Antalya’da işinsanları ile bir araya gelen Eknomist Prof. Dr. Ali Hakan Kara, ülke ve Dünya ekonomisi ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Konuşmasına Dünya ekonomisini değerlendirerek başlayan Kara, Dünya ekonomisindeki en önemli sorunun belirsizlik olduğunu söyledi. ABD Başkanı Trump’ın açıklamaları nedeni ile Dünya ekonomisinin dalgalandığını ve Trump gidince düzeleceğinin düşünüldüğünü belirten Prof. Dr. Kara, Dünya’nın bir rotaya girdiğini ve Trump gitse de çok şeyin değişmeyeceğini iddia etti.
6 AYDA HERŞEY TARSİNE DÖNDÜ
Reel sektörün bu kadar belirsizliğin altında, adeta sirkte top çevirerek ayakta kalmaya çalıştığını belirten Kara, “Bu tablonun nereye gideceği bilinmiyor. Şu anda belirsizliğin ne kadar süreceği ve ne zaman biteceğini kimse bilmiyor. Son zamanlardaki türbülans nedeni ile Türkiye risk primi en çok artan ülkelerden biri oldu. Sadece dış etkenler değil, içeriden de siyasi belirsizlikler nedeni ile çok riskli bir ülke olduk. Dünya bu ticaret savaşlarından önce toparlanmaya başlamıştı. Biz de bu yılın ikinci yarısından itibaren toparlanmayı ve faizlerin düşmesini, hatta yılsonunda faizlerin yüzde 25’lere kadar düşmesini bekliyorduk. Bir anda 6 ay önceye gittik. Bir anda her şey tersine döndü” ifadelerini kullandı.
DOLAR ARTIKGÜCÜNÜ KAYBEDİYOR
Yaşanan türbülansa rağmen Euro-dolar paritesinin lehimize işlediğini belirten Prof. Dr. Ali Hakan Kara, şunları söyledi: “Özellikle ihracatçılarımız için bu çok önemli. Trump göreve geldiğinde Dolar’ın yükselmesi bekleniyordu. Sonra yapılan uygulamalar ve gümrük kararları, siyasi ve ekonomik olarak sonuçlarının kötü olacağını ortaya koydu. ABD’de de siyasi kararlarla ekonomik kararlar alınıyor. Tüm Dünyanın rezerv parası Dolar. Ancak son 20 yılda Dolar bu gücünü biraz kaybetti. Dünya merkez bankaları rezervlerinin yüzde 50’sini Dolar olarak tutuyor”.
ENERJİDE TÜRKİYE AVANTAJLI
Altın fiyatlarının arttığını ve ABD’nin güvenli liman olup olmadığının sorgulanmaya başladığını belirten Kara, “ABD’de 30 yıldır faizler artıyor. Faiz, enflasyon beklentisi ile artar. Faizleri belirleyen temel faktör, geleceğe dönük risktir. Türkiye’de bu yıllardır böyleydi. ABD’de de böyle olmaya başladı. Türkiye’deki belirsizlik tüm Dünya’da da var. Bu şartlarda Türk ekonomisinin düzelmesi daha da güç hale geliyor. Enerji fiyatlarının düşmesi sektör temsilcilerini rahatsız ediyor. 2023 yılında 95 Milyar Dolar enerji ithal ettik. Geçen yıl 65, bu yıl da 55 Milyar dolar enerji ithal ediyoruz. Enerji fiyatlarındaki düşüş Türkiye’nin işine geliyor. Türkiye olarak enflasyonu düşürmek ve dış açığı azaltmaya çalışıyoruz. Enerjideki düşüş, ülkemiz için çok yardımcı oluyor” şeklinde konuştu.
ALTIN DOYUM NOKTASINA ULAŞTI
“Altın alalım mı?” diyenlere 2 yıldır tavsiye ettiğini ancak artık altının doyuma ulaştığını belirten Kara, şöyle konuştu: “Uzun vadeli yatırım için kullanmayacaklar altından bir süre uzak durabilir. Altın gibi güvenli varlıklar her zaman portföyde bulunmalı. Ancak kısa sürede biri yükseliş beklenmemeli. Küresel ticaret savaşlarından en çok ABD ve Çin etkilenecek. Filler tepişirken çimenler de eziliyor. Türkiye de çimen. Ancak Çin ve ABD ile en az ticaret yapan ülkelerden birisi Türkiye. Bu da küresel ticaret savaşlarından çok da etkilenecek ülke değil. Olumlu etkilenmeyiz ancak çok da olumsuz etkilenmeyiz. Eğer Çin ABD’ye satış yapamazsa, Türkiye gibi pazarlara girecek. Çin’de arz fazlası ve ve ABD kapıyı kapatınca başka ülkelere yönelecekler. Bunu pazarlarımızda hissedeceğiz. Dünya ekonomisinde iyi haberler de var. Kötü haberler de. Riskler; yavaşlayan büyüme ve ticaret, zayıflayan küresel risk iştahı ve sermaye akımları, Çin’in ABD dışında Pazar arayışı.