Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi, CHP Antalya Milletvekili Av. Cavit Arı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 208 sıra sayılı Kanun Teklifi görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, kamuda görev yapan Kamu Mühendisleri, Mimar ve Şehir Planlamacısı yaklaşık 150 bin kişinin yaşadığı ekonomik ve mesleki sıkıntıları gündeme taşıdı. Av. Cavit Arı; “Kamuda çalışan mühendislerin gerçek anlamda sorunları bulunmaktadır. Kamuda çalışan mühendisler; üretimden düzenlemeye, denetimden işletmeye kadar devletin temel görev alanlarında kritik sorumluluklar üstlenmektedir ve bilişimden enerjiye, savunmadan ulaşıma; sağlıktan gıdaya, tarımdan ormana; turizmden çevreye, sanayiden madene; altyapıdan üstyapıya, ziraattan adalete, eğitimden güvenliğe kadar neredeyse her alanda devletimizin ülkemizin gelişmesi ve kalkınması için gece gündüz demeden hizmet vermektedirler.

Son yıllarda birçok kariyer meslek grubunun hem aktif çalışanlarına hem de emeklilerine muhtelif iyileştirici düzenlemeler yapıldı; ancak mühendis, mimar ve şehir plancılarına yönelik olarak hiçbir düzenleme yakın tarihte yapılmadı; devletimizin her zaman övgüyle bahsettiği ve gece gündüz emek veren, fennî, hukuki ve mali mesuliyet taşıyan birçok meslek grubunda yer almalarına rağmen maalesef üvey evlat muamelesi görmeye devam etmektelerdir.” dedi.

YABANCI MÜHENDİSE 4 KAT MAAŞ, TÜRK MÜHENDİSE YARISI!

Av. Cavit ARI, Türk mühendislerin içinde bulunduğu ekonomik duruma dikkat çekerek; “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan Çalışma İzni Değerlendirme Kriterlerine göre, Türkiye'de çalışacak yabancı mühendisler işveren tarafından en az asgari ücretin dört katı maaşla istihdam ediliyorken, Türk mühendisler aynı koşullarda, yabancı meslektaşlarının neredeyse yarısı kadar ücret alabilmektedir.

Av. Cavit ARI, son yıllarda özellikle kamu sektöründe görev yapan mühendislerin maaşlarının, asgari ücrete oranla sürekli gerilemektedir. 2016 yılında kamu mühendislerinin maaşı, asgari ücretin yaklaşık 3,5 katıydı. Ancak bugün bu oran 2,5 kata, hatta daha da altına gerilemiş durumdadır. Teknik bilgi ve birikimleriyle devletin her alanında görev alan bu arkadaşlarımız, maalesef ekonomik anlamda sıkıntı yaşar durumdadır.” dedi

YARDIMCI PERSONELDEN DAHA DÜŞÜK MAAŞ ALAN MÜHENDİSLER VAR!

Av. Cavit ARI konuşmasının devamında; “Özellikle tabiplerde, diş hekimlerinde hâkim, savcı meslek gruplarında iyileştirmeler yapıldı. İmkân olsa o alanlarda çalışan arkadaşlarımıza daha da fazla verilebilse ancak kamu mühendisleri bu meslek alanlarına yapılan iyileştirmelerin yanında hiçbir iyileştirme ve destek alamamış durumdalar. Öyle ki yanlarında çalışan, yardımcı hizmette bulunan, zaman zaman da talimatla kendilerinin görev verdiği çalışan durumunda olan yanlarındaki personelden daha düşük ücret alır durumdalar ve buda çalışma barışını ve hiyerarşisi bozan bir ortam oluşturmuştur.” dedi.

İKTİDARA SESLENİYORUM; KAMU MÜHENDİSLERİ DESTEKLENMELİDİR.

Av. Cavit ARI, konuşmasının sonunda iktidara seslenerek şunları söyledi:

“Depremde, yangında, selde ve tarımla ilgili her türlü mücadele içinde yer alan mühendislerin hak ettikleri sosyal güvenceye ve gelire kavuşmaları gerekmektedir. Arı; Köprü yapımından şantiyelere, yol inşaatlarından tarım alanlarına kadar her alanda görev yapan bu mühendisler, gerek maddi gerekse moral ve motivasyon anlamında desteklenmeye ihtiyaç duymaktadırlar. Onlar ne kadar verimli çalışırsa, ülkemiz de o kadar kalkınır ve ayağa kalkar.” diyerek TBMM Genel Kurulu’nda yapmış olduğu konuşmasını tamamladı.”

Kaynak: CAVİT ARI/ BÜLTEN