Antalya’da orman alanlarına yönelik baskı artıyor. Kaş’ın Pınarbaşı ve Bezirgân Mahalleleri’nde ve son olarak da şeyde Gerenlik Koyu'nda konaklamalı orman parkı için ihaleye gidilmişti. Yapılmak istenen ihaleler eksik evrak nedeniyle iptal edilmişti. Kaş'ta sonra gözler Kemer'e dikildi. Konyaaltı Orman İşletme Müdürlüğü Kemer Orman İşletme Şefliği Amenajman Planı 100,101 ve 104 No.lu bölme içerisinde kalan Ovacık Konaklamalı Orman Parkı işletme hakkının kiraya verilmesi işi, 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu ile Orman Parkları Yönetmeliği’nin 10 uncu maddesi uyarınca Kapalı teklif (Artırma) usulüyle 30 Mayıs tarihinde ihaleye çıkılacak. Kaş’ta eksik evraklar nedeniyle ihalesi yapılmayan Konaklamalı Orman Parkı projesi Kemer Ovacık’ta 20 yıllığına işletme hakkı ihaleye çıkacak.
Söz konusu alanda 30 adet Karavan Kamp Ünitesi, 70 adet Çadırlı Kamp Ünitesi,1 adet Kır Lokantası, 1 adet Kır Kahvesi, 1 adet Yöresel Ürünler Satış Yeri, 1 adet Büfe, 1 adet Sıhhi Tesis Kompleksi, Yüzme Havuzu(12,5mx25m) Ovacık Konaklamalı Orman Parkında yer alan gelir getirici tesislerin işletme hakkının, 6831 Sayılı Orman Kanunu’nun 25 ve Ek 8’inci maddesi uyarınca kiraya verilecek.
İhale Antalya Orman Bölge Müdürlüğü Misafirhanesi Finike Salonu’nda saat 11.00’da yapılacak. İhale kapsamında tahmin edilen yıllık işletme hakkı kira bedeli ise 1 milyon 80 bin TL olarak hesaplandı
“ANTALYA'DA 100'ÜN ÜZERİNDE NOKTA OLDUĞU OTAYA ÇIKTI”
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Kaş Çevre ve Kültür Derneği başkanı Ahmet Murat Akoy, Konaklamalı Orman Parkı projesi kapsamında ormanlık alanlarının ihaleye çıkarıldığını söyledi. Dikkat çekici açıklamalarda bulunan Akoy, Konaklamalı Orman Parkı projesi, Antalya Kaş ilçesinin Bezirgân Mahallesi’nde ilk kez geldiğini ifade etti. Akoy, proje kapsamında Antalya’da 100 den fazla alanın tehdit altında olduğunu vurgulayarak konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Antalya’da ilk kez Kaş Bezirgân Mahallesi’nde karşımıza çıktı. Proje kapsamında sadece Antalya'da 100'ün üzerinde nokta olduğu otaya çıktı. Kaş’ta 19 tane Konaklamalı Orman Parkı var diye hatırlıyorum o zaman. Pınarbaşı ve Bezirgân’dan sonra yakın zamanda belki bir ay önce Gerenlik Koyu, Konaklamalı Orman Parkı ihaleye çıktı.”
ORMANLAR ÇOK BÜYÜK BASKI ALTINDA
2022 yılında çıkartılan bir yönetmelikle orman alanlarının ihaleye çıkartılmak istendiğini vurgulayan Akoy, Türkiye'nin üçte biri orman alanı maden ruhsatlarıyla çok ciddi bir şekilde parçalanmış durumda. Maden ruhsatlarına baktığınız zaman son 15 yıl içinde 380 binin üzerinde ruhsat verildiği gözüküyor. Ormanlar çok büyük, baskı altında madenlerle, ocaklarla ve bunun üstüne şimdi bir de yönetmelik çıkarttılar. Bu yönetmelik de o baskıyı daha da arttıracak. Çok daha tehlikeli bir yönetmelik, en az maden olacakları kadar tehlikeli bir yönetmelik. Bu yönetmelik Anayasaya ve Orman kanununa aykırı bir yönetmelik. Bu yönetmelik bu haliyle uygulanmaması gereken bir yönetmelik” diye ifade etti.
YÖNETMELİĞİN İPTAL EDİLMESİ GEREKİYOR
Kaş’ta Konaklamalı Orman Parkı için yapılmak istenen ihalelerin evrak eksikliği nedeniyle gerçekleşmediğini söyleyen Akoy, Kaş’ta ihale iptal edilince yönetmeliğe dava açamadık. Aslında amacımız yönetmeliğe dava açmaktı. İhale geçseydi eğer açabiliyorduk ama ihalelerde evrak eksikliğinden dolayı iptal edildiği için yönetmeliğe dava açamadık. Kemer’de ise yapılması gereken ihaleyi önce iptal ettirmek ancak ihale gerçekleşirse ihalenin iptaline dava açmak ve aynı zamanda 2022 yılında yapılmış yönetmeliğe dava açılır. Ortaya çıkartılan yönetmelikleri kovalayıp bir şekilde iptal ettirmesi gerekiyor. Aksi takdirde orman varlığımız üzerinde baskı kurmaya devam edilecektir. Antalya çam ormanlarıyla doludur. Antalya'nın ormanının yoğunluğu bin metreye kadar çam ormanıdır ondan sonra Sedir ağaçları geliyor” diye konuştu.
ORMANLIK ALANLARI İHALE EDİLMESİ ANAYASAYA AYKIRI
1 Mayıs 31 Ekim tarihleri arasında Antalya Valiliği, orman yangınlarını önlemek için insanların ormanlara girmesini yasakladığını ve bunun yapmasının nedeni insan faaliyetini azaltmak ve orman yangını çıkmasının önüne geçmek olduğuna vurgu yapan Akoy, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Ormanlarımız üzerinde böyle bir yangın baskısı varken, Antalya üzerinde bu tarz ormanlık alanların bir yönetmelikle ihaleye çıkartılıp 20 yıllığına 3. kişilere özel firmalar verilmesini bir defa çok yanlış buluyoruz. Bu durum birçok şeye aykırıyken en önemlisi anayasaya aykırıdır. Bu nedenle bir an önce yönetmeliğin iptal edilmesi için baskı kurulması gerekiyor. Hem yereldeki sivil toplum kuruluşları hem de uluslararasındaki sivil toplum kuruluşları bunun için çalışmalı. Özellikle TEMA, WWF Doğa Derneği ve büyük kurumların bu yönetmenliğe bir an önce dava açması gerekiyor. Kemer üzerinden de açılabilir Antalya’da temsilciliği olan sivil toplum kuruluşları ilk etapta bu ihalenin iptali için dava açılacaktır. Arkasından da yönetmeliğe dava açılabilir.”