Genç işsiz sayısı artarak bir sorun haline gelirken, mezun olan öğrenciler okudukları bölüme yönelik iş bulamayınca kurye, kasiyer veya inşaat işçisi olarak çalışıyor. Eğitim-İş Antalya Şube Başkanı Sadık Acar İngiltere örneğini vererek “Türkiye’de de iş bulma garantisi olmayan bölümler kapatılsın” dedi.

Geçtiğimiz günlerde İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, “Üniversitelerde iş bulma garantisi olmayan bölümlere geçici süreyle kısıtlama getirilecek” şeklinde açıklama yaptı. Türkiye’de de genç işsiz sayısının artması akıllara iş bulunamayan bölümlerin ülkemizde de kapatılmasını getirirken, konuyla ilgili Eğitim-İş Antalya Şube Başkanı Sadık Acar, İngiltere’nin almış olduğu kararı doğru bulduğunu ifade ederek benzeri bir sistemin Türkiye’de de uygulanması gerektiğini söyledi. Başkan Sadık Acar, plansız eğitim sisteminin düzenlenmesi gerektiğini ifade ederek, genç işsiz sayısında artışın önüne geçilebileceğini vurguladı.

“ÜNİVERSİTE MEZUNLARI KASİYERLİK YAPIYOR”

Üniversite mezunu kişilerin okudukları bölümle alakalı iş bulamamaları farklı sektörlere yönelmelerine neden oluyor. Türkiye’de genç işsiz sayısının artması ciddi bir sorun haline gelirken Başkan Sadık Acar, “Gençlerimiz okudukları bölümle alakalı iş bulamayınca başka sektörlerde iş aramaya başlıyor. Örneğin atanamayan bir öğretmen kasiyerlik yapıyor, mühendislik mezunu bir kişi inşaatlarda çalışıyor ya da kuryelik yapıyor” diyerek, Türkiye’de diplomalı işsiz sayısını çoğaltmak yerine mezun olduktan sonra iş imkanı sağlayacak bölümlerin üniversitelerde olmasını gerektiğinin altını çizdi. Başkan Acar, iş alanı olmayan bölümlerden mezun olan öğrenci sayısının azımsanamayacak kadar fazla olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi; “Türkiye’de iş alanı olmayan bölümlerde çok sayıda gencimiz okuyor. Bazı bölümler var ki kişi, üniversite sınavında hiç net yapamamasına rağmen üniversiteye gidebiliyor ve bu gerçek bugünde değişmeden devam ediyor. Aile çocuğunu bu bölüme göndererek, çocuğun üniversite mezunu olunca iş bulabileceği umuduna kapılıyor, çocuk 4 yılını başka bir şehirde okulunu tamamlayabilmek için harcıyor ve bunu yaparken aile maddi açıdan zorlanabiliyor. Fakat ne yazık ki işsizlik devam ediyor” dedi.

“EĞİTİMDEN TASARRUF OLMAZ”

Devlet üniversiteleri ve vakıf üniversiteleri sayısında artış yaşandığını ve apartman üniversitelerde iş imkanı olmayan bölümlerin olduğuna değinen Başkan Acar, “Maalesef bu üniversitelerden mezun olunca öğrenciler iş bulamıyor. Öğrenci bu üniversitelerden mezun olduğunda 4-5 veya 6 yılını geçirdiği gibi staj imkanına dahi erişemiyor. Maalesef plansız eğitim sistemimiz devam etmektedir” diye konuştu. Başkan Acar, Avrupa’daki çoğu üniversitede öğrenim gören çocukların geleceğine yönelik planlamaların yapıldığının altını çizerek, “İngiltere’de böyle bir planlama varsa bu planlamayı özellikle ülkemizde işsizlik sayısı fazla olduğu için iş imkanı olmayan bölümlerin kapatılması yönünde politika uygulanabilir. İhtiyaca göre lise ve üniversite bölümleriyle devam edilmelidir” diyerek Vakıf üniversitelerinin kazanç kaygısı güttüğünü fakat eğitimden tasarruf olmaması gerektiğini sözlerine ekledi. 

Muhabir: AYŞEGÜL ŞAHİN