Kırıkkale’nin Keskin ilçesine bağlı Haydar Sultan Türbesinde çekilen bir vvideo sosyal medyada çokça paylaşıldı. Videoda bir kadının türbede bulunan kuyudan hava soluması yer alırken, sosyal medya kullanıcıları yaşananlara tepki gösterdi. İnanışa göre Ahme Yesevi Hazretlerinin oğlu olan Haydar Sultan, Bizans Tekfuru tarafından bu kuyuya atılmış ve Haydar Sultan yıllarca bu kuyuda hapis kalmıştı. Haydar Sultan'ın kaldığı rivayet edilen kuyuda bulunan kükürtlü su, soğuk olmasına rağmen kaynıyor gibi hareket ediyor. Anadolu’da birçok insan sudan çıkan havanın şifalı olduğuna inanırken, yılın belli mevsimlerinde Türbeyi ziyaret edip, yanında bulunan kuyudan hava soluyor.

Haydar Dede Turbesi Kapak

HAYDAR SULTAN TÜRBESİ NEREDE?

Böyrek Dağları’nın eteklerinde, Haydar Sultan Köyü'ne 500 metre kadar uzaklıkta yer alan türbenin bahçesinde “Deliler Kuyusu” adı verilen ve kükürtlü olması nedeniyle, suyunun soğuk olmasına rağmen devamlı kaynayan bir kuyu bulunmaktadır. Anadolu’nun Türkleşmesinde önemli rol alan Hoca Ahmet Yesevi’nin oğlu Haydar Sultan’ın burada düşmana esir düşerek kuyuya hapsedildiği rivayet edilmektedir. Geç Roma ya da Erken Bizans dönemlerinde var olan bir manastır üzerine inşa edilen Haydar Sultan Külliyesi, cami, türbe, hazire, çeşme ve kuyudan oluşmaktadır. 

Yapılan onarımlarla asıl hüviyetini kaybeden külliyeden günümüze “Deliler Kuyusu” adı verilen kuyu ile iki adet kitabe kalmıştır. Deliler Kuyusu, caminin yanında etrafı duvarla çevrili avludadır. 50 santim çapında bir kuyu bileziği, onun altında ise 60x60 santimlik kare kuyu bulunmaktadır. Kuyu ağzı beton kaplamalarla yükseltilmiş olup zeminden derinliği 2 metre kadardır. 

Türbe, dini hassasiyeti bulunan birçok kesim tarafından çok önemli bir konumda bulunmaktadır. Yılın her döneminde ve özellikle Hacı Bektaş-ı Veli Anma Törenleri’nin yapılmakta olduğu ağustos ayında birçok ziyaretçinin uğrak noktası konumunda bulunmaktadır.

HAYDAR DEDE EFSANESİ NEDİR?

16. yüzyılın ikinci yarısıyla 17. yüzyılın başlarında yaşadığı sanılan ve Anadolu’yu aydınlatan evliyalardan birisi olduğu bilinen Hasandede’nin Kırıkkale’nin merkeze bağlı Hasandede beldesindeki Mimar Sinan’ın kalfalara tarafından 1605 yılında yaptırılan cami ve türbesine gelen ziyaretçi sayısı Ramazanla birlikte hissedilir sayıda arttı. Hasan Dede Köyü`nün bulunduğu Teke Salan’da bir Bektaşi tekkesi kurduktan sonra topladığı askerlerle I. Viyana Kuşatmasına katılan ve bunun karşılığı olarak da kendisine bir çiftlik verilen Hasandede, Seydili aşiretinden bazı obaları da çevresinde toplayıp Hasan Dede köyünü kurdu.

Haydar Dede Türbesi

Oğulları Şeyh Halil İbrahim, Şeyh Mustafa ile kızı Ümmühan Ana’nın müşterek türbelerinin bulunduğu Hasandede’ye ziyarete gelenler türbe ziyaretinde çeşitli dileklerde bulunuyorlar. Adak kurban kesip yemekler yapıyorlar. Türbeyi daha çok Bektaşi vatandaşların yanında devlet büyükleri de ziyaret ediyorlar. Parti liderlerinin hemen tümünün ziyaret ediği söylenen türbeyi son olarak ünlü modacı Cemil İpekçi’de ziyaret etti. İpekçi 400 yıllık tarihi bir şamdan hediye etti. 6. kuşaktan torunları tarafından bakımı ve koruması yapılan Hasandede türbesinin çevresindeki mezarlıkta da yakınlarının mezarları bulunuyor. Belediye tarafından beldenin Cumhuriyet meydanında birde heykeli bulunan Hasandede’nin ulvi gücünün olduğuna inanlar Cami ve Türbesini ziyaret ederek adaklarda bulunuyorlar.

Kaynak: HABER MERKEZİ