Döşemealtı Belediyesi 18 Ekim 2021 tarihinde örnek bir çalışmaya imza atarak kadınların ürettiği ürünlerin pazarlanması amacıyla Emekçi Bakkal adı altında market açtı. Bu markette kadın kooperatiflerinin ürünleri satışa sunulacak satılan ürünlerin paraları da kooperatiflere ödenecekti. Böylece üretken kadınlarda para kazanacaktı. Bu dönemde büyük takdir toplayan proje kapsamında kadınlar ev ve atölyelerde ürettikleri reçel, tarhana, tereyağı, turşu, kurutulmuş sebze, erişte, mantı gibi ürünlerini bu kooperatife verdiler ve ürünler marketin raflarında yerini aldı. O dönem Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç tarafından açılışı yapan marketin sayısının 10’a çıkarılmasının hedeflendiği açıklanmıştı.

KADINLAR MAĞDUR

Kadınlar bakkal dükkanlarında ürünlerinin satılmasını beklemeye başladı. Bir yandan üretime devam eden girişimci kadınlar, bir yandan da markete verdikleri ürünlerin satılmasını ve yerlerine yenilerini koymayı hayal ettiler. Özellikle bu dükkan sayısının 10’a çıkarılacak olması onlara büyük heyecan verdi. Ancak işler umulduğu gibi olmadı. Zaten hedeflenen kadar satışın olmadığı bakkal ilk başta yaptığı ödemelerin ardından kadınlara para vermemeye başladı. Defalarca belediyeye ulaşmaya çalışan kadınlar bir türlü paralarını tahsil edemedi. Hatta bir kadın kooperatifinin de ödeme alamadığı için kapandığı ileri sürüldü.

TEPKİ GÖSTERDİLER

Buraya ürün veren kadın kooperatifleri ise bu duruma tepki gösterdiler. Burada dezavantajlı kadınlarında bulunduğunu belirten kadınlar, “Bizi bu proje çok sevindirmişti. Ancak süreçte mağdur edildik. Ödemeleri yapmıyorlar. Yaklaşık 1,5 yıldır parasını bekleyen üyelerimiz var. Kooperatiflerin kimisinin 5, kimisinin 10 bin lira alacağı var. Şimdi ödeme bile yapsalar aradaki zaman kaybından kaynaklı faizi ödeyecekler mi? Hepimiz mağdur olduk. Ne yapalım belediyenin kooperatifini icraya mı vereceğiz” dediler. Öte yandan kooperatiften alacağı olan bir peynir firmasının gelip kendine ait dolapları sökerek götürdüğü ileri sürüldü.

ANTALYA’DAN 25 KOOPERATİF

Bu arada Antalya’dan 25 kadın kooperatifinin bulunduğu ancak kaçının alacağının olduğu bilinmiyor. Burdur, Isparta, Afyonkarahisar, Tunceli, Ankara, İzmir, Hatay, İzmir gibi illerden de kadın kooperatifleri buraya ürün verdiler. Ayrıca kooperatifin bazı firmalara da borcunun olduğu ileri sürüldü.

MÜJGAN IŞIK https://antalyaningundemi.com/