Bolu Kartalkaya'da 78 kişinin yaşamını yitirdiği otel yangını sonrasında Türkiye genelinde tüm otellerde başlatılan Yangın Yönetmeliği çerçevesindeki denetimlerde en çok öne çıkan konu başlığı, yangına dayanıklı kapı sorunu oldu. Türkiye'nin en çok otel ve yatak kapasitesine sahip şehri Antalya'da Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nca oluşturulan denetim ekibi, 1582'i basit konaklama belgeli tesisler ve 1152'si turizm işletme belgeli tesisler olmak üzere toplam 2 bin 734 konaklama tesisinde denetimlerini sürdürüyor.
EN BÜYÜK SORUN YANGINA DAYANIKLI KAPI
Denetimlerde en büyük sorun ise yönetmeliğin 50'nci maddesi B fıkrasına göre, oda kapılarının 30 dakika yangına dayanıklı ve kendinden kapanır özellikte olması gerekiyor. Şu ana kadar 1000'in üstünde işletmede yapılan denetimlerde, çok büyük kısmının oda kapılarının yangına dayanıklı olmadığı ortaya çıktı. Türkiye'de az sayıda firmanın yangına dayanıklı kapı üretiyor olması ve talebin bir anda artması üzerine işletmecilerin kapı sırasına girmesi ve yükselen fiyatlar büyük soruna dönüştü.
TSE BELGELİ BOYA DA KABUL EDİLECEK
Vali Hulusi Şahin, yangına dayanıklı kapı zorunluluğuyla ilgili, Türk Standartları Enstitüsü belgeli boyanın da kabul edileceğini açıkladı. Vali Şahin, “Bunları iyi araştırmıyorlar, yani kapı olmak mecburiyetinde değil. Dolayısıyla boya da kullanılabilir, kapı da kullanılabilir. Mesela sit alanı gibi yerlerde, tescilli binalarda boya kullanılıyor. Ama her boya değil, TSE'nin onayı gerekiyor. Fakat bir maliyeti var tabii, bir de fiyatlar yükselmiş. Tedarik problemi var. Dolayısıyla bu tedarik süreleri biraz uzadığı için belediyelerimiz bunlara tedarik konusunda müsaade ediyor belli bir süre. Ama neticede her gün risk taşıyor tabi. Dolayısıyla yangın önlemlerinden taviz vermemiz mümkün değil. Bütün işletmelerimiz yangın yönetimine uyacak" dedi.
KURULA HİÇBİR OTEL BAŞVURMAMIŞ
Özellikle Kaleiçi olmak üzere tarihi nitelikteki binalarla ilgili Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ile görüştüklerini de anlatan Vali Şahin, yakında bir toplantı yapacaklarını belirterek, şunları söyledi:
“Kurul hiçbir şekilde 'Ben hayır derim' demiyor. Tam tersi diyor ki, 'Bize başvursunlar. Kullanacakları malzemeyle bunları değerlendirip onay veririz' diyor. Yeter ki başvuru gelsin. Şimdiye kadar bir tane otel başvurmamış. Yani, 'Ben şunu şunu yapacağım, ey kurul bana buna müsaade eder misin' dememiş. Dolayısıyla biraz oteller ya da işletmeler çalışmalarına dikkat etsin. Yani biraz daha mevzuata göre, usulüne uygun çalışmaları lazım. Çalışırsalar çıkar yol bulacaklarını kendileri de görecekler. Başka birtakım mevzuatsal ya da başka konularda engeller, sıkıntılar yaşarsalar da biz her türlü yardımda bulunuruz."
BU KONUDA TAVİZ YOK
Koruma Kurulu'nu ilgilendirmeyen tescilli nitelikte olmayan otellerdeki kapılarda da TSE standartlarına uygun yangına dayanıklı boya kullanılabileceğini kaydeden Vali Şahin, “Bunların hepsi var ama kaçak güreşmek yok. Bunların hepsini yapacağız. Tüm yangın yönetmeliğine uygun tedbirlerimizi alacağız, misafirlerimize güvenli tatil yaptıracağız. Bu konuda taviz yok" diye konuştu.
ANTALYA'DA 300 BİN KAPI VAR
Teknik detaylar hakkında bilgi veren Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ahmet Kısa, “Yönetmeliğin 50'nci maddesi B fıkrası, oda kapılarının 30 dakika ısıya dayanıklı ve kendinden kapanır özellikte olmasını söylüyor. Bizim de işletmelerden istediğimiz şey budur. Oda kapılarının 30 dakika yangına dayaklı ve kendinden kapanır özellikte olduğunu belgelemeleri gerekir. Yönetmeliğin 50'nci maddesinin B fıkrası çok net ve açık. Bizim denetimlerde yazdığımız şart budur. Bununla alakalı işletmecilerin bir bölümü kapı değiştirmek yerine boyayla bunu formüle etmeye çalışıyor. Onunla alakalı da kapıların 30 dakika yangına dayanıklı olduğunun belgesini, test raporu istiyoruz. Çünkü yaklaşık 300 bin kapı var Antalya'da. Dayanıklı mı değil mi bilebilmemiz mümkün değil" dedi.
'KİMSEYE KAPIYI DEĞİŞTİR DEMİYORUZ'
Bu konuda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na tekrar bir yazı yazdıklarını belirten Ahmet Kısa, “O görüşü bekliyoruz. Firmaların bir bölümü kapıyı yangına dayanıklı sertifikalı kapıyla değiştiriyor. Bir bölümü de 'Ben kapımı değiştirmek istemiyorum. Boyayla veya vernikle bunu 30 dakika yangına dayanıklı hale getirebilirim' gibi bir şey var. Yangın kapıları standart zaten, 90 dakika panik barlı, duman sızdırmaz diye geçiyor. Ama boya noktasında, işletmeci herhangi bir boyayı getirip de 'ben boyadım' diye geldiğinde ben kabul etmiyorum. Onu belgelemesi lazım. Akreditasyon kurumları var, TSE'den veya Türk Akreditasyon Kurumu'ndan akredite olmuş kurumlar, test laboratuvarları var. Onlardan test yaptırılacak. Bizim için önemli olan test raporu. Kimseye kapıyı değiştir demiyoruz, kapını boya demiyoruz. Kapının özelliğinin bu olması gerekir diyoruz. Mevzuatı hatırlatıyoruz" diye konuştu.
BÜYÜK OTELLERİN DENETİMİ DE YAPILIYOR
Ahmet Kısa, ilk başta 1582 basit konaklama belgeli tesisin denetimiyle başladıklarını belirterek, “Bunlardan şu anda sadece Çıralı'da 152 tesisin denetimi kaldı, haftaya yapacağız. Öncelikle bunların denetimini bitiriyoruz, sonra da 1152 turizm işletme belgeli tesisin denetimini yapacağız. Turizm işletmelerinin de bir bölümü yapıldı, ekip şu an denetime devam ediyor. Özellikle Kaş, Kumluca, Finike, Demre'deki turizm işletme belgeli tesislerin denetimi yapıldı. Büyük oteller de denetleniyor, tabi 2 bin 734 tesisin hepsini bir anda denetlemek mümkün değil. Bütün itfaiyecileri göndersem, bunu bir anda bitiremem. Bir teknik denetim ekibim var, onlar bir plan dahilinde yapıyor."