Son yıllarda sağlık turizminde büyük aşama kaydeden Antalya, bu sektörde daha da büyüyebilmek için kente doğrudan uçuş yapılan ülke sayısının artmasını bekliyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkenin sağlık turizminden elde ettiği gelir yıllık 3 Milyar Dolar olurken, gayri resmi gelirlerle bu rakamın 5 Milyar Dolar’ı geçtiği belirtiliyor.
EN ÇOK DİŞ İÇİN GELİYORLAR
Antalya’da sağlık turizmi konusunda çalışan öncü firmalardan Lora Danışmanlık firmasının kurucusu Dr. Hakan Çetin, resmi bir veri olmamasına rağmen Antalya’nın bu pastadan ciddi pay aldığını söyledi. Antalya’nın sağlık turizmi konusunda en çok diş için yabancı müşteri kabul ettiğini belirten Çetin, “En çok diş için misafir ağırlıyoruz. Daha sonra saç, burun ve vücut estetiği var. Üçüncü sırada ise göz, tüp bebek ve üroloji gibi diğer alanlarda tedavi için gelenler oluyor” diye konuştu.
DİREKT UÇUŞLAR ARTMALI
Antalya’nın mevcut hasta potansiyelinin artırılması için farklı ülkelere ve pazarlara hitap etmesi gerektiğini belirten Dr. Hakan Çetin, “Devlet politikası ile Antalya Havalimanı’ndan başka ülkelere direk uçuşlarını artırılmalıyız. Havalimanına açılan ek terminal binası ile bu artık daha mümkün hale geldi. Doğrudan uçuşun olduğu ülkelerde sağlık turizminin yapılması daha kolay. Bu konuda İstanbul çok avantajlı. Bu imkan geliştirilirse Antalya bulunduğu noktadan çok daha iyi yerlere gelecektir” ifadelerini kullandı.
ABD PAZARINA GİRMELİYİZ
Antalya’ya direkt uçuşla gelemeyen ülkelerin İstanbul’u tercih ettiğini belirten Dr. Hakan Çetin, “İstanbul’a Filipinler, Avustralya, Kanada, Nijerya, Libya, Sudan gibi Afrika ülkeleri doğrudan uçuşlarla gidebiliyor. Antalya’ya doğrudan uçuş olmadığı için bu ülkelerden kent olarak yararlanamıyoruz. ABD pazarı Antalya’ya açılırsa, sağlık turizminden elde edilen gelir konusunda rakamlar çok daha büyüyecektir. Çünkü İngiltere 80 Milyon, ABD 400 Milyon civarında nüfusa hitap ediyor” ifadelerini kullandı.
YENİ PAZAR ARAYIŞLARI
Sağlık turizmi yapan kliniklerin son zamanlarda Almanya’ya odaklandığını belirten Çetin, şunları söyledi: “Çünkü İngiltere’de rekabet artık çok üst düzeyde. Almanya pazarına girebilen firmalar aynı zamanda. Hollanda ve Belçika’ya da hitap ediyor. Ne var ki; Türkiye, dövizin baskılanmasından dolayı rekabet ettiğimiz Macaristan, Polonya gibi ülkelere göre pahalı kalmaya başladı. Şu anda Estonya’daki diş tedavi fiyatları Türkiye’den daha ucuz hale geldi. Türkiye’de bir otelde konaklama ücreti, Londra merkezdeki lüks bir otelden daha pahalı oldu. Konaklama ve yeme-içme maliyeti fazla olduğu için hastaların ilerleyen dönemde Antalya’ya tekrar gelmesini mümkün olmuyor”.