Akdeniz’in incisi Antalya gerek tertemiz doğası gerekse binlerce yıllık tarihiyle görenleri adeta büyülüyor. Bu büyüleyici tarihin en çarpıcı örneklerinden biri de elbette ki Aspendos Antik Kenti! Yaklaşık 2000 yıllık bir tarihe tanıklık eden Aspendos Antik Kenti, efsaneleriyle de ziyaretçileri kendine çekiyor. Aspendos efsanesi başta olmak üzere gizemli antik kent hakkında bilinmesi gerekenleri derledik! Gelin, birlikte Antalya’ya doğru tarihi bir yolculuğa çıkalım!

Aspendos Efsanesi

Aspendos Efsanesi Nedir?

Aspendos Antik Kenti’nin eşsiz mimarisi ve tarihinin yanında bir hikayesi de bulunuyor. Aspendos efsanesi, dönemin kralının kızını evlendirme arzusuyla başlıyor. Efsaneye göre kral, kızını kimle evlendireceğine bir türlü karar veremiyor. Durum böyle olunca şehir için en faydalı ve en güzel yapıyı inşa eden kişiyi damat olarak seçeceğini duyuruyor.

Haberi alan iki mimar kardeş ise kralın kızıyla evlenmek için hemen harekete geçiyor. Kardeşlerden biri kente su taşıyan bir kemer inşa ederken, diğeri ise akustiğiyle ünlü bir tiyatro inşa ediyor. Su kemerini gören kral mimariden çok etkileniyor ve kızını bu mimarla evlendirmeye karar veriyor.

Ancak tiyatroyu inşa eden mimar genç kızı kaybetmemek için farklı bir oyun kurguluyor. Kusursuz bir tiyatro akustiği tasarlayan mimar, kral tiyatroda gezerken “Kızını buranın mimarına ver!” diye fısıldıyor. Sesi net bir şekilde duyan kral tiyatrodan çok etkileniyor.

Bazı kaynaklara göre Aspendos efsanesinin sonunda kral kızını tiyatroyu inşa eden mimara veriyor. Bir diğer rivayete göre ise kral kızını kılıçla ikiye ayırarak iki kardeşe veriyor.

Aspendos Antik Kenti Tarihçesi

Aspendos Antik Kenti’nin tarihi M.Ö. 1200’lü yıllara dek uzanıyor. Coğrafyacı Strabon ve Pomponius Mela'ya göre kent, Argoslular tarafından kurulmuştur. MÖ 1200'den sonra Yunan göçleri bu bölgeye ulaşmış olsa da, Aspendos isminin kökeni yerli Anadolu diline dayanıyor.

Aspendos, ticaret yolları üzerinde stratejik bir konuma sahip olup, Köprüçay Irmağı sayesinde limana bağlanmıştır. Bu nedenle her dönemde ele geçirilmek istenen bir şehir olmuştur. MÖ 5. yüzyılın başlarına kadar Pers hakimiyetinde kalan kent, MÖ 467'de Yunanlar ile Persler arasında yapılan Eurymedon Savaşı'nda Yunanların zaferine tanıklık etmiştir.

Aspendos Efsanesi 8Aspendos Antik Kenti’nde Gezilecek Yerler

Aspendos Antik Kenti’nin mimari dokusu, Roma dönemi etkileriyle şekillenmiş ve günümüzde de etkileyiciliğini korumaktadır. Aspendos'un anıtsal yapıları arasında tak, meclis binası, bazilika, anıtsal çeşme ve ünlü tiyatro binası yer almaktadır.

Aspendos Antik Kenti’nde gezilecek yerler aşağıdaki gibidir:

  • Aspendos Tiyatrosu
  • Aspendos Su Kemerleri
  • Stadion
  • Agora
  • Bazilika
  • Hamam
  • Nympheum (Anıtsal Çeşme)
  • Akropol

Aspendos Tiyatrosu Hakkında Kısa Bilgi

Roma İmparatorluğu döneminde en parlak zamanlarını yaşayan Aspendos, bu dönemde inşa edilen ve günümüze kadar gelen tiyatrosuyla ünlüdür. 2015 yılında UNESCO Geçici Miras Listesi'ne giren Aspendos Tiyatrosu, MS 2. yüzyılda Roma İmparatoru Marcus Aurelius döneminde yapılmıştır.

138 yılında yapımına başlanan Aspendos Tiyatrosu, Theodoros’un oğlu Zenon tarafından tasarlanmış ve inşa edilmiştir. Mimar Zenon’un Aspendos efsanesinde adı geçen mimar kardeşlerden biri olduğu düşünülmektedir. Sahne binasının girişindeki yazıtlarda Curtius Crispinus ve Curtius Auspicatus isimli iki kardeşin bu yapıyı tanrılara ve imparatora ithaf ettikleri yazılıdır.

Aspendos Tiyatrosu, dünya çapında en iyi akustiğe sahip yapılar arasında gösterilir. Tiyatro yaklaşık 9000 kişilik bir kapasiteye sahiptir. 41 oturma sırası bulunan tiyatronun orkestra bölümü yarım daire biçimindedir ve en alt bölümde "İmparator Locası" yer alır. Yapının inşasında mermer ve kayaçlar kullanıldığı bilinmektedir.

1994 yılından bu yana Aspendos Tiyatrosu, Uluslararası Opera ve Bale Festivali'ne ev sahipliği yaparak tarihi ve kültürel mirasını canlı tutmaktadır.

Aspendos Efsanesi 3

Aspendos Su Kemerleri

Aspendos Antik Kenti yalnızca tiyatrosuyla değil, su kemerleriyle de ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Hatta kimi arkeologlar bu kemerlerin tiyatrodan daha değerli olduğunu dahi iddia ediyor.

Yapılan araştırmalar su kemerlerinin M.S. 2’nci yüzyılda inşa edildiğini gösteriyor. Dönemin tekniklerini yansıtan bu mühendislik harikası, suyu kaynağından 15 metre yükseklikte oyulmuş taş bloklar aracılığıyla kulelerde biriktiriyor ve kente dağıtıyor.

Aspendos Örenyeri’nde yer alan bir yazıtta su kemerlerinin Tiberius Claudius Italicus tarafından yaptırıldığı belirtiliyor. Günümüzde hala ayakta kalmayı başaran bu su kemerleri, yerli ve yabancı turistlerin bir hayli ilgisini çekiyor.

Aspendos Efsanesi 9

Aspendos Antik Kenti Nerede?

Aspendos Antik Kenti, Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Belkıs Köyü yakınlarında konumlanıyor. Antalya'nın doğusunda, Serik ilçesine yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta yer alan bu antik kent, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ziyaretçilerini ağırlıyor.

Antalya şehir merkezine yaklaşık 45 kilometre mesafede bulunan Aspendos, ulaşım açısından da oldukça kolay bir konumda yer alıyor.

Muğla’da belediye sessiz kalmadı… Belediye plajlardaki o düzeni yıktı Muğla’da belediye sessiz kalmadı… Belediye plajlardaki o düzeni yıktı

Aspendos’a Nasıl Gidilir?

Aspendos Antik Kenti’ne gitmek için çeşitli ulaşım yöntemleri bulunuyor. Antik kente özel araç veya taksiyle kolaylıkla ulaşım sağlanıyor.

Toplu taşıma araçlarıyla Aspendos’a gitmek için önce Antalya Otogarı’ndan Serik ilçesine giden otobüslere binmek gerekiyor. Ardından Aspendos’a giden minibüslere binerek antik kente ulaşılabiliyor.

Aspendos Antik Kenti Giriş Ücreti

Aspendos Antik Kenti’nde Müzekart geçerli mi merak ediliyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Aspendos Örenyeri’ne Müzekart ile ücretsiz bir şekilde giriş yapabiliyor.

Yabancı vatandaşların ise Aspendos Antik Kenti’ne girmek için 15 Euro ücret ödemesi gerekiyor.

NOT: Müzekart sahibi olmayan ziyaretçiler gişeden kart temin edebiliyor.

Aspendos Efsanesi 4

Aspendos Antik Kenti Ziyaret Saatleri

Aspendos Antik Kenti haftanın her günü ziyaret edilebiliyor. Aspendos Örenyeri ziyaret saatleri ise aşağıdaki gibidir:

Açılış Saati: 08:00

Kapanış Saati: 19:00

Gişe Kapanış Saati: 18:4

Muhabir: Nihat Toklu