Sağlık sistemi her geçen gün sorunlarla gündemde tartışma konusu olmayı sürdürüyor. 2010 yılından bu yana Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet sunan Merkezi Hekim Randevu Sisteminde (MHRS) sorun devam ederken, vatandaşların şikayetleri artamaya devam ediyor.  Yapılan son şikayet araştırmalarına göre, MHRS ile ilgi bir haftada şikayetler yüzde 165 oranında arttığı görüldü ancak buna çözüm olarak bakanlığın randevu onaylı sisteme geçişiyle sistem iyileştirmek istendi. Bunun yanı sıra randevu onaylamayan hastaların 15 gün randevu almaması sistemdeki sorunu gidermek için yapılan çözümdü.  Sağlık sistemine getirilen çözümler yetersiz kalırken, vatandaşların şikayetleri her geçen gün artmaya devam ediyor. Ülkenin her yerinde şikayetler gelmeye devam ediyor. Antalya’da hastaların şikayetleri devam ediyor.  Antalya’da pek çok hasta randevu sisteminden dolayı mağduriyet yaşadığını aktardı.

İKİLİ RANDEVU SİSTEMİ

Her hastanede olduğu gibi Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yeni sistemde iki farklı hastaya aynı saate randevu alabiliyor. Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi’nde ve pek çok hastanede yapılan bu sistemde hastaların hastaneye yığılmasına neden oluyor. Hastanelerde oluşan yığılma, altyapı sorunları ev randevu sistemindeki sorunlara hastaları mağdur etmeye devam ederken, konuyla ilgili konulan Antalya Tabipler Odası Başkanı Dr. Hüseyin Can Ertürk, altyapıda yaşanan sorunların sistemi zora soktuğunu dile getirdi.

“SAĞLIK BAKANLIĞI EKSİK KALIYOR”

Antalya Tabipler Odası Başkanı Hüseyin Can Ertürk, ülkede nüfusa oranla sağlık ülkede poliklinik hizmetinin fazla olduğunu dile getirdi. Sağlık sisteminin bu yükü kaldırmadığını ve Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda eksik kaldığını vurgulayan Dr. Ertürk, “Bir ülkede bu kadar hasta olması imkânsız. Yıllık poliklinik muayene hizmeti 800 milyon- 1 milyar arasında, ama nüfusa bakıyorsun 80 milyon yani her insan yılda en az 10 kez doktora gitmiş gibi. Böyle bir sağlık sistemi, böyle bir yükü kaldıracak bütçe mümkün değil. Bunların hepsi planlanıp düzenlenmeli. Sağlık Bakanlığı bu konuda eksik kalıyor, ama her eksiklikten dolayı bakanlığı suçlayamayız. Bakanlıklar, Cumhuriyet’in kuruluşundan beri var olan kurumlar. Ancak sonuçta siyasi olarak idare ediliyorlar; iktidara göre yöntemler farklılık gösterebilir. Yarın iktidar değişse, farklı bir yol çizilecektir. Ancak şunu unutmamak gerekir ki modern tıbbın uygulamalarından ayrılmamalıyız. Basamaklı bir sistem getirilmeli; herkes direkt üniversiteye gidememeli, birinci basamaktan başlamalı, sağlam bir sistem zinciri oluşturulmalı. Bu yıllardır söylenir ama bir türlü uygulanamaz. Aşırı nüfus artışı, aşırı göç gibi durumlar sistemi zorluyor” şeklinde konuştu.

Sağlık Sistemi (6)

“İKİ FARKLI İNSANIN TEDAVİ SÜRECİ FARKLI OLABİLİR”

Randevu sisteminde hasta muayene sırasında 5 ila 15 dakika arasında kısıtlama olasının doğru olmadığını ifade ederek, “Randevu sistemini de bir türlü çözemediler. Giden bakan değişiklikler yaptı ama olmadı. Sağlık çok mekanik bir olay değil; Bir hasta apandisit ameliyatına girer, beş dakikada bitebilir ama bazen bir saat sürebilir. Aynı rahatsızlığa sahip iki farklı insanın tedavi süreci farklı olabilir. 5, 10 veya 15 dakikada hasta bakacaksın diye bir sınırlama doğru değil. Süre aşımı çokça oluyor. Beş dakikada bitmesi gereken bir iş bazen on beş dakika sürebiliyor. Diğer hastaların sırası gecikiyor, sonraki hastalar mağdur oluyor ve tepki gösteriyorlar. Daha esnek olunması lazım ve bunu insanlara anlatmamız gerekiyor. İkili randevu sistemi de doğru değil; bir kişi gelmezse öbürü gelsin gibi bir sistem yerine, hatalar düzeltilmeli” belirtti.

Sağlık Sistemi (1)

SİSTEMDE SORUNLAR DEVAM EDİYOR

Randevu sisteminde oluşan aksadığını dile getiren Dr. Ertürk, “Randevu 15 dakikada bir veriliyor ama içerideki hasta 15 dakikada çıkamıyor. Öbür hastanın sırası kayıyor, sistem aksıyor. Sağlıkta böyle bir işleyiş olmamalı. Beş dakikada işi biten var, bir saat sürecek iş var; bu yüzden zaman kaymalarında suçlayıcı olmamak lazım, daha toleranslı olmak gerekiyor. İnsanlar, talepleri yerine gelmediğinde hemen CİMER’e şikâyet ediyor. Örneğin, bir hasta sahibi çocuğunu doktora götürüyor, doktor çocuğuma gülümsemedi diye şikâyet ediyor. Böyle bir şikâyet ne kadar mantıklı? Doktorun görevi hastayı muayene etmek, çocuğa hoş geldin deyip güldürmek değil. Çocuk kalbinden rahatsızsa, gelip de gülümseyerek karşılayamaz” dedi.

Sağlık Sistemi (2)

“SAĞLIKTA SİYASİ TERCİH ETKİLİ OLUYOR”

Son olarak Başkan Dr. Hüseyin Can Ertürk, siyasi tercihlerin sağlık sisteminde etkili olduğunu söyleyerek, “Sonuçta, bu konular üzerinde düşünüldüğü kesin, ama siyasi tercihler de etkili oluyor. Sağlık sistemi basamaklı hale gelmeli, modern tıbbın esaslarına bağlı kalınmalı” sözlerine son verdi.

Sağlık Sistemi (3)

Muhabir: ERDEM KILIÇ