Antalya, ilk çağlardan beri yaşamın sürekli devam ettiği bir şehir olarak birçok yapıya ev sahipliği yapıyor. Antalya’nın tarihi bölgelerinde yer alan yapılarda arkeolojik olarak büyük önem taşıyan ‘devşirme yapılar’ bulunuyor.
Devşirme yapı, başka yapıların veya kalıntıların malzemelerinin özellikle taş, sütun, mermer blok, yazıt, mimari süslemeler gibi sökülüp yeni yapılarda tekrar kullanılmasıyla oluşturulan yapılara deniyor. Devşirme yapıların nedenleri arasında özellikle taş oymacılığı, sütun işçiliği gibi mimari unsurların üretimi çok zaman ve emek gerektiriyordu. Bu nedenle mevcut malzemeleri yeniden kullanmak hem daha ucuzdu hem de daha hızlı oluyordu.
Antalya’nın Kaleiçi’nde bulunda yapılarda da bu devşirme yapıları görmek mümkün. Antalya’nın surlarında yer alan bazı parçalar devşirme yapı olarak kullanılmış. Alaadin Camii’nin içinde yer alan sütunlar devşirme yapılardır. Şehzade Korkut Camii’nde bulunan yapılarda çoklu devşirme taşlardan oluşuyor. Antalya’daki antik kentlerin birçok surunda devşirme yapı malzemesi görmek mümkün. Limyra, Rhodiapolis, Perge, Sillyon, Side, Patara, Lyrbe, Trebenna, Selge, Myra, Lyrboton Kome, Olympos, Phaselis, Termessos gibi antik kentlerde bu yapıların en canlı örnekleri görülmeye devam ediyor.