Tütün kullanım yaşı her geçen gün düşerken, bu çerçevede uzman hekimler, “Tütün ürünü içenler, bu ürünleri ya azaltın yada tamamen vazgeçin” uyarısında bulundular. Uzmanlar, Tütün ürünleri kullananların ise pek çok hastalığa kolayca yakalanabileceği açıklandılar

Dünya Sağlık Örgütü’nün ( WHO 1987 yılından beri ) 31 Mayıs Dünya Tütünsüz günü kutlanıyor. Her yıl faklı temaların işlendiği bu gün ilk defa bu yıl farklı. Tütünsüz günü etkinlikleri bütün bir yıla yayıldı. Tütünsüz Günü,  etkinliklerinin bir günle asla sınırlı kalmamasını söyleyen Uzman Hekimler, Temmuz ayı içerisindeki çeşitli etkinliklerle devam ettiği belirtildi. Tütün Ürünlerinin her gün bırakılabileceğini ifade eden Uzman Hekimler, şimdide tütün ürünlerine “BAY BAY “diyenlerin ömrünü uzatacağı sloganı ile tütün ürünü kullananlara bırakmaları için bir kez daha çağrıda bulundu.

“SENEYE BIRAKIRIM DEMEYİN”

Tütün kullanımı pek çok hastalığın ortaya çıkmasına neden oluyor. Sigarayı bırakın uyarılarını devam ettiren Uzmanlar, bu konuda şunları söyledi: “Eşinizi çocuklarınızı seviyorsanız,  yaşamı seviyorsanız hiç vakit kaybetmeyin, 31 Mayıs Dünya Sigarayı bırakma günü geçti, seneye bırakırım demeyin. Hiçbir şey geç değildir. Bu günü zaten biz uzmanlar bir yıla yaydık. Sigarayı bırakmak için gün-yıl önemli değil. Hele konu tütün ürünleri ise. Çünkü sağlığınız söz konusu. Kendiniz kadar bir başkası sizi düşünmez. Azaltmak işe yaramıyor, tamamen bırakın. Hayatın tadını çıkarın. Sağlıklı olun. Çevrenizdeki insanları dumanı zehirlemeyin. Hayata gülümseyin. Her şeyin farkında olun.”

SİGARAYI BIRAKIN GENÇLEŞİN

Yapılan Araştırmalara göre, Sigarayı bırakanların kendilerine güvenleri artarken gençleşmiş gibi de olurlar. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği’nin Tütün Kontrolü Çalışma Grubuna göre, Türkiye’de sigara bırakma hizmetleri esas olarak Sağlık Bakanlığı tarafından sürdürülmekte, üniversiteler, çeşitli uzmanlık kuruluşları, bazı özel sağlık kurumları da bu yönde hizmet vermektedir. Sağlık Bakanlığı ülkenin çeşitli bölgelerinde toplam 415 kurumda sigara bırakma hizmeti vermektedir. Ancak bu merkezlerin çok büyük bölümü il merkezlerinde olduğu için ilçelerde ve özellikle kırsal kesimde yaşayanların bu hizmetten yararlanması güç olmaktadır. Sigara bırakma hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve bütün topluma ulaşmasını sağlamak bakımından aile hekimlerinin katılımı sağlanmalıdır. Aile hekimleri her hasta ile hatta hasta ile birlikte karşılarına gelen hasta yakınları ile sigara içme davranışı konusunda kısa görüşme yapabilirler.

HASTA VE HEKİM

Bu görüşmede sadece kişilerin sigara içme durumlarını öğrenmek ve sigara içenlere de bu davranışın zararlı olduğunu belirtmek yeterli olur. Sigara içenlerin bazıları yukarıdaki basamaklardan üçüncü kademede olabilir ve doktorun kısa görüşmesi ile de sigarayı bırakabilirler. Ülkedeki 22 binden fazla aile hekimi topluma sağlık hizmeti vermekte, çeşitli hastalıkların tedavisini sağlamaktadır. Hasta ve hasta yakınları ile kısa görüşme sonucunda her aile hekimi bölgesinde yılda bir kişi sigarayı bırakmış olsa, yılsonunda 22 binden fazla kişinin sigarayı bırakması sağlanmış olur. Bu açıdan aile hekimleri çok önemli bir kapasite oluşturmaktadır ve bu kapasitenin değerlendirilmesi gereklidir. Aile hekimleri sigara bırakma tedavisi konusunda destek gereksinimleri olduğunda hastayı (diğer hastalıklarda olduğu gibi) ilgili uzman kuruluşa sevk edebilirler.

PEK ÇOK HASTALIĞA NEDEN OLUYOR

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 1,3 milyar kişi tütün ürünü kullanmaktadır. Tütün ürünü kullananların %80’i, genellikle yoğun tütün endüstrisi müdahalesi ve pazarlamasının hedefi olan düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşamaktadır. Bu ülkeler aynı zamanda tütün ürünü kullanımına bağlı hastalık ve ölüm yükünün de en yüksek olduğu ülkelerdir. Tütün kullanımı, hane halkı harcamalarını gıda ve barınma gibi temel ihtiyaçlardan tütüne yönlendirerek yoksullaşmaya katkıda bulunmaktadır. Ülkemizde 15 yaş üzeri nüfusta tütün ürünü kullanmayanlar, toplumun yaklaşık %70’ini oluşturmaktadır. Tütün ürünü kullanmayanlar toplumun çoğunluğunu oluşturmasına rağmen, tütün ürünü kullanımının yaygınlığı ve görünürlüğü yüksektir. Dünyada her gün 22 bin kişi bir yılda 8 milyondan fazla kişi tütün ürünü kullanımına bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlerin 7 milyondan fazlası doğrudan tütün kullanımının sonucu iken 1,2 milyondan fazla kişi de tütün ürünü kullandığı için değil, tütün ürünü dumanına maruz kaldığı için hayatını kaybetmektedir.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ’NÜN TAHMİNLERİ

Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre; dünyadaki çocukların yarısı tütün dumanıyla kirlenmiş havayı solumakta ve her yıl 65.000 çocuk pasif ekilenimin yol açtığı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Hamilelik döneminde tütün ürünü kullanmak, bebekler için ömür boyu sürecek çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Kısaca tütün ürünleri pasif etkilenim yoluyla, kullanmayanlar için de ölümcül zararlar vermektedir. Tütün ürünlerinin her türlüsü zararlıdır ve tütün dumanına maruz kalmanın güvenli bir düzeyi yoktur.

BAĞIMLILIKTAN KURTULUN

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı madde olan tütün ürünleri; kanser, kalp damar hastalıkları, KOAH gibi pek çok önlenebilir hastalık ve erken ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer almaktadır Tütün ürünü kullanımı, akciğer kanseri başta olmak üzere ağız ve gırtlak, soluk borusu,   yemek borusu, mide, bağırsak, karaciğer, pankreas, böbrek, mesane, erkeklerde prostat, kadınlarda meme, rahim ağzı kanseri gibi vücudun pek çok yerinde pek çok kansere sebep olur.

BİREYİN EKONOMİSİNE ZARAR VERİYOR

Tütün ürünleri hem bireyin ekonomisine hem de ülke ekonomisine zarar vermektedir. Tütün endüstrisi, tütün yetiştiriciliği yoluyla küresel gıda krizine katkıda bulunmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre tütün ürünü kullanımına bağlı toplam ekonomik kaybın yıllık 1,4 trilyon dolar olduğu tahmin edilmektedir. Tütün kullanımı durdurulmadığı takdirde, tütün ürünü kullanımının sebep olduğu sağlık yükü ve maliyetleri artmaya devam edecektir. İşte bu ve benzeri başta sağlık zararları olmak üzere tütün ürünlerinin tüm zararlarına dikkat çekmek, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak ve bırakmaya teşvik etmek amacıyla toplumun farkındalığı artırmaya yönelik. AYFER ŞİMŞEK / ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER