2021 yılındaki orman yangınından sonra sera da ürün yetiştirmeyi kendilerine hedef seçen Manavgatlı üreticilerden Süleyman Akman ile arkadaşı Yusuf Çiçek, örtü altına sebzeden sonra muz ağacını yetiştirmeye başladıklarını belirterek, “Serada yeni tür ağaç yetiştirmeyi hedefliyorduk. Hepsini deneyerek öğrendik. Önce muz ağacını örtü altına aldık. Muz seraya girerse diğer ağaçlarda girer düşüncesiyle birçok denemeler yaptık.  Bu doğrultuda ilk kez erkenci tür incir ağacını örtü altına aldık.  Ağaçların üzerindeki örtüyü seyyar yaptık, güneşli havalarda açıyor, bulutlu ve soğuk havalarda örtüyü çektik. Bu duruma kendimiz bile şaşırdık. Hiç beklemiyorduk. Hem ürün bol oldu. Hem de kazancı iyi.  İncirden sonra sırada diğer meyve ağaçlarını da örtü altına almak istiyoruz.  Fakat tarım alanımız kısıtlı.” şeklinde konuştu.  Öte yandan Akman ve Çiçek arkadaşlar,  amaçlarının diğer üreticilere de örnek olmak olduğu belirtiler.

REÇELİ ÇOK SEVİLİYOR

Yapılan araştırmalara göre, İncir, özellikle yaş ve kuru olarak tüketimi yapılan meyveler arasında yer alıyor. İncirin reçeli de yapılıyor.  Anavatanı Doğu ve Batı Akdeniz ile Güneybatı Asya olan bodur ağaçlardan üretilen incir, dutgiller familyasına ait bir meyvedir. Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan incir özellikle diyet yapanlar tarafından da tercih etmektedir. Bağırsak sağlığı içinde uzmanlarca tavsiye ediliyor.

İNCİR FAYDALI BİR BESİN

Yaptığımız araştırmaya göre 800 ‘e yakın incir türü bulunmaktadır. İncir meyvelerin besin değeri yüksek olan bir meyvedir. %30- 45 oranında meyve şekeri içeren incir A, B, C vitaminleri barındırmaktadır. İncirin dünyadaki en büyük üreticisi Türkiye’dir. İncir ülkemizin özellikle Ege ve Akdeniz bölgeleri olmak üzere birçok bölgesinde yetişen bir üründür. Aydın en önemli incir üretim merkezimizdir. İncirlerin büyük bir kısmı kurutularak değerlendirmektedir. Sağlıklı olduğu kadar lezzetli, faydalı besin kaynaklarından biri olan incir; Türkiye’nin tüm sahil bölgelerinde yetişen, kutsal kitaplarda da adı geçen bir meyvedir. Aslında geniş yapraklı bir ağacın ve verdiği meyvelerin adı olan incir, mevsiminde taze olarak tüketildiği gibi kuru meyve olarak da dört mevsim boyunca tüketilebilir. Ülkemizde bolca incir reçeli de yapılmaktadır.  Ülkemizde yetişen incir türlerinden bazıları şunlar:

HEM LEEZETLİ HEM İNCE

“Sarılop incir:  Kurutmaya en uygun incir çeşitlerinden biri olan Sarılop’un en iyi uyum sağladığı bölgeler Aydın ve İzmir. Küçük çekirdekli bir yapıya ve düşük nem oranına sahip Sarılop’un kabukları son derece incedir. Bu özelliği ile kurutma işlemi sırasında büyük avantaj sağlar. Sarı Zeybek inciri: Bir diğer kurutmalık çeşit olan sarı zeybek inciri de meyve kalitesi yönünden çok başarılı bir incir çeşididir. Sık meyveli bir ağaca sahip olan sarı zeybeğin koyu pembesi ve yuvarlak yapılı meyveleri vardır. Bardacık İnciri: Dik yapraklı, büyük bir ağaca sahip olan bardacık inciri de İzmir ve çevresinde yetiştirilen incir çeşitlerinden biridir. Orta büyüklükteki meyveleri çekirdeksizdir.  Soğuğa son derece dayanıklı, çok tatlıdır. Bursa Siyahı: Bursa bölgesinde yetiştirilen bir incir türüdür. Mor’a çalan bir renktedir.  Dağ İnciri: Kalitesiyle en çok tercih edilen incir çeşitlerinden biri olan Dağ inciri, Ege bölgesinin dağlık alanlarında yetişir. Sahip olduğu mineralleri yağmur suyundan ve topraktan edinen dağ inciri doğaldır. Morgüz: Ege bölgesinde üretilen kaliteli bir incir çeşidi olan Morgüz, hafif tatlı. Çok çabuk büyüyen bir cins incirdir.  Yediveren İnciri: Türkiye’de yalnızca Manisa bölgesinde yetişir. Yıl içerisinde bir ağaçtan 7 kez meyve alınması nedeniyle bu isim verilmiş.  Sultan Selim İnciri. Sultan Selim inciri,  diğer incirlere göre büyük boyutlarda açık yeşil renge sahip bir incir.   Genelde taze olarak tüketilir. Saksıda da yetişebilir. Ağustos ayı ortalarına doğru olgunlaşır. 

Kaynak: ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ/AYFER ŞİMŞEK