Meşe yaprağı da birçok kuru yaprak gibi tanen ve tanen türevleri verir suya.  Antibakteriyel (özellikle patojenlere karşı),doğal bağışıklık güçlendirici, karaciğer fonksiyonları düzenler. Meşe ağacı Quercus cinsine aittir ve kızıl meşe ve ak meşe gibi çok çeşitli ağaç türlerinden oluşur. Bu ağacın kabuğundan, meşe palamutundan ve ayrıca yapraklarından birçok fayda sağlayan kullanım alanı vardır.

MEŞE AĞACI

Sulak alanlarda yetişirler Kolay kesilen, kolay boyanan, kolayca verniklenen bir ağaç türüdür. Bazı türleri yapraklarını dökmez, bazı türleri ise kışın yapraklarını döker. Palamut isimli meyvesi en az 50 yaşında ve üzerindeki ağaçlarda yetişir. Erozyon ve doğal afetlerin önlemesi için iyi bir ağaçtır.

MEŞE AĞACI GÜÇ VE GÜZELLİĞİ TEMSİL EDER

Meşe Ağaçları güç, güzellik ve yaşamı temsil ederler. Çevreyi korumaları, oksijen dengesini sağlar.  Dallarında yetişen gıdaları tüketir, gölgesinden yararlanırız. Meşe ağacının birçok türü vardır. Ağaç türlerinin her birinin yapısı ise diğerlerinden farklıdır. Her ağacın özelliği birbirinden farklıdır ama meşe ağacının özellikleri ve gücü özeldir. Meşe ağacının dünya üzerinde 400’den fazla çeşidi bulunmaktadır. Bazı meşe ağaçlarının yaprakları dört mevsim dökülmez. Gövdesi de oldukça güçlüdür. Türkiye’de ise yaklaşık 20 çeşit meşe ağacı bulunmaktadır. Kermes Meşesi, Doğu Karadeniz Meşesi, Balkanlarda yetişir. Meşe ağacı oldukça uzun ömürlü bir ağaçtır ve ortalama ömrü 400 senedir.

MEŞE AĞACININ MEYVESİ PALAMUTTUR

Ağaçların meyveleri olabilmektedir ve meşe ağacının da meyvesi vardır. Meşe ağacının meyvesi palamuttur. Tohumuna da pelit denmektedir ve kestaneye benzemektedir. Meşe ağacı Anadolu’da çok fazla görülmektedir. Yetiştiği bölgelerde pelit veya palamut adı da verilmektedir. Ormanlar da pek çok ağacın yanı sıra meşe ağacı da yer alır.

MEŞE AĞACININ FAYDALARI 

Meşe ağacının odunu ev dekorasyonunda kullanılabilmektedir. Ama aynı zamanda sağlık açısından tüketimi mümkün olmaktadır. Ağaç kabuklarının Anadolu’da faydalı olduğuna inanılmaktadır. Ağaç kabuklarından elde edilen kısımdan çay yapılır. Çayın sindirim sistemine ve mide rahatsızlıklarına iyi geldiği düşünülmektedir. 

MEŞE AĞACININ KABUĞUNDA VİTAMİN VE MİNERAL BULUNUR

Meşe ağacı çayı için, meşe dalları kesilir ve kurutulur. Aydınlık bir yerde kurutulur ve ince parçalara ayrılır. Daha sonra bir miktar suda kaynatılarak tüketilir. Meşe ağacı kabuğunda, vitamin ve mineral bulunur. Meşe ağacının yapısı gereği mikropları etkisiz kılma özelliği vardır. Cilt yüzeyindeki tahribatların onarımına yardımcı olur. Ayrıca iltihap iyileştirici etkisi bulunmaktadır. Ayrıca el ve ayak terlemelerinin azaltılmasında kullanılabilir. Meşe ağacı çayı ise ağız gargarası olarak kullanıldığında iltihap önleyici etkisi vardır. Meşe ağacı kabuğu ayanı zamanda karbonhidrat bakımından zengindir. 

Meşe ağacının tepe kısmı oldukça geniştir. Gövdeleri oldukça geniş olabilmektedir ama gövde kısımları da düzgün bir şekildedir. Meşe ağacının rengi siyaha yakın bir renktedir. Kökleri oldukça sağlam bir ağaçtır. Kök yapısı olarak derinlere doğru uzanmaktadır. Aynı zamanda yanlara doğruda kökleri genişleyebilmektedir. Yaprakları değişik şekillere sahiptir. Ama genel olarak düz kenarları ve dişli bir yapısı vardır. 

 Yüzeysel yaralanmayı hızla iyileştirin.

Taze meşe yapraklarını yaranızın veya yaralanma bölgenizin üzerine koyabilirsiniz, çabuk iyileşir. Mide ülserinin tedavisine yardımcı olun. Mide ülserini iyileştirebilen ve iltihaplanmayı önler. Virüslere ve bakterilere karşı savaşır. Hipertansiyon hastasında kan basıncını etkili bir şekilde azaltabilir. Meşe yaprakları, kinin ikamesi olarak kullanılabilecek bileşene sahiptir. Bu bileşen, ateş semptomunu tedavi etmeye yardımcı olur. Meşe yaprakları yara iyileşme mekanizmasında rol oynar. Kanamayı durdurmaya yardımcı olan bir maddeye sahiptir. Temiz taze meşe yapraklarını kanamanın olduğu yere koyun ve kanama durana kadar bastırın. Meşe yapraklarının iltihap önleyici ve antimikrobiyal etkisi cilt tahrişini azaltmak için kullanılabilir. Tahriş olan cilt bölgesindeki kızarıklığı ve şişmeyi azaltacaktır. Meşe yaprağı antiseptik olarak da işlev görebilir. Yara bölgenizdeki kalıntıları veya bakterileri temizlemek için Meşe yapraklarını kullanabilirsiniz. Meşe yaprağı ile temizlemeden önce yarayı önce suyla temizlemeyi unutmayın.

Meşe yapraklarını taze halde ilk yardım için kullanabilirsiniz. Dilerseniz meşe yapraklarını suda kaynatarak veya yumuşayana kadar buharda pişirerekte kullanabilirsiniz. Antiseptik veya yara iyileşmesi gibi dış kullanım için meşe yapraklarını ezerek yara bölgesine uygulayabilirsiniz. Her zaman yara bölgesinin temizliğini korumayı unutmayın. Bunun için meşe yapraklarını infüzyon çayı olarak yapabilirsiniz. İşte meşe yaprağı çayı tarifi: 4-5 adet meşe yaprağı alın. Meşe yapraklarını musluk suyuyla yıkayın. Yaprakları 400 cc su ile kaynatın. Meşe yapraklarını süzün ve çayı için. Günde sadece bir kez tüketin. Fazlası zarardır unutmayalım, içmeden önce hekime danışılması gerekiyor. 

Kaynak: ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ / AYFER ŞİMŞEK