Son yıllarda etkili olan kuraklık, barajlardaki su seviyelerinde ciddi kayba neden olurken, 2025 yılının da kurak geçeceğinin tahmin edilmesi üzerine yetkili kurum ve kuruluşlar bir dizi önlem alma yoluna gitti. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 2025 yılında özellikle Akdeniz, Ege, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ciddi kuraklık risklerinin yaşanabileceğine dikkat çekti ve bu bölgeler için ‘şiddetli kuraklık’ uyarıları bulunuyor.
KANALETLERE BAKIM ÇALIŞMALARI
Yaşanan kuraklık ve azalan yağışlar nedeni ile bir dizi kararlar alan Aksu Çayı Sulama Birliği, yaşanması beklenen kuraklık riskine karşı özellikle tarım sektöründe üretim yapan vatandaşları çok yakından ilgilendiren bir dizi önlem aldı. Aksu sulamasında yer alan 4 ana kanal ile bunlara bağlı kanalet hatlarında yoğun bakım, onarım ve temizlik çalışmaları gerçekleştirildiğini belirten Birlik, makineli temizlik çalışmaları kapsamında DSİ ve birliğe ait 5 iş makinesi ve 4 kamyon ile temizlik çalışmalarının yüzde 76’sının tamamlandığını, elle yapılan kanalet temizliği ve yabancı otla mücadele çalışmalarında ise yüzde 67 seviyesine ulaşıldığını duyurdu.
SADECE 3 KEZ SU VERİLEBİLECEK
Karacaören 1 Barajı’nda kullanılabilir su miktarının geçen yıla oranla %70 azaldığını belirten Aksu Çayı Sulama Birliği, kuraklık riskinin önümüzdeki yıllarda artarak devam edeceğini belirtti. Bu kapsamda Aksu Çayı Sulama Birliği, olarak alınan kuraklık tedbirlerini açıkladı ve tüm çiftçilere sulama sezonu boyunca kurallara riayet etmeleri ve suyu tasarruflu kullanmaları çağrısında bulundu. Alınan kararlar gereği, açıkta yetiştirilen bostan, pamuk, mısır, yer fıstığı ve sebze gibi tek yıllık ürünlere 2025 sulama sezonunda baraj rezervuarındaki su durumuna göre 3 kez sulama suyu verilecek. Yağışların artması durumunda sulama sayısı artırılabilecek.
ÇİFTÇİLERİ BEKLEYEN CEZALAR
Bu süreçte vahşi sulamaya kesinlikle izin verilmeyeceğini belirten Aksu Çayı Sulama Birliği, “Bu sulama yöntemini kullanan çiftçilere dekarda Su Kullanım Hizmet Bedelinin yüzde 50’si oranında artırımlı idari para cezası uygulanacağını belirterek, damlama ve yağmurlama sulama yapan çiftçilere ise hizmet bedelinde indirim yapılacağına dikkat çekti. İkinci ürün ekimi yapılmaması gerektiğini belirten Birlik, ekim yapılması durumunda dekarda Su Kullanım Hizmet Bedelinin 2 katı, tekrarı halinde 4 katı İdari Para Cezası kesileceğini, ayrıca şebeke dışında kalan arazilere tesislerden su alınmasına izin verilmeyeceğini belirtti. Aksu Çayı Sulama Birliği son olarak kaçak su kullanımı tespit edilen çiftçilere dekarda Su Kullanım Hizmet Bedelinin 3 katı oranında ceza uygulanacağını belirtti.