerlerin toplamı bizim hesaplarımıza göre 500 dönüm civarında. On yıllık cari bilançomuza göre Türkiye’nin en borçsuz belediyelerinden biri iken, kamulaştırmasız el atma tazminatları hesaplandığında Türkiye’nin en borçlu Belediyelerinden biri durumundayız” şeklinde konuştu.

BAŞKAN MAAŞ ALMAYACAK

Belediyelerin içerisinde bulunduğu bir başka çarpıcı örnekte Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan’dan geldi. Başkan Kotan yaptığı açıklamada belediyenin içerisinde bulunduğu ekonomik durum nedeniyle maaşların yarısını yatırabildiklerini kendisinin ve yardımcılarının bu durumdan dolayı maaşlarını almayacaklarını açıkladı. Başkan Kotan krizi aşabilmek için sürekli çalıştıklarını saat 8.30’da geldikleri belediyeden ancak saat 24.00’de çıktığını da sözlerine ekledi.

MENDERES DAL AFİŞ ASTI

Antalya Belediyeler (5)

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal belediyenin durumunu anlatmak için eski yönetimden kalan borçların listesini belediyenin önüne brandada sergilemişti. CHP’den devraldığı bu borçları sergilediği afişi gelen tepkiler üzerine bir gün sonra kaldırmıştı.

BELEDİYELERİN NE KADAR KAMUSAL BORÇLARI VAR

Planda yeşil alan, cami, hastane, okul gibi alanlar ile ilgili davalar ardı ardına açılıyor. Şu anda Muratpaşa Belediyesi’nin 2 milyar, Konyaaltı Belediyesi’nin 850 milyon lira ve Döşemealtı Belediyesi’nin 800 milyon lira sadece açılan davalardan kaynaklanan borçları bulunuyor. Kepez Belediyesi ise rakamı vermedi.

ÇOK SAYIDA DAVA SÜRÜYOR

Antalya Belediyeler (1)

Bu arada bir yandan davası sonuçlanan vatandaşlara bütçenin belli bir miktarı kadar ödeme yapılırken, hal da devam eden çok sayıda dava bulunuyor. Bu davaların da tamamlanması ile birlikte borç daha da büyüyecek.

BLOKAJI AŞAN BELEDİYE

Belediyelerin bir yandan mallarına şerh konulurken, diğer yandan da hesaplarına blokajlar geliyor. Belediyelerin İller Bankası ile ortak hesapları bulunuyor. Bu hesaplara el konulamadığı belediyeler genellikle personel ödemelerini bu hesaptan yapıyor. Diğer ödemeler için yeni hesaplar açıp blokaj gelinceye kadar bu hesapları kullanıyorlar. Yani devletin belediyesi bir nevi para saklamış oluyor.

ÇÖZÜMÜ TEK HARFTE

Öte yandan aslında sorunun çözümü İmar Planlarına bir harf eklenmesinden geçiyor. Bir dönem üzerinde çalışma yapılan sistem hayta geçirilemedi. Planlarda hastane ve okul olarak görünen alanların önüne ‘Ö’ harfi eklenmesi halinde özel okul ve özel hastaneye dönüşen alanlar sahiplerine iade edilebiliyor. Diğer alanlarda ise kurtuluş yok.

GÖZLER BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDE

Öte yandan belediyelerin bir araya gelerek bu duruma çözüm üretmeleri gerekiyor. Aksi taktirde belediyelerin hareket alanları gün geçtikçe daha da kısılacak. Bunun için de Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde bir çalışma yapılması gerekiyor.

Muhabir: SERCAN AYTIŞ