Antalya Ticaret Borsası (ATB) Mayıs Ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında gerçekleştirildi. Mecliste bir konuşma yapan ATB Başkanı Ali Çandır, Dünya ekonomisinde 2025 yılında sert dalgalanmalar yaşandığını belirterek, bu tablonun Türkiye ekonomisini de ciddi anlamda etkileyeceğini belirtti.
ÇİN’İN TAVRI OLUMSUZ ETKİLEYECEK
Dünya ticaretinde yaşanan gelişmeler nedeniyle ülke olarak büyük tehdit ve zorluklarla karşılaşabileceğimizi belirten Çandır, “Çin, en az 600 milyar dolarlık ihracatı için agresif bir şekilde yeni pazar arayışına girdi. Sadece bu yeni durum bile küresel ticarette ciddi dalgalanmaları tetikleyecek ve bize de olumsuz yansıyacaktır. Bir taraftan döviz ve maliyet baskısıyla ihracat zorlukları yaşarken Çin’in büyük avantajlarla giriştiği bu yeni rekabet, pazarlarımızı olumsuz etkileyecektir” uyarısında bulundu.
İTHALAT CENNETİ OLMA RİSKİ
Türkiye ekonomisinde 2025 yılının, 2024’e göre daha olumsuz seyrettiğini belirten Çandır, “Enflasyon beklentileri yükselmekte büyüme tahminleri ise düşürülmektedir. Dünya ekonomik iklimindeki diğer bozulmaların ülkemiz, kentimiz ve sektörümüze yansımalarına daha fazla dikkat kesilmeliyiz. Dünya Ticaret Örgütü’nü ve kurallarını bizim gibi ekonomilere yıllarca en sıkı şekilde dayatan malum ülkeler, konu kendilerine gelince bunların tamamını hiçe sayan keyfi kararlar alıp uygulamaya başlamışlardır. Bu uygulamaların sonuçları şimdiden bizim gibi ülkeleri derinden etkilemektedir. Bu gidişle yeniden tam bir ithalat cenneti olma riskiyle karşı karşıyayız” uyarılarında bulundu
ANTALYA TÜRKİYE’NİN GERİSİNDE KALDI
Türkiye ihracatının yılın ilk dört ayında yüzde 4.2 artmasına rağmen Antalya’da yüzde 2.1 arttığına dikkat çeken Çandır, şunları söyledi: “Tarım ve gıda ihracatımız ise ülkemizde binde 3, kentimizde ise yüzde 7.7 artmıştır. Yaş meyve sebze ihracatımız ise ülkemizde yüzde 3, kentimizde yüzde 11 artmıştır. Bu olumlu farkın en önemli sebebi, geçen yıl aynı dönemde ihracatta yaşanan düşüş olmuştur. Yılın ilk çeyreğinde protestolu senet tutarında ülkemizde yüzde 225, Antalya’da ise yüzde 100 artış yaşandı. Karşılıksız çekte ise ülkemizdeki yüzde 59’luk artışa karşılık kentimizde yüzde 12’lik azalış olmuştur. Kapanan şirket sayısında kentimiz yüzde 30’luk artışla ülkemiz ortalamasının iki katında olurken kurulan şirket sayısında ise yüzde 3 düşüşle ülkemiz ortalaması olan yüzde 5 düşüşten nispi olarak olumlu ayrışmıştır. Bu durum, kentimizdeki ticari hareketliliğin ülkemiz ortalamasının gerisinde kaldığına işaret etmektedir”.
ELEKTRİK FATURALARI TEHDİT EDİYOR
Gerek üretimde gerek hasat sonrası tarımsal işlemlerde kullanılan elektriğin, tarım sektörü üzerinde ciddi bir yük oluşturduğunu ifade eden ATB Başkanı Ali Çandır, şunları söyledi: “Son dönemlerdeki fiyat artışları ve tarife düzenlemeleriyle, bu yükün yaklaşan yaz aylarında daha da ağırlaşacağı öngörülmektedir. Bu çerçevede, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na üyelerimiz tarafından iletilen ortak talep; sulamadan depolamaya, paketlemeden aydınlatmaya kadar tüm tarımsal faaliyetleri kapsayan, düşük fiyatlı ve ayrıcalıklı bir elektrik abone grubunun oluşturulmasıdır. Söz konusu uygulamanın hayata geçirilmesi, tarımda üretim maliyetlerinin azaltılmasına ve gıda arz güvenliğine önemli katkı sağlayacaktır”.