Antalya Şubat 2024'te gerçekleşen ve bir vatandaşın hayatına mal olan sel ile, maddi manevi büyük kayıplar yaşadı. Sel felaketinin sebep olduğu hasarlar 300 milyon TL'ye mal olurken, şehrin tarihi değerleri olan surlar da bu felaketten nasibini aldı.

Insaat7 (Small)

Surların onarımı yapılırken uyarı tabelaları ve güvenlik şeridi oluşturulmuş ve vatandaşın tehlikeli bölgeye girmesi engellenmişti. Ancak, şimdilerde onarımına devam edilen surların etrafındaki güvenlik şeritlerinin kaldırılmış olması ve vatandaşı koruyan herhangi bir önlem olmaması dikkat çekiyor.

Insaat6 (Small)

13 ŞUBAT ANTALYA SEL FELAKETİNDE NELER YAŞANMIŞTI?

Antalya, 13 Şubat'ta gerçekleşen aşırı yağışlar sonrası sel felaketine yakalanmıştı. Tarım arazilerinin sular altında kaldığı, ev ve iş yerlerinin büyük hasar aldığı felakette Antalya Valisi Hulusi Şahin, AFAD İl Müdürlüğü'ndeki Afet Koordinasyon Merkezi'nde gerçekleştirdiği basın toplantısında "3 ayda yağacak yağmur 24 saatte ve dar bir alana düştü" diyerek durumun ciddiyetini ortaya koymuştu. Bir vatandaşın hayatını kaybettiği ve 3 vatandaşın ağır yaralandığı sel felaketinde, binaların 15'i az, 7'si orta ve 2'si ağır hasarlı tespit edilmiş ve bu binalarda yaşayan vatandaşlar tahliye edilmişti.

Insaat3 (Small)

Türkiye’de o üreticiler için ilk kez sözleşme imzalandı Türkiye’de o üreticiler için ilk kez sözleşme imzalandı

SEL FELAKETİNE ANTALYA'NIN 2 BİN YILLIK SURLARI DAYANAMADI

Şubat'ta gerçekleşen sel felaketinde Antalya'nın tarihi değerlerinden biri olan Kaleiçi'nde, Yat Limanı'nın yer aldığı bölgede surların bir kısmı, gece vakti çökmüş ve Yat Limanı'nda yer alan Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne ait tuvaletin üzerine yıkılmıştı. Surların bazı bölümlerinin yıkıldığı, bazı bölümlerinin de yıkılma riski ile karşı karşıya kaldığı bölgeye emniyet şeridi çekilmiş ve giriş yasaklanmıştı.

Insaat5 (Small)

KAÇAK İŞLETME, 2 BİN YILLIK SURLARIN FELAKETİ OLDU

Yaşanan sel felaketinin ardından zarar gören surların onarım çalışmaları sırasında ortaya ilginç bir gerçek çıkmış ve surlara bitişik şekilde kaçak yapı inşa edildiği anlaşılmıştı. Yapılan incelemelerde surlardan yuvarlanan kayaların, surlara yapılan kaçak eklemeler olduğu ortaya çıktı. Altındaki kayaların kopup yuvarlanmasının ardından kaçak olarak yapılan cafe de gün yüzüne çıktı.

Insaat (Small)

İnşa edilen kaçak yapı hakkında 17 Şubat'ta açıklama yapan Antalya Valiliği Kültür Varlıkları Birim Sorumlusu, Koruma ve Restorasyon Uzmanı Cemil Karabayram "Su kütleye çarpınca geçmiş zamanlarda yapılan bu bölüm aşağı doğru akmış. Can ve mal güvenliğini tehlikeye atacak bir durum yok. Geçmiş yıllarda belgelenmiş ve yıkım kararları alınmış, uzun süredir de kullanılmayan bir yapı. Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü alanla ilgili her türlü tedbiri aldı ve gerekli çalışma yapılacak" dedi.

Insaat4 (Small)

YETERSİZ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ VATANDAŞI TEDİRGİN EDİYOR

Yaşanan sel felaketinin ardından 2 bin yıllık surun bitişiğine inşa edilen kaçak yapı ortaya çıkmış ve surun sağanak yağmur, fırtına ve kaçak yapı işgaline yenik düşüp çöktüğü ortaya çıkmıştı. Yaşanan gelişmelerin ardından surların onarım çalışmaları başlamış etrafa güvenlik şeridi çekilmiş ve uyarı tabelaları yerleştirilmişti. Ancak, şimdilerde onarımına devam edilen surların etrafında güvenlik şeridi yok. Herhangi bir güvenlik önlemi olmadığını iddia eden vatandaşlar bu durum karşısında tedirginlik yaşıyor.

Muhabir: STAJYER MUHABİR SİBEL YEŞİL