Yazın gelmesiyle birlikte vatandaşlar klima temizliğine başladı. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, klima temizliği ile ilgili çağrıda bulundu. Başkan Tat, “Elektrik faturalarımızın daha düşük gelmesi için çeşitli önlemler almalıyız. Klima bakamı çok önemli. Yazın gelmesiyle birlikte klima kullanımları artacak. Klimalara bakım yapılmadığı için elektrik kullanımı aratacak. Hem elektrik tasarrufu açısından hem de yangın riskine karşı klima bakımlarının yapılmasını öneriyoruz. Yetkili servislere kesinlikle başvurulmalı. Yapılan bakımlar klimanın daha hızlı hale getirecek. Bakım sağlık açısından da çok önemli” diye konuştu.
“ELEKTRİK AKIMINA KAPILABİLİRLER”
Yanlış klima temizliğinin can alabileceğini söyleyen Başkan Tat, “Vatandaşlar, kendi klimalarını kendi temizliyor. Vatandaşlar kulaktan dolma, youtubeden video izleyerek klima temizliği yapıyor. Buda her zaman risk unsuru oluşturacak. Klimaların içinde gazlar var ve vatandaş klimaya ne gazı basacağını bilmiyor. Bu işler mekanik olduğunu için riskli. Vatandaşlar, sadece sökülebilir filtreleri temizleyebilir. Ancak makinanın teknik olarak içerisine girip gerekli bakımları yapmak vatandaşın elektrik akımına kapılması gibi birçok riski de beraberinde getiriyor. Yanlış yapılacak bir hamle can kaybına neden olabilir. Teknik servisin klima bakımı yapması hem can kaybını hem de mal kaybını önleyecektir” ifadelerine ver verdi.
YANGIN GÜVENLİĞİ
Öte yandan Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca’da konuya ilişkin şu açıklamada bulunmuştu: “Bireysel kullanılan klima cihazlarında vatandaşların kendi yapacakları filtre temizliği ile hizmet alarak yaptırabileceği hijyenik bakımları mevcut. Kullanıcıların iç ünite bakım ve temizliğine artık aşina olduklarını sevinerek görmekteyiz. Bu temizlik ve bakım, kullanıcı için sağlıklı bir ortam oluşmasını sağladığı gibi cihazların enerji verimli çalışmasını da temin etmektedir. Ancak gözden kaçan önemli bir husus da klima dış ünitelerinin bakım ve temizliği konusudur. Enerji verimli kullanım için sadece iç ünite değil klima dış ünitelerinin bakım ve temizliğini de ihmal etmemek gereklidir. Bu durum klimaların tasarruflu kullanımı için dış ünite bakımlarını önemli hale getiriyor.
Bu bakım ve temizlikler sadece enerji tasarrufunu değil yangın güvenliğini de sağlamaktadır. Dış üniteler, dış ortam şartlarına yoğun bir şekilde maruz kalmaktadır. Bu nedenle dış ünitelerin ısı alışverişini sağlayan boruları üzerinde yoğun tortulaşmanın oluştuğunu gözlüyoruz. Bu tortulaşma ısı geçişine engel teşkil ederek klima kapasitesini düşürdüğü gibi enerjinin de verimsiz kullanımına sebebiyet verebiliyor. Bu dış üniteler içerisinde, olası kuş yuvaları dahi gözlemleyebiliyoruz. Ünitenin içerisindeki ot, çöp, saman, ısı geçişini engellediği gibi güvenlik sorunu da çıkarabiliyor. Oluşabilecek en küçük bir elektrik arkı ile tutuşma yangın riskini doğuruyor. Bütün bu nedenlerle klimaların sadece iç ünitelerinin değil, cihaz dış ünitelerinin de bakım ve temizliği önem arz ediyor. Yapılacak bakım ile borular üzerindeki tortulaşma giderilerek verimli kullanım sağlanmalı, ot, çöp, saman gibi malzemeler giderilmeli ve elektrik tesisatı da yenilenerek güvenli kullanımlar temin edilmelidir.”