Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta yaşanan depremin ardından yoğun göç olan Antalya halk arasında güvenilir bir il olarak biliniyor. Batısı 1. derece, doğusu 4. derece olarak bilinen Antalya çevre illerde yaşanan depremleri yoğun bir şekilde hissediyor. Konuyla ilgili görüşlerini ifade eden Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Bayram Ali Çeltik Alanya’da ki fay hattının dirilebileceğini söyledi.


DENİZDEKİ TEHLİKE

Hatay’ın son kısmında, denizin içindeki fayın kırıldığını dile getiren Bayram Ali Çeltik, “Hatay’da meydana gelen depremle denizin içinde fay kırıldı. Bundan sonra denizin içindeki fayların sırasıyla Adana, Mersin ve Alanya olarak kırılması bekleniyor” dedi.


ALANYA PROBLEMLİ

Deprem risk haritasında sarı renkle belirtilen Alanya’nın her an kırmızı renge bürünebileceğini söyleyen Başkan Çeltik, uyuyan fayların her an aktifleşebileceğini de konuşmasına ekledi. Çeltik, “Bu hareketlilik göz önünde bulundurulduğu zaman ilk problem olacak yerlerin başında Alanya geliyor bence” şeklinde konuştu.


KESTEL, MAHMUTLAR VE KARGICAK

Alanya’da 5 büyüklüğündeki bir depremi 6 ila 7 büyüklüğü arasında hisseden zeminler olduğunu ifade eden Bayram Ali Çeltik; Kestel, Mahmutlar ve Kargıcak başta olmak üzere birçok kıyıya sıfır olan mahallelerin öncelikli problem olduğunu ve mühendislik hizmeti alınarak bu bölgelerde zemine uygun çalışmalar yapılması gerektiğini dile getirdi.


ZEMİNİN ÖNEMİ

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Soner Akdoğan zemin çalışmalarının önemine dikkat çekerek, “İnşaat mühendisleri hazırlanan geoteknik raporu önerisi doğrultusunda doğru bir temel sistemi, doğru bir zemin iyileştirilmesi yapılırsa hiçbir sıkıntı yaşamayız. Asıl mesele yapının nereye yapıldığı değil, nasıl yapıldığınız. Tasarımlar doğruysa her zemine her yapı yapılabilir” dedi.


“TEST YAPILMALI”

Deprem sonrasında vatandaşta ve yöneticilerde bilinç oluştuğunu aktaran başkan Akdoğan, “Alanya’da Kestel bölgesinde eski yapılar varsa burada konaklayan vatandaşların yapılarının deprem dayanımlarını test ettirmelerini, yapı deprem performans raporlarını almaları gerekiyor” diye konuştu ve ekledi, “Biz bu depremi engelleyemeyiz ancak yapılarımızın depreme karşı güvenilir olup olmadığını test ettirebiliriz. Eğer yapılar güçlü değilse bu yapılar güçlü hale getirilebilir.” Mehmet Soner Akdoğan Kestel’in geçmiş zamanda tarla olduğunu ve bugün Alanya’da birçok yapının dağ yamaçlarına inşa edildiğini bildirdi. Akdoğan, yamaçlara yapılan evlerde de istinat duvarlarının çökmesi ihtimaline karşı dikkatli olunması gerektiğine ve gerekli denetimlerin yapılmasının önem arz ettiğine dikkat çekti.

Kaynak: ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ/STAJYER MELİKE SARIKAYA