Yeni evlenecek ya da evindeki eşyaları değiştirecek olanlara Tüketici Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz’den uyarı geldi. Taksitleri ödediği halde ya da ödendiği süre zarfınca mobilyaları gelmeyen vatandaşlar için Tüketici Mahkemelerinde ya da Tüketici Hakem Heyetlerinde izlenecek yolları Başkan Gündüz hem tüketiciler hem de tacirciler için açıkladı.
MADDE MADDE TÜKETİCİ HAKLARI
Vatandaşın tüketici ise, Tüketici Hakem Heyetleri veya Tüketici Mahkemelerinden eğer tacirci ise Sulh Hukuk Mahkemesine dava açarak haklarını arayabileceklerini söyleyen Başkan Gündüz, “Tüketici sözleşmelerinde satılanın teslim edilmemesi buna göre satılanın alıcıya teslim edilmemesiyle temerrütte düştüğünde diğer taraf borcun ifa edilmesi için uygun bir süre verebilir veya uygun bir süre verilmesini hâkimden isteyebilir. Satıcının, temerrütte düşmesi halinde alıcı, Türk Borçlar Kanunun 125.madde ve Tüketici Yasası 6502/5.maddelerinde yer alan ‘Seçimlik Haklarını’ kullanabilir. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması hakkındaki kanun gayet net ve açık. Madde 8/3 ‘Sözleşmeye konu olan malın sözleşmede kararlaştırılan süre içinde teslim edilmemesi sözleşmeye aykırı ifa olarak değerlendirilir’. Madde 15/1 ‘Hizmetin ayıplı ifa edildiği durumlarda tüketici hizmetin yeniden görülmesi, hizmet sonucu ortaya çıkan eserin ücretsiz onarımı ayıp oranında bedel iadesini talep edebilir veya sözleşmeden dönme haklarından birini sağlayıcıya karşı kullanmakta serbesttir’. Sağlayıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekte yükümlüdür. Seçimlik hakların kullanılması nedeniyle ortaya çıkan tüm masraflar sağlayıcı tarafından da karşılanmak zorundadır. Tüketici, bu seçimlik haklarından biriyle birlikte Türk Borçlar Kanunu hükümleri uyarınca tazminatta talep edebilir. 6098 Borçlar Kanunu da tüketici hakları tabidir” diye konuştu.
“AYIPTAN BANKA SORUMLUDUR”
Mobilya siparişi verilirken vatandaşların banka kredi kullandıysa bu durumdan bankanın sorumlu olduğunu ifade eden Gündüz, “Nasıl kredi de banka kar ediyorsa veya bir avantaj sağlıyorsa zararda da tüketicinin yanında olmak zorundadır. İhtarname ile firma ve bankaya durum kesinlikle bildirilmeli. Ayıbın sübuta erdiği Tüketici Hakem Heyeti kararı alınarak sağlanmalı ve ödenen paranın iadesi, banka kredisi sözleşmenin feshi talebi edilip karar çıkarılmalıdır. Bankada müteselsil sorumludur” şeklinde konuştu.
VATANDAŞLAR İÇİN ALTIN NİTELİĞİNDE İPUÇLARI
Vatandaşlar için önemli bir ipucu daha veren Gündüz, “Mobilyanız özel sipariş ve evinize teslim edilmiş dahi olsa 7 gün içerisinde cayabilirsiniz. Hiçbir gerekçe göstermeden hem de. Cayma bildirimlerinin kendisine ulaşmasından itibaren en geç 10 günlük süre içerisinde toplam bedeli ve alıcıyı borç altına sokan belgeleri alıcıya iade etmek ve 20 günlük süre içerisinde malın iade almakla yükümlüdür. Alıcı, aldığı mobilyası teslim tarihinden itibaren 14 gün içerisinde de iade edecektir” diyerek vatandaşların yasal hakları konusunda açıklamalarda bulundu.