Bu yıl 21 Ocak’ta Bolu Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel’de çıkan yangında 78 kişi hayatını kaybederken 51 kişi de yaralanmıştı. Bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ülke genelinde otellerde yangın güvenliği denetimler yapılmıştı. Bu kapsamda ise Antalya’da Muratpaşa Belediyesi tarafından yapılan denetimlerde 294 otelin 191’inde yangın güvenliği olmadığı belirlenmişti. Ayrıca Antalya'da da yapılan denetimlerde çok sayıda basit konaklamalı işletmede yangına 30 dakika dayanıklı kapı bulunmadığı belirlenmişti. Denetimler sonrasında Muratpaşa Belediyesi tarafından yapılan açıklamada işletmelerin yangına dayanıklı kapı yenileme yapması gerektiği bildirildi. Ancak verilen sürenin kısa olması işletmeleri zor durumda bıraktı.
Konuya ilişkin açıklamada bulunan, Antalya Otelciler Pansiyoncular Odası Başkanı Özcan Sucu, Muratpaşa Belediyesi’nin inisiyatif kullanarak, işletmelerin mağdur olmaması adına Kaymakamlık ve valilik izniyle süreyi uzattığını söyledi. Yangına dayanıklı kapı ve diğer eksiklerinin giderilmesi için 31 Mayıs'a kadar sürenin uzatıldığını söyleyen Başkan Sucu, küçük işletmeler için verilen sürenin yetersiz olduğunu dile getirdi. Yapılan denetimlerde çifte standart yapıldığını ileri süren Başkan Sucu, sorunun küçük işletmelerde olduğu algısı yaratıldığını belirtti.
DENETİM KRİZİ DEVAM EDİYOR
Antalya'da Gazipaşa’dan Kaş’a kadar bin 600 basit konaklama tesisi ve bin 300 tane turizm işletme belgesi tesisi olduğunu söyleyen Başkan Sucu, “Denetimler basit konaklama tesisleri üzerinde yapıldı. Burada sorun sadece basit konaklamalı işletmeler de sorun varmış gibi gözüktü. Halbuki Belediye Ruhsat ve İtfaiye Yönetmeliği hem 5 yıldızlı otel için hem de küçük işletme için de geçerli. Ancak burada sadece basit konaklama işletmeleri sorunlu gösterildi. Kriz yaşayan işletmeler iş yerini açarken belediye ruhsat yükümlülüklerini yerine getirmiş insanlar. Buna yangına dayanıklı kapılık dahil” diye konuştu.
“MALİYET YÜKSEK KISA SÜREDE YAPILAMAZ”
Başkan Sucu, yasa 2002 ve 2007'de güncellenmiş, o zamanki kanuna göre işletmelerin belediyenin istekleri, evrakları, şartları yerine getirmiş ve itfaiye yönetmeliğinden geçerek ruhsat aldığını aktardı. Yapılan denetimler sonrasında kısa sürede eksiklerin giderilmesinin mümkün olmadığını söyleyen Başkan Sucu, konuşmasında şu sözlere yer verdi:
“Bin 600 basit konaklama işletme, bin 300 tane 5 yıldızlı otel formatındaki işletmeler de mevcut yönetmeliğe göre ruhsatlarını almıştı. Şimdi ise basit konaklamalı işletmelere yapılan denetimlerde çıkan eksikleri 15 gün ila bir ay gibi bir sürede kapılarınızı değiştirin deniliyor. Bu işletmelerin bu kadar kısa sürede bunları yapma ihtimali yok çünkü üretici firma, yeterli malzeme ve artan ücretler arttı. Şu an ölçü bile almaya zor geliniyor. Fiyatlar 13-14 bin liradan 20-25-30 bin liraya kadar çıkıyor. Yaşanan yangın olaylarından sonra fiyatlar arttı. Hem yangın ayar sensörlerinin fiyatları arttı hem de maliyette arttı.”
“İŞLETMELER MAĞDUR EDİLEMEZ”
Basit konaklama tesislerinde sürenin turizm sezonunu sonuna kadar uzatılması gerektiğini savunan Başkan Sucu, işletmelerin Kaleiçi gibi ya da benzer bölgelerde sit alanları ve anıtsal koruma bölgelerinde olduğundan dolayı herhangi bir işlem yapmak mümkün olmadığını ifade etti. Eksikler için anıtlar kurulunda projeler çizilip onay alınması gerektiğini, izin verilen ve verilmeyen yerler olduğunu açıklayan Başkan Sucu, mağduriyetler zinciri oluştuğunu vurguladı.
“İşletmelere de ufak tefek eksikler mevcut bu her yerde olan bir durum. İşletmelere, “Yapmıyorsanız kapatın” demek doğru değil” diyen Başkan Sucu, makul sürelerle işletilebilecek bir düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.
Bir yandan şehir içine turist gelmediğinden şikayet ediliyor, diğer yandan şehir içi otelciliğe yönelik eksikler vurgulanarak bu işletmelerin kapatılması talep edildiğini dile getiren Başkan Sucu, “Mevcut yönetmeliklere göre aynı ruhsatlar geçerli olmasına rağmen, bakış açısının değiştiği söyleniyor. Bakış açısındaki değişiklikler sebebiyle işletmeler mağdur edilemez. Mağduriyettin giderilmesi için makul bir süre verilmesini ve bu sürenin turizm sezonu sonuna kadar uzatılmasını talep ediyoruz.” dedi.
OTELLERDE ÇİFTE STANDART
Antalya’daki 5 yıldızlı otellerde yangına dayanıklı kapıların bulunmadığını belirten Başkan Sucu, sorunun sadece küçük işletmelerde olduğu algısı yaratıldığını ve çifte standart uygulandığını ileri sürerek sözlerine şöyle devam etti:
“Sorun sadece küçük işletmelerde değil. Antalya’daki tüm büyük otellerde de benzer durumlar söz konusu. Esas sorun büyük işletmelerde. Örneğin, iki katlı bir işletmede ölüm riski olur mu? Yangının çıktığı yerlerde gördüğümüz üzere, durum oldukça sınırlı. Ancak beş katlı ya da yedi katlı binalarda risk çok daha büyük. Çifte standart algısı yayılmaya başladı ve esnaf da bu durumdan rahatsız. Büyük otellere herhangi bir bildiri gönderilmezken, yalnızca küçük işletmelere yönelik düzenlemeler getirildi. Bu da doğal olarak tepki topluyor.”
“ORGANİZE YÖNETİLMELİ”
“Çözüm, çifte standardı ortadan kaldırmak ve tüm işletmelere eşit bir şekilde yaklaşmak” diyen Başkan Sucu, “Eğer kapılar değişecekse hem küçük işletmelerde hem de büyük işletmelerde değiştirilmelidir. Ancak şu anda küçük işletmelere bu değişiklik dayatılırken, ruhsat iptali gibi yaptırımlarla karşı karşıya kalıyorlar. Aynı sorun büyük işletmelerde devam etmesine rağmen, faaliyetlerine hiç ara verilmiyor. Bu sorunların çözülmesi için mevzuat çalışmaları yapılarak, süreç STK’lar, bakanlık, belediyeler ve işletmelerin iş birliğiyle organize bir şekilde yürütülmelidir. Bu şekilde, ülkemiz turizmine ve ekonomisine katkı yapan işletmelerin kalitesi artırılabilir. Ancak eğer bu sürece sert engeller konulursa facia olur. Bizim derdimiz, bu devam eden düzeni kurumlar arası iş birliğiyle makul bir şekilde çözmek. Esas amacımız, çözüm üretmek” ifadelerini kullanarak sözlerine son verdi.